“Je moet echt gaan wandelen in het Deelerwoud”, kreeg ik als tip, toen ik vertelde dat ik zou gaan wandelen vanuit Landal Miggelenberg. Ik zocht het op en het natuurgebied Deelerwoud bleek op slechts 9 autominuten van het Landal park af te liggen en – nog veel belangrijker – het moest een prachtig en zeer rustig natuurgebied zijn. Omdat nog niet veel mensen het hadden ontdekt, kon je hier gemakkelijk wild spotten. Sterker nog, het werd bijna gegarandeerd met de wandelroute ‘Herten spotten in het Deelerwoud’. Dat klinkt goed!
Spoiler: geen hert gezien.

Het Deelerwoud ligt tussen de Hoge Veluwe en de Veluwezoom in, ten noordoosten van het plaatsje Deelen, in de provincie Gelderland. Het natuurgebied Deelerwoud, bestaat uit typisch Veluws bos- en heidegebied op voormalig stuifzand. Door ecoducten kunnen wilde dieren zich vrij bewegen tussen de verschillende natuurgebieden. Omdat er sinds 2001 niet meer op damhert en edelhert gejaagd mag worden in dit natuurgebied van Natuurmonumenten, zijn de aantallen grofwild flink toegenomen. De kans je wild treft in het Deelerwoud is hierdoor groter dan in andere gebieden waar wel gejaagd wordt.

Gemarkeerde wandelroutes Deelerwoud

In het Deelerwoud, dat vrij toegankelijk is, zijn drie wandelroutes en een onverhard fietspad. De drie wandelroutes hebben elk hun eigen kleur.

Vanaf parkeerterrein Deelerwoud langs de N804 (Delenseweg 20, 6877AE Deelen)

 • Groene route 8,5 km: Een pittige wandeling, door de lengte en de hoogteverschillen. Maar wel Deelerwoud op en top!
 • Rode route 6,5 km: Een wandeling door afwisselend bos zoals gevarieerd bos, open grove dennenbos en eikenhakhout. En natuurlijk over hei.

Vanaf parkeerterrein Woeste Hoeve, 500 meter ten zuiden van restaurant Woeste Hoeve ( Oude Arnhemse weg 292, 7361 TW Beekbergen)

 • Blauwe route 7,5 km: Een prachtige route door het noordelijke deel van het Deelerwoud, met onderweg halfopen gemengd bos. De heuveltjes zijn vroegere stuifzandduinen.

De drie routes kunnen gecombineerd worden tot Wandelroute Deelerwoud die 11 of 15 km lang is. Hier vind je de beschrijving van de gecombineerde route.

Bord Deelerwoudroute 7,5 km

Parkeren Deelerwoud

We komen van Landal Miggelenberg. Het is maar een paar minuten rijden naar de parkeerplaats die ons bij de blauwe route brengt. We parkeren bij de parkeerplaats die iets voorbij restaurant de Woeste Hoeve ligt. Eigenlijk ben ik meteen wel wat teleurgesteld. De A50 die het eerste stukje parallel aan de blauwe route ligt maakt een flink lawaai. De wandelroute verdwijnt meteen het bos in. Een leuk bospaadje laat het autolawaai op de achtergrond verdwijnen. We kronkelen tussen de bomen door.

Als het leuke bospaadje overgaat in een breed recht bospad die reikt tot zover ik kan zien voel ik weer teleurstelling. Ik heb de afgelopen dagen zoveel mooie natuur gezien op de Veluwe, dan is dit net jammer.

Maar allengs wordt het beter; geen autogeluiden meer en mooie sfeervolle zandpaden tussen de bomen door. Het is een koude middag. Hoewel het een aantal graden boven nul is, voelt het kouder aan omdat het natte koude is.

bospad Deelerwoud
Wandelen door de uitgestrekte bossen van het Deelerwoud.

wandelbankje in het Deelerwoud

Kleine heide

Ineens staan we voor een grote heidevlakte. Wow! Tijd om even te gaan zitten en dit schouwspel in ons op te nemen. Ze noemen dit de Kleine Heide, maar hij is eigenlijk net zo groot als de Grote Heide die verderop ligt. We zitten maar kort. Te fris om te zitten. Als ons broodje op is staan we snel weer op. Omdat er nu een koude wind snijdt over de vlakte besluiten we om de Kleine Heide niet rond te lopen, maar af te snijden. Handen in de zakken en de muts goed over de oren.

Heide in het Deelerwoud
Uitkijken over de ‘kleine heide’ die best groot is.

Wandelen in het Deelerwoud langs de heide

Het stukje op de rand van heide en bos is voor ons het mooiste stukje op de route. We hebben wel het gevoel dat er nog veel meer te zien is in het Deelerwoud en dat we het mooiste gedeelte missen.

Schotse Hooglanders

Even worden we helemaal in beslag genomen door de Schotse Hooglander die we tegenkomen. Ik zet graag deze solitaire stier op de foto. Maar hoe dichtbij kunnen we komen? We verzinnen een list en fotograferen hem vanachter een plukje bomen.

