10 Redenen waarom georganiseerd wandelen een aanrader is.

 

Ik hoor het vaker; de georganiseerde wandeling heeft een suf imago. Het is voor vrouwen en gepensioneerden en je loopt in een rijtje op elkaars hielen te trappen. Je kan toch altijd en overal wandelen, waarom zou je het dan georganiseerd willen doen? Nou, daar zijn goede redenen voor. Ik geef je er 10:

 

1.

De eerste reden is meteen ook de belangrijkste reden: omdat het georganiseerd is. Een enthousiaste organisatie met enthousiaste vrijwilligers doen er alles aan om er een hele leuke dag van te maken. Dat voel je en dat zie je.

2.

Het is gepland. Met zorg heb je een datum en een leuke tocht uitgekozen. Je hebt je opgegeven en betaald. Je gaat dus gewoon. Had je het nu allemaal niet vooraf geregeld, dan had je vast wel een paar excuses gehad: geen tijd, te druk en het weer is ook niet helemaal wat je zou willen. Maar nu ga je gewoon en heb je een heerlijke dag.

3.

De organisatie heeft er alles aan gedaan om een supermooie route uit te zetten. Dat had je zelf niet zo kunnen doen. Het is goed aangegeven en je kunt niet verdwalen. Integendeel, je ziet altijd wel wandelaars voor je die de juiste richting aangeven. Lekker makkelijk. En wat ook makkelijk is; de toiletten onderweg.

georganiseerd wandelen

4.

Vooraf bepaal je het aantal kilometers dat je wilt lopen. Je zet voor jezelf een uitdaging neer. Omdat de tocht georganiseerd is, stop je niet zomaar halverwege of maak je een korte u-bocht naar de je auto of blijf je plakken op dat terras. Het halen van de eindstreep en de medaille is een enorme stimulans om je doel te bereiken.

5.

Het fijne van georganiseerde wandeltochten is ook dat je er prima een wandelschema mee kunt opbouwen dat toewerkt naar een groter doel, bijvoorbeeld een meerdaagse tocht als de Nijmeegse Vierdaagse.

6.

Het maakt het trainen leuk en afwisselend. Het rondje om je eigen kerk heb je vaak al snel gezien. Het georganiseerd wandelen brengt je op plekken waar je anders niet zo snel zult komen.

georganiseerd wandelen2

7.

De wandeling is onderverdeeld in stukken. Het is motiverend om weer een stempelpost gehaald te hebben. Vaak krijg je iets lekkers bij een stempelpost, is er plek om even te zitten en met een beetje geluk is er ook vertier in de vorm van muziek of andere optredens. Gezellig joh.

8.

Gezellig. Dat is het ook. Het georganiseerd wandelen tocht is uitermate geschikt om met een groep mensen af te spreken om samen te gaan. Je ziet ze veel; groepen die er een uitje van maken. Maar ook een uitgelezen gelegenheid om met een vriend of vriendin iets te ondernemen en bij te praten. En dan heb ik het nog niet eens over al die leuke ontmoetingen die je onderweg kunt hebben.

georganiseerd wandelen1

9.

Het is ook veilig om een georganiseerde tocht te wandelen. De organisatie zorgt voor eerste hulp posten en medisch vervoer in het geval er iets aan de hand is. Een veilig gevoel.

10.

Je kunt er iets van leren. Steeds meer zie je themawandelingen georganiseerd worden. Denk aan wandelingen waar je met de boswachter of met een natuurorganisatie op stap gaat . Maar ook de helende wandelingen, luister- of fluisterwandelingen of andersoortige themawandelingen worden steeds populairder. De wandelingen worden ook steeds spectaculairder. Denk aan de Fjoertoerwandelingen die in het donker worden gehouden en waar onderweg allerlei vuur en licht objecten te zien zijn.

 

Ik ben vast wel iets vergeten. Weet jij nog een reden waarom georganiseerde wandelingen leuk zijn?