Het plan was om een ‘bijpraat’ wandeling te houden ergens in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Tot Marjan me appte met de vraag of ik het leuk zou vinden om de watertoren van Overveen te bezichtigen. Ja, natuurlijk vind ik dat leuk! Ben nog nooit in een watertoren geweest en heb toch het idee dat ik er wel in eentje zou willen wonen. Doen dus! We kunnen dan het beklimmen van de watertoren mooi combineren met een wandeling door natuurgebied Middenduin. Zo gezegd, zo gedaan.

We spreken af bij het Duincafé de Kennemerduinen aan de Zeeweg in Overveen. Het is een sfeervolle horeca-gelegenheid, gelegen aan de rand van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het café is gehuisvest in het pand waar ook het Bezoekerscentrum De Kennemerduinen zit. Bij het Duincafé kun je zowel binnen als buiten heerlijk zitten en genieten van de lokale en zoveel mogelijk biologische producten. Bezoekerscentrum de Kennemerduinen is ook een perfecte plek om een wandeling te starten. Er starten verschillende gemarkeerde rondwandelingen vanaf dit punt.

Bezoekerscentrum De Kennemerduinen
Bezoekerscentrum De Kennemerduinen met het Duincafé.
Bezoekerscentrum De Kennemerduinen
Bij startpunt Koevlak beginnen meerdere wandelroutes.

Excursie Watertoren Overveen

Wij genieten in het Duincafé van een lekkere lunch en hoeven alleen maar de Zeeweg over te steken om op het terrein te komen waar de excursie naar de watertoren begint. We moeten verzamelen op het terras van de oude Zandwaaier. Daar worden we opgevangen door mensen van PWN, die de rondleiding verzorgen.

Na een inleidend praatje over hoe de watervoorziening nu is geregeld (de watertoren is niet meer in gebruik) en de andere gebouwen op het terrein, wandelen we naar de watertoren. Wat een indrukwekkend bouwwerk!

De watertoren van Overveen is een imposant bouwwerk in neorenaissance-stijl en heeft een karakteristieke uitstraling door de rode bakstenen en de vierkante vorm. In 1898 werd de watertoren gebouwd naar ontwerp van architect Jan Schotel. De watertoren had als functie om het duinwater, dat eerst gezuiverd werd, te verdelen over de omliggende dorpen en steden. Sinds 2002 heeft de watertoren geen functie meer als wateropslag, maar is het een opvallend monument in het landschap en een geliefde plek voor fotografen en bezoekers.

Watertoren Overveen
PWN excursie Beklim de Watertoren

Naar binnen

Als we door de grote deur naar binnen gaan ben ik onder de indruk van de enorme hoge open ruimte, met in het midden een robuuste zwarte trap naar boven. Het ruikt naar teer. Dat komt, zie ik later, omdat de wateropslag in een grote stalen bak zit die aan de onderkant, waar hij zichtbaar is, geteerd is.

Voordeur Watertoren Overveen

Interieur Watertoren Overveen
Trap Watertoren Overveen

We nemen in één keer de trap naar boven en komen uit op het dak van de watertoren. Er straat een straffe koude wind. Maar dat deert niet. Het is indrukwekkend hoe ver we kunnen kijken. We hebben een 360 ° zicht op Nationaal Park Zuid-Kennemerland, Haarlem en wijde omgeving. Ik baal ervan dat ik mijn nieuwe verrekijker, de EDEN XP 8×32 vergeten ben mee te nemen. Ik leen de verrekijker van onze gids en merk op dat mijn mooie compacte verrekijker het minstens zo goed doet als de grote, zware verrekijker die ik nu in handen heb.

Ook hier krijgen we weer uitleg over de waterwinning, over hoe de oude families het natuurgebied tussen de zee en het achterland in bezit hadden en hoe het toch gelukt is om er een waterwingebied voor algemeen nut van te maken.

dak Watertoren Overveen
Uitzicht van dak Watertoren Overveen
Uitzicht van dak Watertoren Overveen
Uitzicht vanaf het dak van Watertoren Overveen

Waterreservoir

De verhalen zijn machtig interessant, maar als het echt te koud wordt om nog lang boven te blijven, gaan we naar beneden en stoppen we halverwege de trap op de verdieping waar de onderkant van het grote waterreservoir zichtbaar is.

