Pessimistisch als ik af en toe kan zijn, had ik zomaar ingeschat dat deze editie van de Fjoertoer Egmond zou verregenen en verwaaien. Dat zou echt rot zijn voor deze sprookjesachtige wandeltocht die het juist moet hebben van het kijkgenot onderweg naar allerlei soorten uitingen met licht, geluid en vuur. De weerberichten waren al dagen somber: nat, koud en wind. Het meeste zag ik nog op tegen de fietsrit van 5 km van onze B&B naar de startlocatie. Ik háát fietsen en vooral in de regen, tegen de wind in. Van de B&B werd ik wel weer vrolijk. De houtkachel zou het ultieme goedmakertje zijn als we nat en koud terug zouden komen van een barre tocht.

De houtkachel als goedmakertje

Fjoertoer Egmond

Tussen de buien door fietsten we ‘s middags naar Egmond. Warme jas aan, koude handen. De eerste groepen lopers vertrokken al. Wij zochten een leuk restaurantje en aten een heerlijk visgerecht (je bent in Egmond aan Zee, toch). Daarna naar Hotel Zuiderduin voor de start. Goodiebag ophalen. Die oranje pet met lichtje zou nog goed van pas kunnen komen. Stempelen en GO!

Fjoertoer Egmond 2017 Start
Fjoertoer Egmond 2017 stempelpost

Stempelpost

Lichtjes, lichtjes en nog eens lichtjes

Ik heb onderweg mijn ogen uitgekeken. Geweldig dat zoveel bewoners langs de route hun huizen met lichtjes versieren. Genoten van de wandelaars die als complete kerstbomen de tocht liepen, of beter nog, die subtiel versierd uiting gaven aan de lichtvreugde. Wat een prachtige objecten, installaties en kunstuitingen. Super leuk om te zien hoe de slang met lichtjesgekleurde mensen door het landschap trok.

Fjoertoer Egmond 2017
Fjoertoer Egmond 2017
Fjoertoer Egmond 2017
Fjoertoer Egmond 2017
Fjoertoer Egmond 2017
Fjoertoer Egmond 2017
Fjoertoer Egmond 2017

De maan en de sterren

Wij liepen de 19 km noordroute. Tot aan het strand hadden we qua weer helemaal niets te klagen. Even een paar druppels, maar dat was zo weer over. Aangekomen op het strand ging het heel even los. Striemende wind en venijnige regen. Diep weggedoken in mijn warme jas met capuchon op, dacht ik dat het jammer was maar dat we al zoveel geluk hadden gehad.  Twee minuten duurde het. En toen trok de lucht weer helemaal open en ik heb zelfs de maan en de sterren gezien. Wat was het heerlijk op het strand.

Egmond Fjoertoer 2017 Spinnen op het strand
Egmond Fjoertoer 2017
Egmond Fjoertoer 2017

Hotel Zuiderduin

En toen zat het er al weer op. We kregen een grappig lichtgevend speldje en gingen op zoek naar een plekje om nog wat te drinken. Dat lukte niet meteen. Het was overal gezellig druk, maar geen stoel meer over om even op te zitten. In Hotel Zuiderduin hadden we meer succes. De feestzaal voor de after party hebben we niet gehaald. De pub was onze eindbestemming. De 5 km fietsen terug naar de B&B was een feestje. Met de wind in de rug vlogen we door de polder. Het leek wel elektrisch fietsen. En toen konden we ons eigen fjoer maken.

Ons eigen fjoer

flavicon wandelvrouw

Handig om te weten: 

De Fjoertoer Egmond wordt 1 maal per jaar georganiseerd. De datum voor 2018 is al bekend: zaterdag 24 november. De afstanden zijn 14, 19 en 26 km. Wil je meedoen? Hou dan de inschrijving goed in de gaten. Fjoertoerkaarten zijn snel uitverkocht.

De site van de Fjoertoer Egmond: www.fjoertoeregmond.nl

Er worden ook Fjoertoers georganiseerd in september in Renesse en in april op Terschelling.

Ik liep eerder de Fjoertoer op Terschelling. 42 Km als voorbereiding op de Nijmeegse vierdaagse. Dat werd een hele belevenis. Lees daarover het blog ‘Een bijzondere Fjoertoer Terschelling’.