Naar de afgelegen bedevaartkapel van Ermito de las Peñitas

De mooiste wandelroute van Fuerteventura? Volgens Sabine en Pascal van Villa Vital Fuerteventura is de afwisselende en groene route, die leidt naar de bedevaartkapel van Ermito de las Peñitas, de mooiste. Ze schrijven in hun wandelgids: “Fuerteventura heeft heel veel aantrekkelijke wandelingen, toch blijft dit wel onze favoriet.” Ze roemen de vier verschillende werelden waar je in korte tijd doorheen loopt. De groene ‘oase’ tussen de Canarische dadelpalmen, de groenrijke stuwdam, de spectaculaire kloof en uiteindelijk het witte bedevaart kapelletje. Ze nemen hun gasten er graag mee naar toe. We gaan op pad.

Ik doe mee met een wandelarrangement van Villa Vital op Fuerteventura. Het Belgisch/Nederlandse koppel Sabine en Pascal organiseren deze wandelarrangementen een aantal keer per jaar vanuit hun prachtige accommodatie. We hebben een gezellig groepje deelnemers (het blijft allemaal heel kleinschalig) en komen op de mooiste plekjes van het eiland. Ik koos een van de twee hardcase koffers, liet mijn wandelstokken thuis en vloog naar dit Canarische Eiland, met het hele jaar door lekkere temperaturen. 

Barranco de la Peñitas

Aan het begin van de route, aan de rand van het plaatsje Vega de Rio Palmas, is een kleine parkeerplaats. Die is bedoeld voor de wandelaars die de route gaan lopen. Het is een populaire route, voor het eerst komen we andere wandelaars tegen.

Wandelen op Fuerteventura
Het begin van de wandelroute.
Barranco de la Peñitas
De route is aangegeven met een groen-witte markering.

Droge rivierbedding

Het eerste deel van de route gaat langs een droge rivierbedding. Ik waan me in een andere wereld. Het is groen, er staan enorme palmbomen, ik zie vlinders, verschillende soorten cactussen en ik ben onder de indruk van de mega grote stenen die opgestapeld liggen aan de rand van de heuvels, die de rivierbedding omsluiten.

Canarische dadelpalmen

cactus

cactus

de mooiste wandeling van Fuerteventura

Stuwmeer

De rivierbedding is compleet droog. Het heeft afgelopen weekend heel fors geregend op Fuerteventura, daarvan zien we hier slechts hier en daar een klein plasje op en langs het pad. Even verderop komen we bij het voormalig stuwmeer. Voormalig, omdat deze ook helemaal droog staat. Waar is al het water gebleven?

Het droge stuwmeer in de barranco de la Peñitas
Het droge stuwmeer in de barranco de la Peñitas.

Stuwdam

Het stuwmeer is in 1942 ontstaan na het bouwen van de stuwdam. Als we doorlopen komen we bij die stuwdam. Indrukwekkend. Maar ook verlaten en desolaat. Een stuwdam zonder water.

De stuwdam in de barranco de la Peñitas

Na de stuwdam vernauwt de kloof zich en de wanden worden hoger. Voor me uitkijkend zie ik de witte kapel al liggen, vastgeplakt tegen de rotswand. De steenmassa’s die de kloof vormen zijn indrukwekkend. Als je door de kloof heen kijkt heb je een prachtige view met in de verte uitzicht op het vlakke land erachter.

De mooiste wandeling van Fuerteventura
De kloof vernauwt zich.
stuwdam de barranco de la Peñitas
Nog even omkijken naar die imposante stuwdam.

De mooiste wandeling van Fuerteventura

wandelen in de barranco de la Peñitas

bedevaartkapel van Ermito de las Peñitas
Daar is de bedevaartkapel van Ermito de las Peñitas

Jaarlijks op de derde zaterdag in september vind er een bedevaart plaats naar de kapel van Ermito de las Peñitas. De ‘maagd van de Rots’ wordt dan vereerd. Zij is de beschermvrouwe van Fuerteventura. Het hele jaar is de kapel open. In het gastenboek kan je een bericht achterlaten.

Bedevaartkapel

Na een steile afdaling komen we bij de kapel. Het laatste stukje naar de kapel is voor mensen met hoogtevrees misschien net iets te veel.

bedevaartkapel van Ermito de las Peñitas
Op weg naar de bedevaartkapel van Ermito de las Peñitas
wandelen naar de bedevaartkapel van Ermito de las Peñitas
wandelen naar de bedevaartkapel van Ermito de las Peñitas

bedevaartkapel van Ermito de las Peñitas

Bij de bedevaartkapel van Ermito de las Peñitas

Einde van de wandelroute

De wandeling eindigt bij het kapelletje. Vanaf hier gaan we dezelfde weg terug. Dat is helemaal niet vervelend. Ik verwonder me er altijd over dat je op de weg terug weer zoveel nieuwe dingen ziet. Dat is hier ook zo. 

De mooiste wandeling van Fuerteventura extra

Later lees ik in de wandelgids dat er voor de zeer geoefende wandelaar (zo’n eentje met vaste tred en zonder hoogtevrees) een extra wandeling te maken is vanaf het kapelletje naar de mooiste rotsboog van Fuerteventura. Je volgt dan de groen-witte markering en komt bij het einde van de kloof. Vandaar gaat een paadje omhoog. Dan wordt het klimmen en klauteren tot de imposante rotsboog voor je verschijnt. Een prachtige creatie van moeder natuur, die voor nu nog even ongezien blijft.

Met deze aanvulling is dit onbetwist de mooiste wandeling van Fuerteventura

flavicon wandelvrouw

Deze wandelroute en de extra aanvulling wordt uitgebreid beschreven in de Wandelgids ‘Wandelen op het wonderschone Fuerteventura’.

  • De route: C05 Barranco de la Peñitas

  • Soort wandeling: heen en weer

  • Lengte: 3,6 km

  • Wandeltijd: 1 uur, 10 minuten

  • Hoogtemeters: 65 m

Ben je geïnteresseerd geraakt in de wandelarrangementen die Sabine en Pascal organiseren vanuit Villa Vital, kijk dan verder bij deze pagina om een indruk te krijgen van de mogelijkheden. Je leest daar ook mijn recensie over zo’n wandelweek. Of kijk rechtstreeks op de website van Villa Vital, voor logeren bij de B&B of meedoen aan één van de thema-arrangementen (wandelen, fietsen, yoga, wellness).

Enthousiast geworden over wandelen op Fuerteventura?

Heb je ideeën om ook die kant op te gaan en wil je verder geïnspireerd worden? Sabine en Patrick van Villa Vital schreven een prachtige wandelgids Wandelen op het wonderschone Fuerteventura met 25 gevarieerde wandelroutes.

De Wandelgids is beschikbaar als paperback en E-book

Wandelgids Fuerteventura