Mei 2017

Wandelen en afvallen, een onderwerp dat me mateloos interesseert. Ik praat en schrijf er graag over. Dus toen een journaliste voor de Libelle met mij over dit onderwerp wilde praten vond ik het alleen maar leuk.

Altijd 5 kilo te zwaar

Ik vertelde dat ik zelf een jojo ben. Op dit moment zo’n 5 kilo te zwaar. Eigenlijk ben ik al mijn hele leven 5 kilo te zwaar, terwijl ik vroeger veel lichter was. Hoe werkt dat eigenlijk? vroeg ik me hardop af.  Want als ik nu foto’s terug zie van toen denk ik: Hoezo 5 kilo te zwaar? Ik was zo slank. Waar maakte ik me druk over?

Jojo

De waarheid is overigens dat ik nu toch eigenlijk zo’n 8 kilo te zwaar ben. Ik moest zelfs een nieuw wandelrokje kopen omdat ik de oude (maat 38 en maat 40) echt niet meer paste. Ik heb me helemaal laten gaan na mijn voettocht naar Santiago de Compostela. Kerst, Oud & Nieuw, ik heb alles gegeten waar ik zin in had en ik had ook even genoeg van lange wandelingen. Een slechte combinatie. Wat ook niet helpt is dat ik 2 jaar geleden gestopt ben met roken en behoorlijk last heb gekregen van mijn schildklier. Allemaal onder controle nu, maar het naar beneden jojo-en wordt een stuk lastiger, terwijl het middelpunt van de jojobeweging 5 kilo hoger is komen te liggen. Waarschijnlijk ook wel een overgang-dingetje. Vervelend allemaal.

Wandelen en afvallen

Maar helpt wandelen bij het afvallen? vroeg ze. Ja, absoluut. Ik merk dat het mij heel erg helpt en ik zie de prachtige voorbeelden om mij heen van mensen die gaan wandelen en heel veel kilo’s kwijt raken. Ik geniet er ook erg van als zo’n facebookbericht voorbij komt van iemand die wel 10, 20 en zelfs 40 kilo is afgevallen omdat ze hun leefwijze hebben omgegooid en zijn gaan wandelen. Het is overigens wel zo dat er ook van alles in het eetpatroon moet wijzigen. Met alleen wandelen red je het niet, is mijn stelling.

Goed in je vel

Zo babbelde ik nog wat door met deze journaliste. Zoals ik al zei; ik vind het een heerlijk onderwerp om over te praten en met een goed gevoel legde ik de telefoon neer. Maar in de loop van de dag begon het toch te knagen. Het is wel leuk, dat gepraat over wandelen en afvallen, maar eigenlijk is het jammer dat daar de nadruk zo op wordt gelegd. Wandelen biedt zoveel meer. Zelfs als je alleen maar naar de fysieke aspecten kijkt. Ik mag dan wel 8 kilo te zwaar zijn, maar ik zit ongelofelijk goed in mijn vel. Afgelopen weekend dacht ik nog, toen ik in Andalusië als een berggeit een pittige wandeling bergop maakte, dat mijn conditie uitzonderlijk goed is. Ik heb sterke spieren en raak niet snel buiten adem. Ik wandel met gemak 30 kilometer en ook met tennissen kan ik uren doorgaan. Ik voel me in het dagelijks leven fit en sterk en dat komt toch echt door het wandelen. Zou het daar eigenlijk niet over moeten gaan? Die paar extra’s kilo’s, ach.

 

flavicon wandelvrouw