Mijn favoriete wandeling in Noord-Holland

Wat is jouw favoriete wandelroute in jouw provincie? Dat vroeg Skafit aan de 50 beste wandelbloggers van Nederland en België.  Over het antwoord hoefde ik niet lang na te denken. In Noord-Holland, mijn provincie, wandel ik het liefst in het gebied van de Schoorlse duinen. Daar is de Noordzeeroute mijn favoriet. Het is ook de favoriet van de boswachter in dit gebied, daarom wordt je Noordzeeroute ook aangeduid als Boswachterspad Noordzeewandeling. Om de wandeling in te sturen naar Skafit heb ik wat foto’s nodig, daarom loop ik vandaag de route met fotocamera. Ik heb Anja gevraagd om met mij mee te lopen. Gezellig. Het is een wat grijze dag in Februari. Dat is jammer voor de foto’s.

Buitencentrum Schoorlse Duinen

Mijn uitvalsbasis voor wandelingen in de Schoorlse duinen is het Buitencentrum Schoorlse Duinen. Het ligt aan de rand van het gebied en heeft prima parkeergelegenheid (let op: betaald parkeren). Hier starten verschillende wandelroutes die aangegeven zijn met allerlei kleuren pijlen. In het bezoekerscentrum is ook een shop- en informatiecentrum. Daar kun je terecht voor informatie over het natuurgebied, voor wandelkaarten maar ook voor allerlei leuke en handige natuurgerelateerde spulletjes. Helemaal top is de brasserie IJgenweis, want wat is fijner dan na een stevige wandeling wat lekkers te kunnen eten en drinken.

screenshot Noordzeewandeling

Wandelroute Noordzeewandeling

Vandaag doen Anja en ik mijn favoriete wandeling: De Noordzeewandeling. De route is 10 kilometer lang en zeer afwisselend. De Schoorlse duinen zijn uniek. Nergens zijn de duinen breder en hoger. Op sommige plekken zijn ze wel vijf kilometer breed. Het is klimmen en dalen over de paden. Langs vogelrijke bossen, open heide en golvende duinen.

We starten bij het Buitencentrum. Ik ben vandaag van plan om de route te fotograferen, dus ook hier maak ik een foto. Dat maakt dat Anja, die hier ook al vaker is geweest, ineens anders gaat kijken en voor het eerst de houten dierenfiguren voor het gebouw opmerkt. Grappig is dat toch, dat je met een camera in de hand ineens andere dingen ziet.

Onlangs bijgewerkt - kopie

Door het bos

Vanaf het buitencentrum volgen we de blauwe pijlen. Het eerst stuk gaat door het bos. Dit dennenbos ligt al op de duinen, wat er voor zorgt dat er af en toe flink hoogteverschil overbrugd moet worden. Op onze route valt dat nog wel mee.

Onlangs bijgewerkt1 - kopie

We lopen over brede paden tot we bij een hek aankomen. Hierachter lopen Wagyu-koeien los rond. De van oorsprong Japanse koeien worden door Staatsbosbeheer ingezet om te voorkomen dat het duin dichtgroeit met struiken en gras. Als er geen begrazing plaatsvindt, worden de duinen eentoniger en verdwijnen er langzaam soorten planten en dieren, zoals tapuit, zandhagedis en veel soorten vlinders. Van een bioloog die we onderweg tegenkomen horen we dat het vrij uniek is om de koeien tegen te komen. Hij heeft ze al 3 maanden niet gezien terwijl hij hier heel regelmatig komt. Dat is nu jammer, we hadden ze graag gezien. De Wagyu-koeien zijn overigens heel vriendelijke dieren. Als je ze met rust laat, gebeurt er niets.

Onlangs bijgewerkt9

Via de heide

Na het bos lopen we een stukje over de heide. Dat is uniek omdat je bijna nergens heide vindt in duingebied.  Als we goed kijken zien we nog sporen van de grote bosbranden die hier in 2009 tot 2011 gewoed hebben. Het bos is verdwenen en er komt nieuw duinenlandschap voor in de plaats. De natuur herstelt zich uiteindelijk zelf.

Onlangs bijgewerkt2 - kopie Onlangs bijgewerkt3

Schaapskudde

Opeens zien we in de verte een schaapskudde die geleid wordt door een herder en zijn hond. Wat een geweldig gezicht. De herder die rustig kuierend met zijn kudde meeloopt en de hond die druk bezig is de schapen bij elkaar te houden. Bij het zien van dit tafereel komt de vraag in me op of ik het zou kunnen: hele dagen, weken, jaren met een schaapskudde op pad zijn. Dat is toch wel een bijzonder vak, vind je ook niet?

