Wandeling                        Boomplanterstocht Schoorlse Duinen


Start- en eindpunt          Buitencentrum Schoorlse Duinen,  

                                            Oorsprongweg 1, 1871 HA,  Schoorl


Provincie                           Noord-Holland


Markering                         Groene pijlen


Kenmerk                          Rondwandeling door bosgebied op duinen


 

Gezellig op pad met vriendin Anja. Tijd om bij te praten en een heerlijke wandeling te maken. We hoeven nooit lang na te denken over waar we zullen wandelen. De Schoorlse duinen zijn altijd goed.

Boomplanterstocht screenshot
route via Endomondo

We zetten de auto op het -je moet het weten te vinden- parkeerterreintje dicht bij het Buitencentrum. Zo zijn wij wel. Want let op: bij het buitencentrum is het betaald parkeren. Vandaaruit lopen we naar het Buitencentrum en gaan voor het bord staan. We overleggen: Vandaag willen we herfst zien, veel bomen, paddenstoelen en mooie herfstkleuren. Zo rond de 10 km is een mooie afstand voor vandaag. De keuze is snel gemaakt; we kiezen voor de boomplanterstocht.

buitencentrum Schoorl
Het bord waar alle routes op staan

 

De boomplanterstocht

De boomplanterstocht is de route met de groene pijlen. Je kunt hem twee kanten oplopen. Wij kiezen er voor om te starten met de trap. Dan zijn we meteen lekker warm. De trap is elke keer een leuke test om te kijken hoe het met de conditie staat. Haha, probeer het maar eens. Flink doorstappen naar boven.

Trap Buitencentrum Schoorlse Duinen
De lange trap die je snel hoog op het duin brengt.

#wandel1000km in 2016

Heerlijk is het. Alles zit ook mee.  De temperatuur is aangenaam, bijna geen wind en wat is het hier mooi. Alle herfstkleuren die je maar verzinnen kunt. Nog veel blad hangt aan de bomen maar toch kunnen we heerlijk met onze voeten door de bladeren schoppen. Anja komt vandaag over de 1000 wandelkilometers heen en daarom maken we een HOERA-filmpje. OEPS dat gaat niet goed.

Naam Boomplanterstocht

Wandelen in de Schoorlse duinen is wandelen met hoogteverschil, je wandelt immers over de duinen. Ik vind dat geweldig. Wat een prachtig natuurgebied is dit toch. De bomen zijn er trouwens niet van oudsher. Ze zijn aangeplant omdat het zand een bedreiging vormde voor de mensen van de aangrenzende dorpen. De boomplanterstocht loopt precies door dit aangeplante deel. Vandaar de naam.

boomplantertocht Schoorlse duinen

Paddenstoelen

We lopen door zowel dennenbomen als loofbomen. Dat maakt de wandeling heel afwisselend. Ook de vegetatie onder de bomen is heel verschillend. We zien allerlei soorten paddenstoelen en elfenbankjes. Eindelijk vind ik hem: de vliegenzwam. Vorig jaar is het me niet gelukt om een mooi exemplaar te vinden en nu zie ik er meerdere. Top!

collage paddenstoelen
Niet 1 maar meerdere ‘rood met witte stippen’.

Buitencentrum

Na tweeëneenhalf uur komen we weer bij het buitencentrum aan. Tijd voor een heerlijke lunch bij brasserie Ijgenwijs. De pompoensoep is een aanrader. Nog even via de shop (kookboek gekocht) en de paddenstoelententoonstelling (interessant) weer naar de auto.

wandelen door de Schoorlse duinen
Dit was weer een topwandeling door het natuurgebied Schoorlse duinen.

Ook leuk in de Schoorlse duinen: