Ik zou het eigenlijk vaker moeten doen: mijn wandelschoenen impregneren en invetten. Er is een handig stappenplan om de levensduur van je wandelschoenen te verlengen. De eerste stappen zijn bij mij in goede handen, maar als het op stap 4 aankomt, dan ben je mij kwijt. Terwijl het toch redelijk relaxed werk is, je wandelschoenen invetten. Sinds de aankoop van mijn Berghen wandelschoenen heb ik ze niet behandeld. Dat werd dus hoog tijd. Bij de wandelsport accessoires in de webwinkel van PlutoSport vond ik allerlei schoenverzorgingsproducten. Ik ging er mee aan de slag. Mijn trouwe wandelschoenen hebben het verdiend.

wandelschoenen die onderhoud nodig hebben

VOOR

Goed gepoetste wandelschoenen

NA

Onderhouds stappenplan

Ken je het stappenplan voor het onderhoud van je wandelschoenen? Het is eigenlijk heel simpel:

Stap 1:
Zorg dat je na een wandeling je schoenen goed schoon maakt. Haal ook de modder en ander vuil tussen de veters, ringen en tongflap weg.
Stap 2:
Als je schoenen na het schoonmaken nog nat zijn is dit het moment om de spuitbus te hanteren. Natte schoenen laten zich het beste impregneren.
Stap 3:
Laat wandelschoenen goed drogen. Dus zooltje verwijderen, niet op de kachel en als ze heel erg nat zijn kan je ze volstoppen met krantenpapier of keukenpapier.
Stap 4:
Vet je wandelschoenen regelmatig in met een middel op basis van was. Neem ook de stootrand van je schoenen mee, die droogt dan niet uit.

Grote beurt

Zijn je schoenen heel erg vies en stinkerig? Of heb je het idee dat ze niet lekker meer ventileren? Dat kan. De zoutkristallen uit je voetenzweet hebben dan de poriën in het Gore-Tex membraam verstopt. Dat is eenvoudig op te lossen. Geef je schoenen een uitgebreide sopbeurt. Dat kan gewoon in een emmer met lauwwarm water en groene zeep. Haal je veters eruit en borstel je schoenen met een zachte borstel helemaal schoon. Goed afspoelen en verder met stap 2.

Extra geurtjes tip

Heb je last van stinkgeurtjes in je wandelschoenen, probeer dan eens Granger’s Odour Eliminator Spray, te koop voor €7,95 bij Plutosport. Die zorgt er voor dat de vieze geur verdwijnt. Hoe? Geen idee, maar het is in ieder geval geen parfum die de geur maskeert.

flavicon wandelvrouw

♦ Dit blog kwam tot stand in samenwerking met PlutoSport