Waterreservoir Watertoren Overveen
We staan onder het enorme waterreservoir.

Na een uur staan we weer op de plek waar we begonnen en nemen we afscheid van de gids. Ik vond het een hele belevenis en vooral ook erg interessant om de achtergronden van de waterwinning te horen. Het bezoek aan de watertoren Overveen vind ik een echte aanrader.

Dezelfde week komt in het nieuws dat het RIVM in 2030 een tekort aan drinkwater verwacht en dat er actie nodig is. Dat komt voor mij nu niet als een verrassing. Ik had hem al gehoord.

Wandelen in Middenduin

Vanuit de verzamelplek dichtbij watertoren Overveen zoeken we de weg op om in het nabij gelegen Middenduin te gaan wandelen. We wandelen eerst door een parkachtige omgeving tot we bij het officiële startpunt Middenduin uitkomen. Daar starten 2 wandelroutes; het blauwe route Rondje Hoge Duin van 3,9 km en het rode route Rondje Kemperberg van 4,2 km.

Wat bijzonder is, is dat de routes maar in één richting uitgezet zijn. Dat schijnt zo bedacht te zijn door het wandelnetwerk omdat de wandelaars elkaar dan niet te hoeven kruisen op het voetpad en het niet te druk kan worden. Een post corona dingetje? 

Infobord Middenduin
Startplek van 2 wandelroutes.

Middenduin is een uitgestrekt duingebied van ongeveer 353 hectare groot, gelegen in de gemeente Bloemendaal in de provincie Noord-Holland. Het gebied is onderdeel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland en bestaat uit afwisselend landschap van bossen, duinen, open duingraslanden en valleien. Het is een belangrijk natuurgebied met een rijke flora en fauna, waar veel zeldzame planten- en diersoorten voorkomen. Wandelen en fietsen zijn populaire activiteiten in Middenduin, waarbij je langs de mooiste plekjes van het gebied kunt komen en kunt genieten van prachtige vergezichten over de duinen en de zee.

Mijn wandelmaatje Marjan kent deze omgeving goed en zij laat me de mooiste plekjes zien. We gaan daarom tegen de wandelroute in en maken onze eigen wandeling.

IJskelder Middenduin
De ijskelder waar vroeger stukken ijs werden opgeslagen voor de bewoners van Landgoed Duinlust.

Hoogtemeters maken

Het hoogteverschil in dit natuurgebied vind ik opmerkelijk. Hier kan je wel een goede kuitentraining doen en hoogtemeters maken. Dat moet ik onthouden.

Wandelen in Middenduin

Wisenten

Het mooiste plekje vind ik het Wisenten uitkijkpunt. Natuurlijk is er geen wisent te zien, dat zou wel heel toevallig zijn. Marjan vertelt dat zij hier heel vaak komt, maar alleen de wisenten heeft gezien tijdens een speciale wisenten wandeltocht. En dat terwijl de wisenten al 15 jaar in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland verblijven.

Wisenten uitkijkpunt Middenduin

Wisenten uitkijkpunt Middenduin
Het wisenten uitkijkpunt.

Even later zien we grote beesten tussen de bomen liggen. We zijn opgetogen. Zien we dan toch zomaar de wisenten? Dat is toch wel heel speciaal.

Maar het enthousiasme slinkt. Dit zijn Schotse Hooglanders. Ook leuk, maar toch anders.

Schotse Hooglanders Middenduin
Schotse Hooglanders Middenduin

We besluiten onze wandeling met even zitten op een bankje met uitzicht op: de watertoren.

Wandelen in Middenduin
Zie je de watertoren?

Goed om te weten:

Af en toe wordt de rondleiding naar de Watertoren Overveen aangeboden. Houd de activiteitenkalender in de gaten om je op te geven voor jouw plekje bij: Beklim de Watertoren!

Na het beklimmen van de watertoren kun je alle kanten opwandelen. Wij wandelden in Middenduin. Ga je de andere kant op, kom je bij de Kennemerduinen. Daar kan je vanaf het Bezoekerscentrum met Duincafé met één van de zes verschillende gemarkeerde wandelroutes starten.