Daar loopt een Schotse Hooglander.
Deelerwoud fotograferen Schotse Hooglander
Ik wil hem graag op de foto zetten.
Een schotse hooglander in het Deelerwoud
Een eenzame stier in het Deelerwoud.

Wild spotten

We gaan weer terug door het bos. Daar waait de wind niet en is het rustig lopen. Ook hier weer lange rechte paden. Niet het mooiste deel. Het is ook jammer dat we geen wild spotten. We hebben echt pech, denk ik. Damhert, edelhert, ree en wild, zij komen hier in grote aantallen voor. Op internet zag ik zulke mooie foto’s en las ik enthousiaste verhalen van wandelaars die wel veel wild zagen. Helaas.

Heide op de Veluwe

Wandelen in het Deelerwoud door het bos

Wandelen door het Deelerwoud

Eerlijk gezegd was ik niet zo heel enthousiast over het Deelerwoud. Misschien kwam het omdat we de route niet helemaal hebben gelopen vanwege de koude wind. Misschien was het omdat ik me toch te veel had verheugd op het zien van wild. Maar eigenlijk waren het de lange rechte bospaden die ik niet zo heel leuk vond.

Ik heb het sterke gevoel dat we de verkeerde route hebben gekozen en dat we veel beter de groene wandelroute hadden kunnen nemen.

flavicon wandelvrouw

Wandelen in het Deelerwoud | Wandelroute herten spotten in het kort

 • Route:  Wandelroute herten sportten in het Deelerwoud, Veluwe

 • Lengte: 8 km

 • Kenmerk: Rondwandeling over bospaden, via de Kleine heide, door het bos terug naar het beginpunt. 100% Zandpadgarantie.

 • Routebeschrijving: De wandelroute herten spotten in het Deelerwoud is een route van Natuurmonumenten. Zij beheren dit gebied. Een routekaartje en korte beschrijving van de route met PDF, vind je hier.
 • Bewegwijzering: Volg de blauwe pijpen.  Bij het begin van de route op het parkeerterrein staat een informatiebord.

 • Start: Vanaf parkeerplaats Woeste Hoeve, 500 meter ten zuiden van restaurant Woeste Hoeve,  Oude Arnhemse weg 292, 7361 TW Beekbergen.

 • Horeca: Geen horeca langs de route. Restaurant de Woeste Hoeve is een evenementen locatie, dus alleen open voor besloten partijen.

 • Honden: In dit gebied kun je heerlijk wandelen met je hond. Hier valt veel wild te spotten, zo kun je vooral tegen de schemering verschillende soorten herten en zwijnen tegenkomen. Juist hierom is het van groot belang dat je je aan het voorschrift houdt om je hond aangelijnd te houden! Let ook goed op de Schotse Hooglanders. Die kunnen nogal geïrriteerd reageren op honden.

 • Bijzonderheden: Tussen half september en half oktober is de edelhertenbronsttijd. Sommige wandelroutes zijn dan afgesloten tussen van 16.00u in de middag tot 10.00u in de ochtend. Het wordt overal goed aangegeven. Leuk is dat er op verschillende plekken banken worden geplaatst zodat wandelaars plaats kunnen nemen om te genieten van de ondergaande zon en de burlende herten.

 • Tip: Kom op een mooie dag bij zonsopgang of tegen de avondschemering en neem je verrekijker mee.

Wandelgids – Met route door het Deelerwoud

In deze ontzettende leuke gids met routes die nog lekker onbekend zijn, ook een route door het Deelerwoud. Trage Tocht Deelerwoud is 16 km lang en heeft 100 5 zandpadgarantie. De wandelroute gaat over de Grote en Kleine heide en Hartenhulberg. 

wandelgids wandelen over de onbekende veluweDe wandelgids Wandelen over de onbekende Veluwe is een gids met wandelingen die nog niet zo bekend zijn. Pareltjes is een gebied iedereen dezelfde wandelroutes opzoekt. Het zijn twintig stevige wandelingen van 15 kilometer over ongebaande paden met 90% zandpadgarantie. Een hele mooie gids van Rob Wolfs, die het gebied als zijn broekzak kent.

Bestel de gids bij uitgeverij GO ⇒

Bestel de gids bij Bol.com ⇒

 

Wandelen in het Deelerwoud
Je kunt geweldige wandelingen maken vanuit Landal Miggelenberg. (Deelerwoud)

Over het verblijf: 

Mijn verblijf in Landal Miggelenberg maakt deel uit van de serie 12 maanden, 12 provincies, 12 korte wandelvakanties, vanuit 12 Landal Vakantieparken. Landal Miggelenberg is bij uitstek een locatie van waaruit je de mooiste wandeltochten kunt ondernemen. Het park zelf ligt in het groen. De huisjes staan verspreid over heuvelachtig terrein onder de dennenbomen. Vanaf het park loop je zo het bos in waar je wild kunt spotten en waar verschillende uitgezette wandelroutes starten.

Kijk hier voor een verblijf op Landal Miggelenberg

Landal Miggelenberg bungalow

Landal Miggelenberg interieur bungalow
Landal Miggelenberg welkomspakket
Landal Miggelenberg open haard