Zo vanuit je vakantiehuis wandelen. Dat is het allerleukste. De auto kan blijven staan of je kunt zelfs met de trein naar je vakantieadres. Hou je vakantie bij ’t Hof van Haamstede, dan zit je goed, want het Duinpark, het resort, villapark Livingstone én de Résidence liggen pal tegen een prachtig natuurgebied aan waar je niet zomaar 1,2,3 uitgewandeld bent. Je loopt zo naar de duinen, bos, strand en zee. Maar ook een wandeling naar het mooie Burgh-Haamstede met het kasteel behoort tot de mogelijkheden. Hieronder 5 superleuke wandeltips.

1.Een avondwandeling naar Burgh

Of een smakelijk bezoekje aan één van de bakkers

Het eerste dat wij deden toen we aankwamen in Résidence ’t Hof van Haamstede en onze spullen in het huis hadden gezet, was richting Burgh wandelen. Heerlijk om de omgeving alvast te verkennen. Er loopt een breed pad naast de openbare weg waar het veilig wandelen en fietsen is. Niet dat het druk was op de weg. Het was juist doodstil.

Het viel al snel op dat er prachtige huizen staan. De ene nog aantrekkelijker dan de andere. Dan lopen we tegen een groot terras aan dat bij Bakkerij Sonnemans hoort. Gezellig hoor. Maar nu natuurlijk gesloten. Even verderop een tweede bakker. Bakkerij in de Soete Suikerbol verkoopt profetenbrood. Het staat groot op de gevel, maar wat zou dat zijn?

Ook de kerk is een plaatje. Mooi zo met het gouden avondlicht. Schattig zijn ook de huizen die er omheen staan.

Kerk in Burgh
Bij de kerk in Burgh een waterpomp
Huis bij kerk in Burgh
Huisje bij de kerk in Burgh.

Als we doorlopen hebben we al snel de plaatselijke supermarkt gevonden, met er vlak bij een uitrustplek met banken en heel veel info over de omgeving. Een goede plek om je vakantie te starten. Hier haal je ideeën op om de komende week te bekijken.

Bankje met info in Burgh
Veel informatie over de geschiedenis van de streek op deze banken.

   2. Wandelen naar Slot Haamstede

Wandel je door vanaf Burgh, kom je eerst langs de pannenkoekmolen De Graanhalm. In de molen malen ze van Zeeuwse Vlegeltarwe volkoren meel en daarmee maken ze échte Zeeuwse pannenkoeken die ze in het pannenkoekenhuis verkopen. Een leuke plek om met kinderen heen te gaan. Er zit een flinke speeltuin bij het Pannenkoekenhuis. De heerlijke volkoren tarwemeel is ook te koop in het souvenir- en streekproductenwinkeltje naast de molen. Daar verkopen ze ook de echte Zeeuwse babbelaars.

Als je de weg vervolgt kom je al snel uit in het leuke stadje Burgh-Haamstede met het mooie Slot Haamstede. De route van Landal Résidence ‘t Hof van Haamstede naar Slot Haamstede is ongeveer tweeënhalve kilometer. Je wandelt het in een half uurtje.

Slot Haamstede in Burgh-Haamstede.

   3. Rode wandelroute van Slot Haamstede

Natuurmonumenten heeft een rode wandelroute uitgezet die start bij de ingang naar Slot Haamstede. Bij de ingang hangt een bod met daarop de rode wandelroute ingetekend. Het is een route die je langs het slot voert, over het landgoed zo naar de duinen.

Je wandelt langs de walvisbunker, een betonnen overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog.

In het afwisselende duinlandschap van de Zeepeduinen maak je een rondje, waarna je terug loopt naar het Slot via een ander gedeelte van het landgoed. Een prachtige wandeling van 5,5 km. Je doet er zo’n 1 uur en 50 minuten over.

Dit deel van de duinen is niet afgesloten in het broedseizoen. Je kunt er rustig heen.

rode wandelroute bij slot Haamstede
De rode wandelroute start bij Slot Haamstede.
Wandelen vanuit landal 't hof van Haamstede
Niet overal in de Zeepeduinen mag je wandelen. Daarom is die rode wandelroute zo handig.

   4. Wandelen door Boswachterij Westerschouwen

Landal Résidence ’t Hof van Haamstede ligt op een paar wandelminuten van parkeerplaats Het Groene Duin. Hier starten meerdere gekleurde wandelroutes.

