Weet je dat……

……….. Nordic Walking en lopen met stokken twee verschillende dingen zijn.

Om maar meteen het grootste misverstand uit de weg te ruimen: Nordic Walking en het wandelen met trekkingstokken oftewel telescoopstokken is niet hetzelfde. Het zijn écht twee verschillende dingen. Nordic Walking is in Finland ontstaan als zomertraining voor langlaufers. Het is een intensieve manier van bewegen waarbij je het hele lichaam aan het werk zet. Het gebruik van de wandelstokken verbetert het looppatroon, -ritme en de houding van de wandelaar. Nordic Walken vereist een techniek die je echt aangeleerd moet krijgen. Ga hiervoor naar een wandelschool.

Wandelen met stokken daarentegen, kun je gewoon doen. Je krijgt er vanzelf handigheid in. De gewone wandelstok wordt gebruikt om het lopen te vergemakkelijken. Het geeft steun en helpt bij balans vinden op lastige paden. Bij het afdalen helpt het de gewrichten en spieren te ontlasten door een deel van het lichaamsgewicht op te vangen. Bij het stijgen duwt de beweging met de stokken je enigszins vooruit. De sportieve wandelstok werd aanvankelijk gebruikt bij het bergwandelen. Tegenwoordig zie steeds meer (lange afstand) wandelaars die met wandelstokken lopen.

………. er verschillen zijn tussen een Nordic Walking stok en een gewone wandelstok.  

Het Nordic Walken doe je met speciale wandelstokken, poles genaamd. De gewone wandelstok heet ook wel trekkingstok of telescoopstok. Het meest zichtbare verschil is de handlus. Om goed te kunnen Nordic Walken is het van belang dat de stok ‘aan’ de hand blijft zitten, ook al open je de hand. Hier zijn speciale bevestigingen voor die met klittenband om hand en pols zitten. Een wandelstok heeft een gewone smalle lus.

De voet van de stok –  ook wel schoen genoemd –  is bij de Nordic Walking stok schuin en bij de gewone wandelstok recht of je gebruikt de harde punt als je op onverhard terrein loopt.

Een pole is bij voorkeur uit één stuk gemaakt. Dat maakt hem steviger. Nordic Walkers doen vaak oefeningen met hun stokken waarbij er grote krachten op komen te staan.

………… in principe een pole even lang, of iets langer is als een trekkingstok.

Maar hoe lang moet je wandelstok dan zijn? De regel is: een stok voor Nordic Walking moet zo lang zijn dat, als hij recht naar beneden wijst wanneer je hem vastpakt, de hoek die je elleboog maakt, 90 graden is. De stokken mogen in ieder geval niet langer zijn. Het is dezelfde meettechniek die je gebruikt bij skistokken, alleen zijn die 2,5 cm langer omdat die centimeters verdwijnen als je de skistok in de sneeuw prikt.

De lengte van een gewone wandelstok stel je op dezelfde manier af als bij een Nordic Walking stok. Maar het kan handig zijn in de bergen om de stokken wat korter te hebben als je bergop gaat en wat langer als je bergaf gaat. Om nu te voorkomen dat je je stokken maar blijft aanpassen, kan je de stokken bergop wat lager aan het handvat vastpakken. Stokken met een lang kurken handvat, of een foamrand onder het handvat zijn hiervoor erg geschikt.

…………. er een aantal dingen zijn waarop je kunt letten als je wandelstokken aanschaft.

Allereerst moet je natuurlijk helder hebben waarvoor je de stokken wilt gebruiken. Als je wilt beginnen met Nordic Walken, laat je dan bij de aanschaf van de stokken het beste adviseren door je trainer. Koop niet zomaar stokken. Met Nordic Walken gebruik je overigens altijd twee wandelstokken.

Bij de trekkingstok moet je bepalen of je één of twee stokken wilt. Dit is heel persoonlijk. Vaak worden de trekkingstokken per set verkocht, maar dat hoeft niet. Het wordt overigens aangeraden om met twee stokken te lopen omdat je anders een scheefbelasting krijgt.

Je hebt keuze uit verschillende materialen: aluminium is het meest gangbaar. Het is sterk en licht en ook nog wel wat flexibel. Het is in ieder geval de goedkoopste keuze. Titanium en carbon stokken zijn veel duurder maar wel lichter van gewicht en sterker. Het gewicht kan niet onbelangrijk zijn als je de wandelstokken meeneemt op een meerdaagse wandeltocht waarbij elke gram belangrijk is.

De trekkingstokken zijn uitschuifbaar om ze op de juiste maat te kunnen maken. De stok bestaat dan uit twee of drie delen. Bij twee delen hoef je minder te verstellen en zijn er dus ook minder kwetsbare blokkeerders (schuif of klem). Bij drie delen is het pakvolume van de stokken kleiner. Dat is handig als je ze mee wilt nemen in of langs je rugzak of in je bagage in het vliegtuig.

Dan is er nog het handvat: dat moet lekker in de hand liggen en niet je pols belasten. Het voelt voor de meeste mensen het fijnste als het handvat boven dikker is en smaller naar beneden loopt, ovaal is en iets naar voren helt. Let ook op het materiaal waar het handvat van is gemaakt. Hard plastic is niet fijn. Zachtere materialen voelen aangenamer.

………… het bewezen prettig is om met wandelstokken te lopen.

In 2010 deed de Universiteit van Northumbria (Groot-Brittannië) een onderzoek waarbij 37 mannen en vrouwen werden gemeten bij het klimmen en dalen van Mount Snowdon. De helft deed het met trekkingstokken, de andere helft zonder. De uitkomst was dat de groep met stokken minder vermoeid was na de tocht en tot drie dagen erna minder last had van vermoeide spieren. Daarnaast herstelde de groep met stokken sneller.

Ikzelf heb dezelfde ervaring. Lopen met trekkingstokken is minder vermoeiend en vooral als ik een zware rugzak draag voel ik dat de stokken mijn lichaam ontlasten.

Er zit ook nog een psychisch kantje aan. Ik voel me zekerder en stabieler als ik met trekkingstokken loop, vooral als ik een lastige afdaling moet maken. Daardoor maak ik vloeiender bewegingen en daal ik gemakkelijker.

………… je je vooroordeel nu wel kunt laten varen.

Is het nu nog steeds zo dat lopen met stokken door jou suf gevonden wordt en dat je het daarom niet doet? Dom, dom, dom. Want lopen met stokken is echt heel fijn. Het vooroordeel dat het suf is leeft overigens alleen in de lage landen. Hoe dichter je bij de bergen komt, hoe meer dat idee verdwijnt. Echte bergmensen snappen het niet als jij zonder stok loopt. Ik zou zeggen: probeer het gewoon.

♦   Kijk hier als je online op zoek wilt naar Nordic Walking stokken  of stokken om mee te wandelen

Wandelen met stokken, telescoopstokken, wandelstokken