Het is januari, voor mij – en vele anderen met mij – een lange saaie maand. De feestdagen liggen achter ons, de portemonnee is leeg en het weer is over het algemeen niet per se om vrolijk van te worden. Hoe leuk is het daarom, dat we een lang weekend in Landal Miggelenberg in Hoenderloo konden ontsnappen. Dit vakantiepark ligt te midden van bos en heeft natuurgebieden rondom. Een eldorado om in te wandelen. Wij vonden het heerlijk. Ik zet voor jou de mooiste natuurgebieden met de beste wandelroutes op een rijtje.

Landal Miggelenberg ligt in Gelderland, midden op de Veluwe. Dat staat garant voor heel wat wandelplezier. De Veluwe is namelijk het grootste aaneengesloten natuurgebied van Europa en heeft  bos, heide, zandvlakten, landgoederen en spectaculaire uitzichten. Het bestaat uit meer dan één natuurgebied. Je vindt er twee nationale parken: Het Nationale Park De Hoge Veluwe en Nationaal Park Veluwezoom. Ook zijn er meerdere kleinere natuurgebieden met elk hun eigen sfeer en beleving.

1. Landal Miggelenberg, zo vanuit je bungalow wandelen

Bungalow 46

Het leuke van Landal Miggelenberg is dat je vanuit je vakantiehuis zo de natuur in loopt en je verschillende gemarkeerde wandelroutes kunt oppakken. Bij bungalow 46 is een doorgang door het hek dat het wild buiten het park moet houden. Hier starten verschillende wandelroutes. Op deze PDF van de plattegrond van Landal Miggelenberg kan je het precies zien.

Wij probeerden meteen op de dag van aankomst de bruine wandelroute van 1,5 km naar het wildscherm uit. Tegen de avondschemering zijn hier wilde zwijnen, reeën, edelherten, vossen en dassen te spotten. Helaas voor ons kwamen we iets te laat en was het al bijna donker. De dag erna hadden we meer geluk. Toen zagen we 3 reeën. Tip: bij de receptie kun je gratis een verrekijker lenen.

Bij bungalow 46 start ook een blauwe route van 2,5 km (Miggelenbergroute) en een gele route (Spelderholtroute) van 6 km. De gele route komt ook langs het wildscherm.

wandelroute borden Landal Miggelenberg

Centrale parkeerplaats

Bij de bovenste centrale parkeerplaats van Landal Miggelenberg starten ook meerdere routes. Wij deden klompenpad Het Plaggenstekerspad. Het is een mooie afwisselende route van 12 km door Hoenderloo en omgeving, met veel historische plekken onderweg. Volg eenvoudig de paarse klompenpadbordjes. Als je de klompenpad app download krijg je allerlei wetenswaardige info over wat je onderweg ziet. Je kunt ook het routeboekje á 2 euro kopen bij de receptie van Landal.

Klompenpad vanuit Landal Miggelenberg
Vanuit Landal Miggelenberg zit je meteen op de route.
Plaggenhut
Op het Plaggenstekerspad kom je deze Plaggenhut in Hoenderloo tegen.

Een andere wandelroute die bij de centrale parkeerplaats begint is de Schenkenshul wandelroute van 8 km. Je volgt de blauwe paaltjes. Let op: Dit is een andere blauwe route dan die bij huisje 46 begint. De Schenkenshul wandelroute is een mooie wandeling door de bossen en heide van boswachterij Ugchelen Hoenderloo. Deze route heeft een aanlooproute. Vanaf de centrale parkeerplaats steek je de Miggelenbergweg over, waarmee je op de blauwe aanlooproute bent aangekomen. Het staat aangegeven. Pas na ongeveer 1 km zit je op de echte route. Let er ook op dat je ook weer op tijd van de route afgaat als je de rondwandeling hebt voltooid.

Heb je kleine kinderen? Bij de bovenste centrale parkeerplaats start het Kabouterpad van 3,7 km. Speciale tasjes met opdrachten, wat lekkers en een echte kaboutermuts zijn te koop bij de receptie.

Paaltje kabouterroute Landal Miggelenberg

2. Stel je eigen route samen met het wandelnetwerk

Hoenderloo heeft een eigen wandelnetwerk. Door knooppunten met elkaar te verbinden kan je je eigen wandelroute samenstellen. Dat gaat het gemakkelijkst via de wandelplanner op de computer. Begin bij paaltje 21, die je vindt bij bungalow 46 op het park van Landal Miggelenberg. Bij de receptie is een A-viertje met de knooppuntenkaart gratis verkrijgbaar.

3. Natuurgebied Het Leesten

Op 9 autominuten van Landal Miggelenberg ligt Natuurgebied Het Leesten. Deze mag je eigenlijk niet overslaan. Bij een grote parkeerplaats vind je het Bospaviljoen, een informatiecentrum van Staatsbosbeheer met een winkel en een brasserie. Tip: de honingtaart is heerlijk!

