Naar de hoogste top van het centrale bergmassief

Hoog klimmen en ver kijken, dat is leuk. Vooral als dat midden op het eiland Fuerteventura is en je rondom het eiland kunt zien liggen. Op een heldere dag zie je zelfs het naburige eiland Lanzarote liggen. Dat is écht tof. Wij wandelden deze rondwandeling van 11,8 km, die begint in het plaatsje Tiscamanita, op een niet zo heldere dag, dus het uitzicht kon beter. Maar dat mocht de pret niet drukken, het blijft een heerlijke route.

Beetje smokkelen

De route begint bij de parkeerplaats voor het molenmuseum in Tiscamanita. Omdat het eerste stukje niet echt heel verheffend is, volgens Sabine en Pascal van Villa Vital, (zij begeleiden ons wandelarrangement) worden we iets verder op de route afgezet. We starten waar het wandelpad begint en omhoog de berg op gaat. Een lange klim begint. Het loont de moeite waard om af en toe stil te staan en achterom te kijken.  Het uitzicht is fenomenaal.

wandelbord De Morro Jorjado (681 m)
We gaan de Moro Jorjado beklimmen.

op weg naar de De Morro Jorjado (681 m)

Centrale massief Fuerteventura

op weg naar de Morro Jorjado (681 m)

cactussen Fuerteventura

op weg naar de De Morro Jorjado (681 m)

Groene waas

Hoewel het zonnetje lekker schijnt en het zo’n 22 graden is, houdt het windje ons lekker koel, ondanks de inspanning die we leveren. Ik verbaas me over wat er allemaal nog groeit en bloeit op de vulkanische bodem. Bijzonder is de groene waas die over de berghelling ligt. Het heeft afgelopen weekend fors geregend en nu ontkiemt er van alles.

Het wandelpad is grotendeels afgezet met vulkanische stenen aan de zijkant. De regenval die voor de groene waas heeft gezorgd, heeft ook hele delen van het pad weggespoeld. Op sommige stukken komen we van links naar rechts springend omhoog.

wandelpad centrale massief Fuerteventura

Centrale massief Fuerteventura

groen-witte markering

Centrale massief Fuerteventura

De Morro Jorjado

Dan bereiken we het hoogste punt van deze wandelroute. De Morro Jorjado (681 m) is aangegeven met een betonnen zuil. Hier kunnen we echt alle kanten opkijken. Voor ons zien we het dorpje Vega de Rio Palmas, in het noordwesten de oude historische hoofdstad Betancuria, we kijken over het centrale bergmassief en zien in het oosten de plaatsen Antigua, Vales de Ortega en Cassillas de Morales (waar Villa Vital staat). Links van ons zien we een nog hogere berg, de Gran Montana (711 m). Het is jammer dat we niet meer tijd hebben, want het is mogelijk om een zijuitstapje te maken om ook deze berg te beklimmen.

de top van de De Morro Jorjado
De hoogste top bereikt!

Rif-wandeling

In plaats daarvan gaan we zijwaarts. Het wordt nu een rif-wandeling. Aan beide zijden van het wandelpad kunnen we naar beneden kijken. In de verte zien we Pascal aankomen. Hij heeft de auto omgereden en komt ons nu van de andere kant tegemoet. Hij heeft zijn drone bij zich, maar er staat op de rif net iets te veel wind om hem op te laten. Later, als we dalen gaat de drone wel omhoog.

rif-wandeling Centrale massief Fuerteventura

Afdalen

Bij de T-splitsing volgen we de borden naar Aqua de Bueyes. Vanaf nu zet de daling in. Eerst geleidelijk, het laatste stuk iets steiler. Bij de overdekte picknickplaats staat de auto klaar. We lopen dus niet het hele rondje, alleen het allermooiste deel en dat was zeker heel mooi en lekker om te doen.

wandelen op Fuerteventura

Deze wandelroute wordt uitgebreid beschreven in de Wandelgids ‘Wandelen op het wonderschone Fuerteventura’.

  • De route: C04 Van Tiscamanita naar Aqua de Bueyes

  • Soort wandeling: Rondwandeling

  • Lengte: 11,8 km

  • Wandeltijd: 2 uur, 45 minuten

  • Hoogtemeters: 500 m

Ben je geïnteresseerd geraakt in de wandelarrangementen die Sabine en Pascal organiseren vanuit Villa Vital, kijk dan verder bij deze pagina over de mogelijkheden. Je leest daar ook mijn recensie over zo’n wandelweek. Of kijk rechtstreeks op de website van Villa Vital, voor logeren bij de B&B of meedoen aan één van de thema-arrangementen (wandelen, fietsen, yoga, wellness).

Enthousiast geworden over wandelen op Fuerteventura?

Heb je ideeën om ook die kant op te gaan en wil je verder geïnspireerd worden? Sabine en Patrick van Villa Vital schreven een prachtige wandelgids Wandelen op het wonderschone Fuerteventura met 25 gevarieerde wandelroutes.

De Wandelgids is beschikbaar als paperback en E-book

Wandelgids Fuerteventura