  • Roze route – Groene Duin rondje  2 km
  • Rode route – Foxdalwandeling 3,5 km
  • Witte route – Zeepduinen wandeling 4 km
  • Paarse Route – Theunesses Hil Tocht 6,5 km
  • Groene Route – Meeuwenduinen wandeling 12 km

Er is een mogelijkheid om over het tegelpad te blijven lopen. Handig voor wandelwagens en rolstoelen. Je kunt dan 3,5 of 8 km lopen/rijden.

Wij stippelden onze eigen route uit. We wilden eerst een deel van de blauwe route volgen, om halverwege over te stappen op een stukje groene route die ons naar het strand zou brengen. Een goede hulp bij het zelf uitstippelen van de route is de kaart van Falk van Schouwen-Duiveland.

op de uitzichttoren
Eerst natuurlijk even de uitzichtoren bij de parkeerplaats op.
wandelen door het bos.
Wandelen door het bos van Boswachterij Westerschouwen.
Duinmeertje in Boswachterij Westerschouwen
We wandelen langs een aantal meertjes die in de duinen liggen.

Zandpad door de duinen

Wandelen door de duinen

Eenmaal op het strand gingen we linksaf, richting Westenschouwen. Heerlijk wandelen met een stevige wind in de rug.

Strand met paarden
We komen het strand op. Hier linksaf.

strandwandelen

Strandwandelen

Aangekomen bij de strandopgang bij Westenschouwen konden we kiezen uit twee strandpaviljoens voor een verdiend drankje. Via de openbare weg wandelden we terug naar ons vakantieverblijf.

   5. Wandelroute De Meeuwenduinen

Een echte aanrader is om vanaf Parkeerplaats de Groene Duin de Meeuwenroute te wandelen. Wij konden die nu niet doen omdat de Meeuwenduinen gesloten zijn van 15 maart tot 15 juli vanwege het broedseizoen. Jammer. Maar ik had hem al eerder gedaan. Het verslag van de Meeuwenduinroute vind je hier. Een toproute. Vooral ook omdat de kans dat je damherten ziet lekker groot is.

Bord met broedseizoen
De Meeuwenduinen zijn afgesloten vanwege het broedseizoen.
flavicon wandelvrouw

Over het verblijf

Ik maakte deze wandelingen vanuit Landal Résidence ’t Hof van Haamstede. We verbleven hier in het kader van de serie 12 maanden, 12 provincies, 12 korte wandelvakanties vanuit 12 Landal Vakantieparken. Het was mei en we mochten naar Zeeland. Landal heeft in Burgh-Haamstede verschillende vakantieparken en ook deze Résidence. Het ziet er bijzonder uit. De Résidence omvat een groot statig wit gebouw met rood-witte luiken met daarin appartementen en aan weerzijden een rij hoevewoningen. Wij verbleven in zo’n hoevewoning, geschikt voor 4 personen met als extra een verdieping met een sauna. De Résidence ligt – net als de andere parken van Landal in Burgh-Haamstede – op een perfecte plek, vlak tegen een geweldig natuurgebied aan, op de kop van Schouwen. Hier kun je wandelen door bossen, over de duinen en natuurlijk langs het strand. Een mooie uitvalsbasis om Zeeland verder te ontdekken. 

Landal Residence ’t Hof van Haamstede witte gebouw
Landal Residence ’t Hof van Haamstede ingang met Bollo
Landal Residence ’t Hof van Haamstede hoevewoningen
Landal Residence ’t Hof van Haamstede interieur hoevewoning

De leukste wandelgidsen voor Zeeland

Wil je ook verder in Zeeland de leukste wandelroutes lopen? Dit zijn twee mooie wandelgidsen met een verscheidenheid aan routes. 


Cover wandelgids Zeeuwse ZwerftochtenIn de Wandelgids Zeeuwse zwerftochten staan 17 verrassende wandeling van Schouwen-Duiveland tot Zeeuws-Vlaanderen. De gids geeft een compleet beeld van wat Zeeland te bieden heeft. Niet alleen voor de toeristische wandelaar. Ook inwoners van deze mooie provincie kunnen nog voor mooie verrassingen komen te staan.

Bestel de gids bij uitgeverij GO⇒

Bestel de gids bij Bol.com⇒

Cover Wandelgids Walcherse wandelingen Ook een aanrader is de wandelgids Walcherse wandelingen. 15 wonderschone tochten van Arnemuiden tot Zoutelande. Direct na het verschijnen van deze gids werd hij genomineerd voor de Wandeltrofee 2019. Daarmee werd zij verkozen tot één van de vijf beste wandelgidsen van de Benelux.

Bestel de gids bij uitgeverij GO⇒

Bestel de gids bij Bol.com⇒