De voorbereidingen van de allereerste Wandel 4 daagse van Girona zijn in volle gang. Het belooft een hele leuke nieuwe wandel4daagse te worden. Waarom ik denk dat het heel leuk gaat worden? Daar zijn meerdere redenen voor. Ik ga het je allemaal vertellen. Ik heb namelijk al een voorproefje gehad. In februari was ik in Girona op uitnodiging van Paul Kneppers, een van de organisatoren van dit evenement. Ik testte voor hem de 4 routes en mocht daarover adviseren. Ik kwam er harstikke positief van terug en laat je graag in dit blog in woord en beeld meekijken.

Waarom ik denk dat het leuk wordt 

De 4 daagse van Girona wordt gehouden in november. Het kan dan nog echt heerlijk zacht weer zijn in Spanje. Je hotel staat in het hartje van de prachtige oude binnenstad. Alle wandelingen starten op het Placa de la Independencia, een majestueus, maar vooral ook heel gezellig plein. Het eerste stukje van de route gaat altijd door de stad. Op deze manier leer je die ook een beetje kennen. Zo ga je bijvoorbeeld door het prachtige park Devesa of wandel je over de oude stadsmuren. Eindigen doe je ook weer op het plein. Een mooi excuus om meteen even aan te schuiven op een van de leuke terrassen om een drankje met overheerlijke tapas te bestellen. Want lekker eten kun je in Girona! Daarom is het ook zo leuk om midden in de stad te verblijven. Elke avond lekker uit dineren in een van de vele restaurantjes.

Het aantal deelnemers is voor 2018 vastgesteld op 100. Leuk om met een overzichtelijke groep zo’n evenement te lopen. Dat maakt het intiem en persoonlijk. Allemaal in hetzelfde hotel en met hetzelfde doel. Dat maakt het ook voor de alleenlopers makkelijk om aansluiting te vinden.

De omgeving van Girona is prachtig. In de verte zie je de machtige Pyreneeën liggen. Toch zijn hele stukken vlak in de wandelingen. Elke wandeldag heeft zijn eigen karakter. Wat alle wandeldagen gemeen hebben is dat je kunt kiezen uit twee afstanden. De lange route zit gemiddeld zo rond de 25 km, de korte ongeveer 19. Elke dag vind je langs de route een verzorgingspost waar een heerlijke lunch voor je klaar staat met verschillende broodjes, fruit, zelfgemaakte sportreep, koffie/thee, drankjes.

De organisatie is in handen van Paul en Wilma Kneppers. Zij zijn super enthousiast. Ik weet zeker dat zij er alles aan zullen doen om het een succes te maken. Je kunt meer lezen en je aanmelden op hun website.

Plaza de la Independencia - Girona
Girona

4 prachtige wandelroutes

Vier dagen lang ging ik op pad met een gps, vriendin Anja en een wandelbeschrijving. Straks in november zullen de routes met pijlen uitgezet zijn en krijgt elke deelnemer daarnaast een beschrijving van de route met info over interessante wetenswaardigheden onderweg. Barretjes, restaurant en waterpunten onderweg zijn er ook op aangegeven. Het verschil tussen de korte en de lange route is dat de lange route een extra lus maakt. Wij deden steeds de lange route. Behalve op dag 3. Aangekomen na een zeer stevige klim bij ruïne Sant Miquel, bleek dat de voorgenomen route te zwaar zou zijn. Op het programma stond nog 3 km sterk dalen en daarna 3 km sterk stijgen. Die lus hebben we overgeslagen. Voor de definitieve route van november is dit nu ook aangepast en weggehaald. Het moet wel leuk blijven.

Dag 1

De eerste wandeldag heeft een ideale route om mee te beginnen. Het is een mooie bosroute over merendeel onverharde paden die steeds in de buurt van de rivier Ter blijven. Daardoor loopt de route vrijwel geheel vlak. Vanaf het beginpunt moet er in de stad 1 druk kruispunt overgestoken worden, maar dan ben je al snel in het park Devesa en loop je even verderop een verrassend leuk volkstuinencomplex door. Daarna wandel je gedurende 7 km over de oude treinroute waar 50 jaar geleden een bergtreintje ging tussen Girona en Olot. Het eerste deel van de dag bevind je je ten zuiden van de rivier Ter en terug ga je via de noordkant. Het is een heerlijke relaxte route met veel mooie waterdoorkijkjes. Opvallend vonden wij het vrolijke vogelgekwetter gedurende de hele dag. Ons oordeel: een prachtige route. Niets meer aan doen.

