Betancuria is een charmant stadje in het midden van Fuerteventura. Deze historische plek verdient een bezoek als je op Fuerteventura bent. Borden, plattegronden en wegwijzers vertellen je van alles over deze voormalige hoofdstad van het eiland. Het ziet er prachtig en fotogeniek uit en er is ook nog eens van alles te bezoeken dat de moeite waard is, zoals het kunstnijverheidsmuseum, het archeologisch museum en de Iglesia Santa Maria, de kerk die het dorpsplein met historische woningen domineert. Ook voor een heerlijke lunch kun je goed terecht in de schaduwrijke tuinen van de restaurants.

Betancuria de historische stad op Fuerteventura
Betancuria is de voormalige hoofdstad van Fuerteventura.
Betancuria
Borden geven een totaalimpressie van het stadje.
Restaurants Betancuria
Relaxen in de schaduwrijke tuinen van de restaurants.

Betancuria van bovenaf

Ben je na het bezoeken van Betancouria toe aan een leuke wandelroute en wil het stadje wel eens van bovenaf bekijken, dan is er een mooie rondwandeling die je hoog boven het stadje brengt.

Heb je geen zin om te wandelen, dan kun je met de auto naar de Mirador Betancuria. ‘Mirador’ is het Spaanse woord voor uitzichtpunt. Het uitzichtpunt van Betancuria is voorzien van een parkeerplaats met aan beide kanten een uitzichtplatform. Van hieraf kun je genieten van een weids uitzicht over de omgeving.

Rondwandeling Betancuria

We laten de auto op de betaalde parkeerplaats in Betancuria (de enige plek op heel Fuerteventura waar je moet betalen voor parkeren) en we volgen het wandelpad dat de berg op slingert. Een half uur lang wandelen we omhoog. Ondertussen hebben we mooi zicht op Betancuria. Boven aangekomen waait het behoorlijk. (Jasje mee is verstandig) Hier staat een overkapping met daaronder een recreëerplek, fijn uit de wind. Een grote bank nodigt uit om er uit te puffen en te genieten van het uitzicht. We kijken uit over het zuidelijk deel van de centrale bergen. In de verte zien we antennes, een soort ankerpunt die we steeds tegenkomen op onze wandelingen. Bij mooi weer zouden we zicht hebben op Lanzarote, nu helaas niet, daar is het de heiig voor.

Betancuria rondwandeling
De weg omhoog
Betancuria
Achterom kijkend zie je Betancuria liggen.
wandelen Fuerteventura
Over de bergkam, richting antennes.
wandel wegwijzer
Wij gaan verder omhoog.

Het ’enge bos van Fuerteventura’

We wandelen verder over een bergkam richting antennes. Dan komen we bij het zogenaamde ‘enge bos van Fuerteventura’. Ik kan geen bos ontdekken, slechts wat dode boomstammen. Hier gaan we het hek door en wandelen via een brede onverharde weg, tussen de bomstammen door, naar beneden.

het 'enge bos van Fuerteventura'.
Hier begint het ‘enge bos van Fuerteventura’.
het 'enge bos van Fuerteventura'.
Hoezo bos? En hoezo eng?

We volgen de rood-witte markering van de GR131

Beneden aangekomen zien we een picknickplaats met barbecues, een toiletgebouw en een diepe geul waarin eekhoorntjes lopen. Het is nog niet gemakkelijk om de snelle beestjes op de foto te krijgen. Wat zijn ze schattig.

Bij de recreëerplaats aangekomen.
Eekhoorn
In perfecte schutkleur en razendsnel.

Pascal leidt ons terug naar Betancuria. Een bord na de slagboom geeft 3,1 km aan. We volgen het brede onverharde grijze pad naar beneden. We passeren een gebouw met een bord ‘Punto de informacion de red senderos de Fuerteventura’ en volgen de weg verder naar beneden. We steken de doorgaande verharde weg over, lopen rechtsaf achter de vangrail langs en na ca 20 meter (na het verboden in te halen bord) lopen we langs een ruïne naar beneden. We komen op een onverhard breed pad en gaan rechtsaf.

Dit pad volgen we en bij E.D.A.R Betancuria (rioolzuivering) houden we rechts aan en lopen zo het dorp en de parkeerplaats op.

Betancuria
Door een droge rivierbeddiing terug naar Betancuria.
olijfboom met flesje
Hoe zit dat eigenlijk met die flesjes in de olijfbomen?

Einde wandelroute

We zijn ongeveer 2 uur onderweg geweest over het Betacurianmassief. Ik vond het leuk om over Betancuria uit te kijken, ben blij dat ik het bizarre ‘bos’ van Fuerteventura heb gezien en denk glimlachend terug aan de eekhoorntjes.

flavicon wandelvrouw

De routebeschrijving

Een deel van deze wandeling is onderdeel van de wandelroute V05 uit de wandelgids Wandelgids ‘Wandelen op het wonderschone Fuerteventura’. Dit is een hele lange route die vanaf Villa Vital, via Betancuria en Antigua terug naar Villa Vital gaat. Je komt dan langs de antennes, gaat door het enge bos en via de eekhoorntjes naar Betancuria. Dit zijn de gegevens van die route:

  • De route:  V05 Via Betancuria en Antigua

  • Soort wandeling: Rondwandeling

  • Lengte: 22,1 km

  • Wandeltijd: 4 uur, 45 minuten

  • Hoogtemeters: 900 m

Ik maakte de aangepaste wandeling tijdens het wandelarrangement van Villa Vital. Pascal nam ons mee en wist de weg. Lekker gemakkelijk. Ben je geïnteresseerd geraakt in de wandelarrangementen die Sabine en Pascal organiseren vanuit Villa Vital, kijk dan verder bij deze pagina over de mogelijkheden. Je leest daar ook mijn recensie over zo’n wandelweek. Of kijk rechtstreeks op de website van Villa Vital, voor logeren bij de B&B of meedoen aan één van de thema-arrangementen (wandelen, fietsen, yoga, wellness).

Enthousiast geworden over wandelen op Fuerteventura?

Heb je ideeën om ook die kant op te gaan en wil je verder geïnspireerd worden? Sabine en Patrick van Villa Vital schreven een prachtige wandelgids Wandelen op het wonderschone Fuerteventura met 25 gevarieerde wandelroutes.

De Wandelgids is beschikbaar als paperback en E-book

Wandelgids Fuerteventura