Laat je blik glijden over steile kliffen, uitgestrekte heidevelden, kale bergen met afgeplatte toppen, watervallen, feeërieke en mysterieuze vergezichten, onwaarschijnlijke kleuren en kustlijnen waar je zeehonden, dolfijnen en orka’s kunt spotten. Wales is een ongelofelijk mooi wandelland, met een enorme verscheidenheid aan landschappen. Elke wandelroute brengt je in andere sferen. Een van de mooiste wandelroutes is het Wales Coast Path, die dit jaar uitpakt en haar 10-jarig jubileum viert met allerlei mooie activiteiten. Samen met Offa’s Dyke Path en Glyndwr’s Way zijn dit de nationale trails van Wales. Geweldig om daar tijdens je vakantie in Wales delen van te wandelen, of helemaal, als je zoveel geluk hebt dat je dat kan doen. Maar welke kies je? Hieronder de 3 nationale trails besproken.

 

De mooiste wandelroutes in Wales: 3 nationale trails

De drie nationale wandelroutes vormen samen een uniek wandelnetwerk in Wales. Het Wales Coast Path volgt de totale kust van Wales. Het sluit aan op het Offa’s Dyke Path National Trail, die de grens tussen Engeland en Wales volgt. Glyndwr’s Way, is een binnenlandse route die samenkomt met het Offa’s Dyke Path. Deze verbindingen maken wandelen in Wales tot een werkelijk unieke ervaring door een ononderbroken wandelroute te vormen langs de hele omtrek van Wales en ook met een lus het binnenland te bestrijken.

wandelroutes in Wales, nationale trails

Wales Coast Path

Het Wales Coast Path is de langste onafgebroken kustroute ter wereld en telt 1400 km lengte en 29.200 hoogtemeters. Dat is qua hoogte bijna anderhalf keer de Mount Everes op en neer lopen. Het Wales Coast Path volgt de gehele kustlijn van Wales. Je komt onder andere  langs de kliffen bij Cardigan Bay, een aantal gezellige havenplaatsjes in Cardiff Bay en Swansea, je wandelt door Pembrokeshire met haar mooie stranden en wilde kust en komt langs de mooiste surfplekken van Llyn Peninsule.

Prembrokeshire

Vooral het stuk door nationaal park Prembrokeshire is wandelen door een natuurparadijs en onwaarschijnlijk mooi. Dit gedeelte van de wordt gekenmerkt door de schitterende stranden. Neem de tijd en kijk uit over het water om zeehonden, dolfijnen, papegaaiduikers en zelfs orka’s te spotten.

10-jarig jubileum

Het Wales Coast Path is officieel geopend in 2012. Dat was het moment dat de verschillende kustpaden aan elkaar gekoppeld waren en een groot nationaal wandelpad vormde. Een super langeafstands trail was ontstaan van ongekende schoonheid. Dat het pad nu 10 jaar bestaat wordt uitgebreid gevierd met onder andere het hele jaar door wandelfestivals, culturele activiteiten en milieu-evenementen langs de kust van Wales. Ook wordt dit jaar een nieuwe app gelanceerd waarmee wandelaars hun voortgang langs het Wales Coast Path op hun mobiele telefoon kunnen volgen.

Wil je ook een stuk van het Wales Coast Path wandelen? De website van het kustpad van Wales staat boordevol ideeën voor de mooiste wandelingen langs het pad: van familiewandelingen, wauw-routes, mindfulness wandelingen tot meerdaagse hikes.

wandelen in Wales, Wales Coast Path

wandelroutes in Wales, Wales Coast Path

wandelen

wandelen in Wales, Wales Coast Path

Offa’s Dyke Path

Offa’s Dyke Path is wellicht de meest afwisselende route van de drie nationale trails. De wandelroute is 285 kilometer lang en loopt van het noorden naar het zuiden van Wales en volgt ruwweg de grens met Engeland. Je wandelt door bossen, rivier valleien, heidevelden, maar ook kom je langs historische stadjes en kastelen en passeer je abdijen en heuvelforten.

Koning Offray

De naam van het wandelpad refereert aan een ‘dyke’, een stenen structuur, die volgens overlevering gebouwd werd door de Angelsaksische koning Offray, die een grensafscheiding wilde tussen Anglian Mercia en het Welshe koninkrijk Powys.

