De Geierlay hangbrug in Duitsland is hot. Als je een beetje actief bent op Social Media kun je gewoonweg niet om de plaatjes van deze fotogenieke brug heen. Het ziet er geweldig uit. De aantrekkingskracht is groot. Niet voor niets organiseert Ecktiv meerdere reizen naar de Hunsrück, met als groot uithangbord de Geierlay Hangbrug. Ook die plaatjes kwamen bij mij regelmatig voorbij. Dus ik was super opgetogen toen Ecktiv mij vroeg juist deze groepswandelreis te gaan begeleiden. Dat betekende dat ik dit voorjaar twee keer de hangbrug heb mogen bezoeken. Top!

De Hangeseilbrücke Geierlay, oftewel de hangbrug Geierlay ligt midden in de Hunsrück. Dit is een gebied in de deelstaat Rheinland-Pfalz en ligt tussen de Moezel en de Rijn. Je kunt er geweldig wandelen en is vooral mooi vanwege de vele valleien die het gebied rijk is. De 5-daagse groepswandelreis naar de Hunsrück heeft 3 prachtige wandeldagen. Alle wandelingen zijn (onderdeel van) een Traumschleife (droom-rondwandeling) of horen bij de Saar-Hunsrück Steig. Ook een bezoek aan de Geierlay Hangbrug staat op het programma. Deze ligt op de route van de Saar-Hunsrück Steig en verbindt het dorpje Mörsdorf met het dorpje Sosberg, dat aan de overkant van de vallei van het riviertje Mörsdorfer bach ligt.

Beste moment

We gaan er laat in de middag naar toe. Overdag kan het een gekkenhuis zijn. Toen de brug in oktober 2015 geopend werd hoopten de initiatiefnemers dat de ‘langste hangbrug van Duitsland’ een impuls aan het toeristenbezoek van de Hunsrück zou geven. Mij is verteld dat ze dachten aan 150.000 bezoekers per jaar. Het was een totale schok dat in het eerste half jaar al 300.000 mensen de brug bezochten. Daar was niet op gerekend. Het stille en ook beetje vervallen dorpje Mörsdorf onderging een metamorfose. Er werden 6 grote parkeerplaatsen aangelegd, enorme borden kwamen langs de kant van de weg, het dorpje werd opgeknapt en hier en daar ontstond er wat horeca-activiteit.
Het kan dus ontzettend druk zijn op de Geierlay hangbrug. Het mooiste moment om de brug te bezoeken is heel vroeg in de ochtend. De mist kan dan nog in het dal hangen, wat adembenemende plaatjes oplevert. Wij kwamen rond de klok van 5 uur ’s middags aan. Dan is het nog best vol op de brug. Maar binnen een half uur zie je (bijna) iedereen vertrekken.

Geierlay hangbrug
Geierlay hangbrug

Aanlooproute Geierlay hangbrug

Maar even bij het begin beginnen. Om de Geierlay hangbrug te bezoeken rijden we naar het dorpje Mörsdorf. Daar zien we al snel de borden die ons naar de parkeerplaatsen leiden. De mooiste is parking 1, bij het Bezoekerscentrum. Het bezoek aan de hangbrug is gratis. Maar voor het parkeren moet je een kaartje á 2 euro voor 2 uur kopen. Dit geld wordt gebruikt om de brug te onderhouden. Bij het bezoekerscentrum kun je info en foldermateriaal ophalen. Ook zit er een restauratie en biergarten bij.
Dan begint de wandeling naar de brug. Je kunt er met de auto niet dichter bij komen. Er zijn meerdere routes. Als je achter de stroom aanloopt ga je over een brede vlakke weg (de rolstoelroute). Veel leuker is het om de ‘hike’ route te nemen. Er is namelijk een Geierlayschleife (rondwandeling) van 6,4 km die je via twee lussen op en onder de brug brengt. Die route duurt ongeveer tweeëneenhalf uur. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om 1 lus te lopen. Je begint in ieder geval aan de zuidkant van het dorp. De straat heet Auf der Lex. Bij het trafohuisje kun je naar beneden. Daar staat de hike aangegeven.

Via een leuke route over smalle paadjes lopen we richting de brug. Je ziet hem niet tot je er bent. Wow. Wat een ding! Ik laat het even op me inwerken.
Ik zie allerlei mensen die zich bij de ingang van de brug opstellen om gefotografeerd te worden. Dat geeft opstoppingen en zeker ook niet de beste foto’s. Ik vind het vermakelijk om dat vanaf een bankje te aanschouwen. Het geeft mij ook goed zicht op de prachtige brug en de bosrijke vallei waarover de brug gespannen is. Prachtig!
Dan kan ik me toch niet langer bedwingen, ik loop de brug op. Het is een echte belevenis en net zoals alle anderen sla ik druk aan het fotograferen.