Onlangs bijgewerkt4

Duinen

Onze tocht voert verder over de duinen, die nu steeds zanderiger worden. We lopen over smalle rulle paadjes, waar we flink moeten aanzetten om vooruit te komen. Het is een frisse windstille dag. De natuur hier is nog helemaal in winterstand. Er is nog geen nieuw groen te zien.

Onlangs bijgewerkt5

Strand

Dan klimmen we de laatste duinenrij over en zien de zee.

Onlangs bijgewerkt8

Onze route voert een stukje noordwaarts over het strand. Bij de eerste gelegenheid gaan we de duinen weer in. We worden over smalle duinpaadjes geleid en dan ineens zien we ze: daar lopen 3 koeien. Komen we ze toch tegen! Anja is ietwat teleurgesteld, zij had grote ruige Schotse Hooglanders verwacht, maar de Wagyu-koe is een glad zwart soort. Toch leuk dat we ze gezien hebben.

Onlangs bijgewerkt6

Vogelmeer

Het landschap blijft veranderen. Vlak voordat we weer het bos in gaan komen we nog langs het Vogelmeer. Het is er nu rustig qua vogels maar desondanks is het er prachtig.

Onlangs bijgewerkt7

Terug in het bos

We gaan weer terug het bos in en lopen het laatste stuk naar het Buitencentrum, waar we aanschuiven voor een kop warme koffie en een soep van de dag.  We praten nog even na over deze route. Anja is het helemaal met me eens dat de Noordzeeroute  een prachtige route is. Zij was vooral verrast over de afwisseling in landschap. Ze had vaker gewandeld in dit gebied maar was nooit verder dan het bos gegaan. Dit had zij niet verwacht. Een echte aanrader.

Alles op een rijtje:

Wandelroute: Boswachterspad Noordzeewandeling

  • Afstand: 10 km

  • Kenmerk: Rondwandeling uitgezet door Staatsbosbeheer. De Noordzeeroute is een paaltjeswandeling. Je volgt de blauwe markeringen.

  • Routebeschrijving: De routebeschrijving met kaart kun je downloaden van de website van Staatsbosbeheer. Het is even zoeken, maar ook de GPX-route vind je daar.
  • Start: Het startpunt van de route is het buitencentrum Schoorlse Duinen. Oorsprongweg 1, 1871 HA Schoorl (navigatieadres: Heereweg 62, daar afslaan naar Oorsprongweg) Let op: parkeren is niet gratis.

  • Horeca: In het Buitencentrum vind je horecagelegenheid IJgenweis, waar je terecht kunt voor koffie, thee, de lunch en ander lekkers. Tussen maart en september kun je een leuke tussenstop maken bij Strandpaviljoen Paal 29.
  • Honden: Deze route is niet geschikt om met honden te lopen. Een deel van de route is verboden voor honden omdat het begrazingsgebied is.

Over de Schoorlse Duinen

De duinen van Schoorl (bijna 1.900 hectare!) zijn een paradijs voor de natuurliefhebber. Open duinen worden afgewisseld met dichte naaldbossen, grillige eikenbossen en natte vlakten. Uniek zijn de heidevelden. Die vind je bijna nergens in de duinen. De met doornstruweel begroeide duinen maken plaats voor open zand, wuivend helmgras en natte duinvalleien. Uiteindelijk kom je bij het strand, waar meeuwen en strandlopers hun kostje bij elkaar scharrelen op de vloedlijn.

De Schoorlse duinen kent een uitgebreid netwerk van wandelroutes. Maar wist je dat je op een hoop plekken ook kunt struinen en van de paden af mag?  In Jan Bas z’n tuintje, Speelkuil, Wulpendal, Hargerplas, Groeter en Zandgat kun je de duinen op je eigen manier ontdekken, in Midden Open Duin kun je voor het gemak ook de struinroute volgen. De gemarkeerde wandelroutes brengen je door het hele gebied en vandaaruit kun je je eigen dwaalroute starten.

Wandelkaart nr. 14 Schoorlse Duinen is je gids voor een ontdekkingsreis door dit natuurgebied. Uitgestippelde routes wijzen je de weg en met de kaart op zak kun je ook je eigen weg kiezen.

♦♦♦

De Stuifduinentocht is een andere aanrader die je kunt wandelen vanaf het Buitencentrum Schoorlse Duinen. Kijk hier voor nog meer wandelroutes in het gebied van de Schoorlse duinen.