Restanten van het grondwerk dat 20 meter breed was (inclusief de naastliggende sloot) en 2,4 meter hoog kom je overal tegen langs de route. Lange afstandswandelaars kunnen deze route in ongeveer 14 dagen wandelen, met gemiddelden van 20 km per dag. Je passeert 3 AONB’s (Areas of outstanding Natural Beauty). Dat zijn van noord naar zuid: Clwydian Range and Dee Valley AONB,  Shropshire Hills AONB en Wye Valley AONB. Ook ga je door het geweldige nationaal Park Brecon Beacons. Ik schreef daar al eerder dit artikel over.

Wandelroutes in Wales, Offa’s Dyke Path

Offa’s Dyke Path

Offa’s Dyke Path, wandelen in Wales

Glyndwr’s Way

Weer een heel ander landschap tref je aan op de Glyndwr’s Way. Ook hier heuvels met prachtige vergezichten, maar verder houdt elke vergelijking met de twee andere nationale trails op. Dit landschap wordt bevolkt door schapen. Er is open moorland, en op de heuvels hebben boeren hun land.

Deze wandelroute van 217 kilometer die in Knighton start, gaat het binnenland in, maakt een brede lus naar links via Machynlleth en eindigt in Welspool. De paden lopen door het bergachtige midden van Wales en de Cambrian Mountains.

De route kenmerkt zich door uitgestrektheid en eenzaamheid. Je kunt dagen lopen zonder een levende ziel tegen te komen. Wat je wel ziet zijn rode wouwen, slechtvalken, buizerds en zelfs een visarend als je geluk hebt. Dit pad draait om het verlaten van de gebaande paden en het terug naar de stilte gaan.

Avontuurlijke wandelaar

De plaatsjes onderweg zijn kleine gehuchten. Je moet je wandelvakantie goed plannen voor slaapplaatsen en plekken om te eten. Daarom is dit bij uitstek een wandelroute voor de avontuurlijke wandelaar. Een prachtige uitdaging om met tent en eigen bevoorrading in de rugzak deze tocht te maken en de genieten van de variëteit van heuvels met adembenemende uitzichten tot het boerenland en wilde heidevlaktes. Tijdens deze route heb je een prachtig uitzicht op Cadair Idris en Plynlimon en kom je langs het Lake Vyrnwy, een stuwmeer omgeven door bossen

Ben je minder van het plannen en maak je liever dagwandelingen, zoek dan de mooiste etappes van Glyndwr’s Way uit.

Glyndwr's Way

Glyndwr's Way

Glyndwr's Way

Glyndwr's Way walk in mid WalesPictured here is Clywedog reservoir

Meer inspiratie

Naast de drie nationale trails heeft Wales nog zoveel meer te bieden voor wandelaars. Lange en korte wandelpaden gaan door de 3 nationale parken Snowdonia, Pembrokeshire Coast en Brecon Beacons. Naast de prachtige natuur is er ook heel veel mooie cultuur op te snuiven. Ontdek het wandelend of maak een geweldige roadtrip over The Wales Way.

Ik was bijvoorbeeld ook onder de indruk van het feit dat Wales een van de beste bestemmingen in de wereld voor sterrenkijken is. Het heeft drie beschermde International Dark Sky Places binnen haar grenzen. Wie had gedacht dat je in Wales gemakkelijk de Milky Way kunt zien en met een warme trui en wollen sokken aan, op je rug liggend kunt genieten van planeten en vallende sterren. Het maakt mij nog meer nieuwsgierig.

Llyn y Fan FachBlack MountainBrecon BeaconsCarmarthenshireDark SkiesSouth

Wil jij ook?

Voel jij het ook kriebelen en zou je graag Wales verder willen ontdekken, laat je dan inspireren op de Nederlandstalige website OntdekWales.nl. Daar staan ook mooie voorbeeldreizen in, waaronder deze 8-daagse wandelreis naar het noorden van Wales met Nederlandse reisbegeleiding.

Vliegen naar Wales

De meest comfortabele manier om in Wales te komen is vliegen met KLM. Je vliegt dan namelijk rechtstreeks in nog geen anderhalf uur naar Cardiff. Check het meest actuele vluchtschema op de website van KLM.

Verantwoording: Dit artikel werd geschreven in samenwerking met een externe partner die ook de gebruikte foto’s ter beschikking stelde. © Hawlfraint y Goron / © Crown copyright (2022) Cymru Wales