Steeds meer mensen ontdekken het gemak van wandelen met een app, ook de liefhebbers van het Noord-Hollandpad. Zo werden in 2020 de GPX-bestanden van de website bijna 5000 keer gedownload, twee keer zoveel als het jaar daarvoor. Deze bestanden zijn onlangs helemaal aangepast en zijn nu nog beter te gebruiken op gps-apparatuur of een mobiele telefoon.

GPX-bestanden aangepast

Drie jaar geleden ontwikkelde Roy Oosterom, projectleider van het Noord-Hollandpad, de GPX-bestanden voor het Noord-Hollandpad. Hij maakte hiervoor gebruik van een gps-apparaat van Garmin. Alle etappes zijn te downloaden van de website. Enkele wandelaars ontdekten echter dat deze bestanden niet optimaal werkten op hun mobiele telefoons.

Zo zagen zij alleen een omweg of een alternatieve route. Anita Verhoeven wandelt graag op het Noord-Holland pad met de route op haar mobiele telefoon. “Soms, zoals laatst in de sneeuw, kun je bordjes of pijltjes missen,” vertelt Anita. “En op een aantal locaties lopen er meerdere langeafstandspaden door elkaar, dan weet je met een GPX-app zeker dat je de juiste markering volgt.” Lachend vervolgt ze: “En het is ook fijn om de route op je telefoon te hebben, als je loopt te kletsen en een pijltje hebt gemist.”

gps wandelen op het Noord-Hollandpad

Hele route zichtbaar

Inmiddels zijn de GPX-bestanden van het Noord-Hollandpad weer helemaal up-to-date en werken ze op mobiele telefoons en op gps-apparaten. “Op de mobiele telefoon apps, zoals GPX-viewer of TOPO GPS zie je nu de hele route, inclusief de alternatieve route. In het veld beslis je dan zelf welke route je neemt. Meestal staat duidelijk aangegeven op de bordjes en routemarkering of dat mogelijk is.”

Het Noord-Hollandpad

Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad door de afwisselende binnenlanden van Noord-Holland. Het pad voert wandelaars langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk langs alles wat Nederland zo bijzonder maakt.  De hoofdroute is 284 km lang. Het startpunt is Texel en de wandelroute eindigt in Huizen. Ook is het mogelijk het Noord-Hollandpad in omgekeerde volgorde te lopen of te kiezen voor een of meerdere losse etappes. Op de website www.noordhollandpad.nl staat van elke etappe een uitgebreide routebeschrijving. Op Facebook staat het laatste nieuws.

langs het Noord-hollandpad

Wandelvrouw op het Noord-Hollandpad

Ik wandelende al meerder etappes van het Noord-Holland pad. Ik begon in den Helder en wandelde drie dagen achtereen door het karakteristieke landschap van de kop van Noord-Holland. Later deed ik tweedaagse over het Noord-Hollandpad door het groene hart van Nederland. Verdwalen ded ik niet. Het Noord-Hollandpad staat goed aangegeven en ook vind je in de gids een prima beschrijving. Toch vind ik het ook handig om altijd de route vooraf ingeladen te hebben op mijn app. (Ik gebruik ViewRanger) Dus ik ben blij dat de GPX-bestanden nu helemaal geoptimaliseerd zijn.

Dit zijn de blogs over etappes die ik over het Noord-Hollandpad liep:

Voorjaarswandelen op het Noord-Hollandpad: bloeiende bollenvelden zover als je kijken kunt

Noord-Hollandpad etappe 3: Wandelen van Den Helder NS naar Julianadorp

Noord-Hollandpad etappe 4: Wandelen van Julianadorp naar Wieringerwaard

Noord-Hollandpad etappe 5: Wandelen van Wieringerwaard naar Kolhorn en verder

Noord-Hollandpad etappe 14: wandelen van Ouderkerk aan de Amstel naar Abcoude

Noord-Hollandpad etappe 15: wandelen van Abcoude tot ’s Graveland

flavicon wandelvrouw