Geierlay hangbrug - selfie - wandelvrouw
Geierlay hangbrug
Geierlay hangbrug hangslot
Geierlay hangbrug

Hoogtevrees

Zelf heb ik geen enkele last van hoogtevrees, dus ik kan het ook niet zo goed invoelen. Voor mij is dit een volkomen ongevaarlijke onderneming. Toch zie ik bijzondere taferelen. Twee huilende kinderen met doodsangst in hun ogen die door hun ouders vooruit geduwd worden. Gelukkig richting uitgang, anders had ik nog in moeten grijpen… Een Chinees uitziende jongen die begeleid en vastgehouden door twee anderen stapje voor stapje de brug op loopt en daarbij gilt en krijst. Zelfs iemand die op zijn knieën de terugweg zoekt.

Geierlay hangbrug
Geierlay hangbrug hoogtevrees
Geierlay hangbrug van onderen

De brug is imposant. Hij is 360 meter lang en 100 meter hoog. Als je erop loopt beweegt de brug een beetje. Dat maakt het net leuk.
Zoals gezegd wordt het na half zes een stuk rustiger op de brug. Nu is er alle tijd en ruimte om leuke foto’s te maken. Fotograaf Miez Peet maakt van mij foto’s waarop ik spring en zit op de brug. Leuk om te hebben.

Geierlay hangbrug - Wandelvrouw - Bregje Schipper
Geierlay hangbrug - Wandelvrouw - Bregje Schipper

Terugweg

Aan de andere kant van de brug aangekomen hebben we meerdere mogelijkheden. We kunnen de tweede lus maken van de Geierlayschleife, maar daar hebben we helaas geen tijd voor. Onze groep deelt zich in tweeën. Een aantal mensen neemt de hike route naar beneden en lopen onder de brug via het dal terug naar Mörsdorf. De anderen nemen de brug terug en gaan via de brede weg met zicht op het dorpje Mörsdorf terug naar de parkeerplaats.

Mörsdorf

Het dorpje Mörsdorf.

Niet meer de langste

Het was een belevenis. Super leuk om meegemaakt te hebben. Maar nu heb ik wel een volgende queeste. Want inmiddels is de hangbrug Geierlay niet meer de langste hangbrug van Duitsland. Sinds mei 2018 heeft het Duitse Harz niet alleen Duitslands langste, maar zelfs ’s werelds langste hangbrug voor voetgangers officieel in gebruik genomen. Het vrij hangende gedeelte van dit wandelpad hangt 100 meter boven de rivier de Rappbode, en is 458 meter lang. De totale brug heeft een lengte van 483 meter. Daar wil ik naar toe.

Grappig om te zien dat alle folders van de Geierlay gestempeld zijn. Bovenop de uitroep dat de Geierley de langste is, staat nu gestempeld dat hij de mooiste is. Die Duitsers zijn gründlich.

geierlay hangbrug - die schönste

Niet meer de langste, dan maar de ‘schönste’.

karte Geierlayschleife

De dubbele lus van de Geierlayschleife in het rood.

Alle wetenwaardigheden op een rijtje:

 • De Geierlay hangbrug is 360 meter lang en 100 meter hoog en 85 cm breed. Het is een wandel- en fietsbrug.

 • De Geierlay hangbrug is niet meer de langste hangbrug van Duitsland, wel de mooiste volgens de stempels van de folder.

 • De brug bevindt zich tussen de dorpen Mörsdorf en Sosberg. Parkeer in Mörsdorf op een van de parkings. Een kaartje kost €2 voor 2 uur.

 • De beste tijd om de brug te bezoeken is vroeg in de ochtend of laat in de middag. Het kan er erg druk zijn.

 • Je kunt een bezoek aan de Geierlay hangbrug combineren met de 6.2 kilometer Geierlayschleife (rondwandeling). Deze bestaat uit twee lussen en brengt je op en onder de brug. De volledige route duurt ongeveer 2,5 uur. Een kaart haal je bij het bezoekerscentrum. De route is overigens goed aangegeven.

 • De horeca in Mörsdorf en op de route naar de Geierlay is spaarzaam. Dit lijkt wel beter te worden. De eerste keer dat ik de brug bezocht stond er een mobiele snackwagen aan het einde van de brug aan de kant van Sosberg. De tweede keer was er niet, maar was er een snackhuisje open op de grote aanlooproute naar de brug vanuit Mörsdorf.

 • Je kunt natuurlijk ook iets te eten of te drinken krijgen in het Bezoekerscentrum. Het is er wel brandduur.

 • Er zijn geen voorzieningen zoals toiletten bij de brug. De laatste mogelijkheid om te toiletteren is bij het Bezoekerscentrum.

 • Wil je het niet allemaal zelf uitzoeken maar genieten van het gemak van een geheel verzorgde 5-daagse wandelreis door de Hunsrück met een bezoek aan de Geierlay hangbrug, kijk dan op de website van Ecktiv voor het wandel-arrangement. Misschien ben ik er dan ook wel weer bij.

De hoogste, de laagste, de grootste…….. 

 • De langste hangbrug te wereld vinden we in de Harz, Duitsland. In juli 2018 staat een bezoek gepland. Dan meer hierover.

 • De hoogste waterval van Tirol is de Stuibenfall Umhausen. Volgens outdoorblogster Aniek van Travelwriter.nl een indrukwekkend en onvergetelijk natuurspektakel.