Van hieruit starten verschillende routes door het Hoenderlose en Ugchelse bos. Je kunt bijvoorbeeld wandelen naar Radio Kootwijk of de schaapkooi in Hoog Buurloo. Wij deden het boswachterspad Cultuurroute ’t Leesten. Een afwisselende route door bos, heide, langs het ven ‘Salamandergat’ en langs sprengen met de zeldzame beekprik. Langs de route staan ijzeren kunstwerken. Volg de paarse routemarkeringen.

Voor hondenbaasjes die hun hond graag willen laten loslopen is er een omheind hondenbos waar de hond heerlijk los mag lopen en een natte neuzen route van 5 km.

Natuurgebied ’t Leesten is prachtig en heeft meerdere gekleurde wandelroutes. Het is wel een drukbezocht gebied, zeker in het weekend. Het is jammer dat hondenbaasjes ook hun honden los laten lopen buiten het hondenloslaatgebied.

Trap gemaakt van cortenstaal in Natuurgebied Het Leesten
De roestbruine kunstwerken van cortenstaal liggen her en der verspreid.
Wandelen door Het Leesten
Brede wandelpaden door Het Leesten.
Het Salamandergat
Dit ven heet het Salamandergat.

4. Natuurgebied Deelerwoud

Waar het een heel stuk rustiger is en je daarom ook nog goede kans hebt om wild te zien, is natuurgebied Deelerwoud. Je vindt hier uitgestrekte bossen en eindeloze heidevelden in een glooiend landschap met herten, wilde zwijnen en Schotse hooglanders en 6 soorten reptielen. Het Deelerwoud heeft 3 gekleurde wandelroutes. Wij wandelden de blauwe wandelroute ‘Herten spotten in het Deelerwoud’. Startpunt is de parkeerplaats bij de Woeste Hoeve. (op 8 minuten van Landal Miggelenberg) Ondanks de naam van de route hebben wij geen wild gezien, behalve dan die ene Schotse Hooglander. Wellicht heb jij meer geluk.

Aan de kant van Delen bij de parkeerplaats aan de Delense weg starten een groene route van 8,5 km en een rode route van 6,5 km. Je kunt de drie kleuren routes combineren en het hele gebied bewandelen.

bospad Deelerwoud
Wandelen door de uitgestrekte bossen van het Deelerwoud.
Heide in het Deelerwoud
Uitkijken over de ‘kleine heide’ die best groot is.
Een schotse hooglander in het Deelerwoud
Een eenzame stier in het Deelerwoud.

Wandelgids Wandelen over de onbekende Veluwe

Een aanrader is de wandelgids ‘Wandelen over de onbekende Veluwe’ van Rob Wolfs, met dagtochten van 15 km over ongebaande paden met zandpadgarantie. Hoenderloo, Het Leesten en het Deelerwoud staan met mooie routes in de gids.

 

5. Nationaal Park de Hoge Veluwe

Nationaal Park de Hoge Veluwe is een bijzonder natuurpark bekend van het Kröller Müller museum, het jachtslot Sint Hubertus, de witte fietsen en natuurlijk de burlende herten. De mooiste wandelroute door het Nationaal Park Hoge Veluwe is misschien wel de 13 km lange wandeling van Hoenderloo naar Otterloo. Je volgt hiervoor de wit-rode markering van het Veluwe Zwerfpad. Begin bij de ingang van het park in Hoenderloo. Het is een lijnwandeling. Aangekomen bij de uitgang van het park in Otterloo kan je een witte fiets pakken om terug te keren.  Om deze wandeling te doen moet je wel een entreebewijs kopen voor het Nationaal Park de Hoge Veluwe.

Kijk voor een impressie van deze wandelroute naar dit blog over Wandelen op de Veluwe. Op deze website vind je trouwens heel veel wandelinspiratie die je kunt gebruiken tijdens je verblijf op Landal Miggelenberg.

Heel veel plezier gewenst!

Heide op de Veluwe

Wandelen vanuit Landal Miggelenberg
Je kunt geweldige wandelingen maken vanuit Landal Miggelenberg.

Over het verblijf: 

Mijn verblijf in Landal Miggelenberg maakt deel uit van de serie 12 maanden, 12 provincies, 12 korte wandelvakanties, vanuit 12 Landal Vakantieparken. Landal Miggelenberg is bij uitstek een locatie van waaruit je de mooiste wandeltochten kunt ondernemen. Het park zelf ligt in het groen. De huisjes staan verspreid over heuvelachtig terrein onder de dennenbomen. Vanaf het park loop je zo het bos in waar je wild kunt spotten en waar verschillende uitgezette wandelroutes starten.

Kijk hier voor een verblijf op Landal Miggelenberg

Landal Miggelenberg bungalow

Landal Miggelenberg interieur bungalow
Landal Miggelenberg welkomspakket
Landal Miggelenberg open haard