De wandel4daagse Girona 2018

van 8 t/m 11 november

Aankomende herfst is het zover en mag Spanje een nieuwe wandel4daagse bijschrijven. Naast succesvolle wandelevenementen in Marbella en Mallorca, zal in november de eerste officiële wandel4daagse van Girona plaatsvinden. Het belooft een super mooi evenement te worden. Vier dagen wandelen in en rondom de stad Girona, in het mooie Catalonië. Organisator Paul Kneppers nodigde mij uit om de routes voor te lopen en alvast te ervaren wat een enorme potentie deze 4daagse heeft. Hij heeft niets teveel gezegd. Ik heb genoten.

Girona
wandel4daagse Girona
Girona
Kus de leeuwin haar kont
De middeleeuwse stad Girona

Het idee

Hoe ontstaat nu zo’n nieuwe wandelvierdaagse? Een mooi verhaal: Voormalig profwielrenner Paul Kneppers heeft zijn hart verpand aan Girona. Na 6 jaar voor Spaanse wielrenploegen te hebben gekoerst is hij het bedrijf FietseninGirona gestart. Hij organiseert fietsreizen en wielrenvakanties en -trainingen. Klanten vroegen hem steeds vaker naar de wandelmogelijkheden in Girona. Zijn moeder, Wilma Kneppers, is een echte wandelliefhebber. Daarom zette Paul samen met zijn moeder in de omgeving een aantal wandelingen uit. Zoals de meeste goede plannen, ontstond bij het drinken van een glaasje wijn op een terras, het plan om een wandel4daagse te organiseren. Ze fantaseerden er lustig op los. Het idee was de volgende ochtend niet weg. Integendeel, want toen ook de stad Girona de wandel4daagse omarmde en enthousiast meedacht en meewerkte, begon het idee steeds meer vorm te krijgen en is het nu een droom die in november uitkomt.

Girona

Uitgangspunt is de stad Girona. Alle routes starten en eindigen op Plaza de la Independencia, het mooie plein in de oude middeleeuwse binnenstad. Het hotel waar de wandelaars zullen verblijven is op korte afstand van dit plein. Dat maakt het juist zo sfeervol. Na een dag wandelen kun je heerlijk nog wat drinken op één van de mooie terrassen en ’s avonds is het genieten in één van de vele leuke restaurantjes die de stad rijk is. Je leert de stad echt een beetje kennen omdat je elke dag via een andere route de stad verlaat en weer binnenkomt. Het is leuk om aan het einde van de wandeldag ineens weer de torens van de kathedraal en de basiliek te zien die je vertellen dat je weer bijna ‘thuis’ bent.

Wandel4daagse in Girona.

De routes

De vier dagen hebben elk hun eigen karakter, met wandelroutes die oost, zuid, west en noord-west gaan. Alle wandeldagen starten, zoals gezegd, midden in de prachtige historische stad Girona en voeren je over de oude stadmuren, door de Joodse wijk, langs kasteelruïnes, door bossen, over heuvels en bergen, over voormalige spoortracés, door agrarisch gebied en langs rivieren. Het is super afwisselend. Deelnemers kunnen kiezen voor een korte variant waarbij de routes gemiddeld zo’n 19 km lang zijn of de langere variant, die vaak een extra lus maakt. De lange versie telt gemiddeld zo’n 25 km. Voor deze wandelvierdaagse moet je een gemiddeld goede wandelconditie hebben en de genoemde afstanden makkelijk aankunnen omdat er afgezien van de eerste dag, ook wel wat stijg- en daalwerk in zit.

wandel4daagse Girona
wandel4daagse Girona
wandel4daagse Girona
wandel4daagse Girona
wandel4daagse Girona
wandel4daagse Girona

Try out 2017/2018

In november 2017 was er een heuse try out. 20 Wandelaars liepen de routes en waren reuze enthousiast. Naar aanleiding van hun ervaringen werd er nog wat gesleuteld aan de routes. Alle tips werden verwerkt en nu in het voorjaar van 2018 was het mijn beurt om de routes na te lopen en het programma door te nemen. Ik liep samen met wandelmaatje Anja de lange routes en ik ben écht enthousiast. Om je mee te laten genieten volgt er spoedig een fotoblog over de vier wandeldagen.
Het is slechts een kwestie van nog wat puntjes op de i, en de wandel4daagse kan wat mij betreft starten. Het programma ziet er goed uit. Wat ik helemaal leuk vind, is dat op de verzorgingsposten halverwege de routes een echte lunch met heerlijke Spaanse broodjes verzorgd wordt. Wat een luxe!

Meedoen met de wandel4daagse Girona 2018

Ben jij ook enthousiast en je wilt meedoen? Kijk dan op de website van de Wandel4daagse Girona. Wel snel boeken hoor. Deze eerste keer mogen maar 50 deelnemers op elke afstand meedoen.

Ben je benieuwd hoe de routes er uit zien? Kijk en lees dan het blog: De wandel 4 daagse van Girona, een voorproefje