Wandelschoenen hebben niet het eeuwig leven. Sterker nog; het is belangrijk om je wandelschoenen op tijd te vervangen omdat ze een beschermende functie hebben voor voeten en lijf. Je schoenen moeten echt weg als de dempende laag in je schoenen niet meer werkt, de slijtage van je schoenen je een verkeerde loophouding geeft of het leerwerk stuk is en je onvoldoende steun of zelfs natte voeten geeft. Sommigen zeggen dat dat al na 800 km is, anderen noemen getallen van 1500 tot 2000 km.  Het juiste moment hangt natuurlijk van een heel aantal factoren af. Wat kun je bijvoorbeeld zelf doen om de levensduur van je wandelschoenen te verlengen? Hieronder 6 tips.

Tip 1

Laat, na gebruik, je schoenen een aantal dagen rusten. Zet ze goed open en haal het inlegzooltje eruit. Het zorgt ervoor dat de schoen goed kan doordrogen en dat de dempende zool kans heeft om te herstellen.

Tip 2

Om toch door te kunnen wandelen als je schoenen staan te rusten is het handig om een tweede paar aan te schaffen. Maar dat is niet de enige reden waarom het goed is om meerdere paren te hebben. Elke schoen geeft een iets andere belasting op het lichaam. Hierdoor wordt er gevarieerder getraind en kun je overbelasting voorkomen. Door verschillende paren te dragen kun je ook het verschil voelen. Het wordt eerder duidelijk wanneer een paar geen demping meer geeft en vervangen moet worden.

Tip 3

Zet je schoenen nooit zomaar modderig weg na een wandeling. Maak ze goed schoon met koud water, haal het inlegzooltje eruit en laat ze bij kamertemperatuur drogen.

Tip 4

Zet je natte schoen NOOIT bij de kachel. Het leer gaat er o.a. van scheuren. Wil je nu toch je schoenen sneller droog hebben, vul je schoenen dan op met proppen krantenpapier. Het papier neemt het water snel op. Vervang de proppen net zolang tot je schoenen droog zijn.

Tip 5

Verzorg je schoen met de juiste producten. Je kunt je schoenen het beste behandelen met impregneerspray als ze nog nat zijn. Laat dit goed indrogen.  Daarna kun je leren schoen verder behandelen met een onderhoudsmiddel. Laat je hierover goed adviseren. Sommigen was en vetten verstoppen de poriën van het leer en/of de Gore-Tex. Gebruik nooit siliconenspray, dit ruïneert het ademend vermogen van de schoen. Nubuck schoenen behoeven geen onderhoudsmiddel. Daar is sprayen met impregneermiddel voldoende.

Tip 6

Als je stootranden of zolen loslaten kun je hiermee naar de schoenmaker. Let er dan wel op dat je er geen impregneerspray of invetmiddel op laat komen, ze zijn dan namelijk bijna niet meer te lijmen.

flavicon wandelvrouw

Heb jij nog een goede tip om de levensduur van je wandelschoen te verlengen? Laat het hieronder weten en laat je reactie achter.