Park Devesa, Girona
De oude treinroute "Ruta de Carrilet", provincie Girona
Rivier Ter, provincie Girona Spanje
Rivier Ter, provincie Girona Spanje
Rivier Ter, vogel op steen in de rivier
Brug over rivier Ter
Landschap Provincie Girona - Spanje - wandel 4 daagse Girona
Landschap Provincie Girona - Spanje - wandel 4 daagse Girona
wandel 4 daagse Girona
Wandelvrouw tijdens de wandel 4 daagse Girona

Dag 2

De tweede dag gaat naar het zuiden van de provincie. Het start met een wandeling door de stad. Van de drukke binnenstad gaat het over naar een villawijk die je al klimmend de stad uit leidt. Na de afdaling kom je weer op de oude treinroute. Deze gaat nu door agrarisch landschap. In de verte zie je de Pyreneeën liggen. Het laatste deel van de dag trek je de heuvels en bossen in. Hier moet geklommen en gedaald worden. Vlak voordat je Girona weer in loopt steek je via stapstenen het riviertje Onyar over. Als je de rivier volgt kom je bij de oude stadsmuur van Girona. Het is een geweldig mooie afsluiting van de dag om via de oude stadmuur, waar je 1 km lang op kunt lopen, bij het eindpunt te komen. Ons oordeel: Wat een geweldige afsluiting van de wandeldag. In de route zelf zat een stukje langs een drukke weg. Kan dat er niet uit?

Girona, moderne stad
Girona snelweg
Route de Carrilet, Girona
Zicht op de Pyreneeen
Wandelen door agrarisch landschap - Girona
Quart Girona. heuvels en bossen
Wandelen over de oude stadsmuur van Girona
Uitzicht vanaf de stadsmuur van Girona

Dag 3

Dit is zowel de zwaarste als misschien wel de mooiste route van deze 4 dagen. Vrijwel de hele route gaat over onverharde paden door de bossen van Les Gavarres. Vandaag moet je aan de bak. Aardig wat hoogtemetertjes moeten overwonnen worden. De klim naar kasteel Sant Miquel is een stevige, maar de uitkijk vanaf de toren is magnifiek. De route om de stad weer binnen te komen is ook vandaag prachtig. Ons oordeel: Een prachtige bosroute met supermooie uitkijkjes op hoogte over de provincie. Je moet wel van klimmen en dalen houden, anders is het op sommige stukjes doorbijten. Gelukkig wordt nu de zware lus er voor de échte 4 daagse van Girona uitgehaald.

Mountjuic Girona
De route van de wandel 4 daagse van Girona
Sant Miquel - Girona
Uitzicht vanuit Sant Miquel - Girona
Route wandel 4 daagse van Girona
Girona
Achter de oude stadsmuur in Girona
Zicht vanaf de oude stadsmuur - Girona
De oude stadsmuur Girona

Dag 4

Een heerlijke laatste dag. De route gaat noordwaarts en is prachtig afwisselend. De route stijgt en daalt hier en daar wel wat, maar het is peanuts in vergelijking met gisteren. Ons oordeel: Dit was misschien wel de mooiste dag. Heerlijk wandelen door een heel divers landschap.

Ingang park Devesa - Girona
Loopbrug over de rivier Ter - Girona
route wandel 4 daagse Girona
route wandel 4 daagse Girona
route wandel 4 daagse Girona
route wandel 4 daagse Girona
route wandel 4 daagse Girona
route wandel 4 daagse Girona
Restaurant El Celler de Can Rosa - Girona
Girona
een drankje op Plaza de la Independencia.

Meer lezen over de wandel 4 daagse van Girona?

Lees dan het blog: De wandel4daagse Girona gecheckt