De gevaarlijkste wandelroute ter wereld, las ik ergens en ik werd er door getriggerd. Het ging over de ‘Caminito del Rey’, het Koningspad. En inderdaad, levensgevaarlijk. Dit was geen wandelpad maar een pad voor trillseekers. Het pad is dan ook in 1992 gesloten voor wandelaars. Maar inmiddels is het gerestaureerd en sinds maart 2015 kunnen wandelaars er weer over heen. Het is nu niet meer het gevaarlijkste wandelpad ter wereld maar misschien toch wel het spectaculairste wandelpad ter wereld.

amusingplanet.comHet Koningspad ligt bij Malaga in Spanje. Daar ligt de Garganta del Chorro, een diepe kloof die wordt omringt door honderden meters steile rotswanden. Tegen die steile rotswanden aan is het, ongeveer 3 kilometer lange wandelpad, gespijkerd. Het pad is ooit gemaakt om materialen en mensen te kunnen aanvoeren voor de bouw van een stuwdam, el Conde del Guadalhorce. Pas later werd het een wandelpad. Het pad raakte langzaam in verval en toen er dodelijke ongelukken gebeurden werd het pad officieel gesloten en stond betreden ervan op een overtreding een boete van 6000 euro. Dat weerhield de echte avonturiers en trillseekers niet om het pad toch over te gaan. Stalen zenuwen en een klimuitrusting waren daarvoor absoluut noodzakelijk. Maar toch liep het niet altijd goed af. In 2010 verongelukte een bergbeklimmer, hij was het zesde dodelijke slachtoffer in twaalf jaar.

Begin 2014 is begonnen met de herstelwerkzaamheden van het pad. Dat was een avontuurlijke onderneming. Helikopters en alpinisten werden ingezet om het pad te herstellen. Ben je geïnteresseerd in deze restauratie klik dan hier voor een filmpje.

spanjevandaag.comMaart 2015 is het nieuwe pad in gebruik genomen. Het moet spectaculair zijn. De omgeving is overweldigend met de enorme rotsformaties. Het pad slingert op 100 meter hoogte langs de steile wand. Op sommige stukken is het pad van glas gemaakt zodat je volledig zicht hebt op de diepte van de kloof. Met de restauratie is het pad niet meer gevaarlijk, dus de titel ‘gevaarlijkste wandelpad ter wereld’ is het kwijt. Blijft wel over dat het nu een spectaculair maar veilig wandelpad is geworden. Hier een impressie.

spanjevandaag.comWil je het pad lopen moet je kaarten reserveren. Deze kaarten zijn tot en met maart 2016 gratis. Daarna betaal je 6 euro voor een ticket. Kaarten kun je reserveren via de website van Caminito del Rey. Hou er wel rekening mee dat de kaarten snel uitverkocht zijn en dat je maar kunt reserveren voor de komende twee maanden. Op de  site van Spanje vandaag  staat een mooi artikel over de regels en wetenswaardigheden voor diegene die de Caminito del Rey gaan lopen.

Ben je niet zo´n waaghals en voel je liever vaste grond onder je voeten, rondom El Chorro zijn volop minder gevaarlijke wandelroutes.  Een aantal daarvan vind je hier.

Foto’s bij dit blog zijn van Spanjevandaag.com en amusingplanet.com