Het voelt voor mij als een mini-vakantie als ik twee dagen achtereen over een lange afstandspad kan lopen. Er even helemaal tussenuit, afstand nemen van de dagelijkse beslommeringen en daarom optimaal kunnen genieten. Het Noord-Hollandpad leent zich daar goed voor. Er komen steeds meer ambassadeurs van het pad langs de route waardoor je prima je eigen arrangement kunt samenstellen. Deze keer wandel ik etappe 14 en 15 achter elkaar. Eerder deed ik dat al met etappe 3, 4 en 5.

Noord-Hollandpad etappe 14

Etappe 14 gaat van Ouderkerk aan de Amstel naar Abcoude. Het is een etappe van 24 km, waarmee het tot de langere etappes van het Noord-Hollandpad behoort. Vandaag wandel ik samen met Lisette. Gezellig! Het heeft ook een praktisch voordeel, we ontmoeten elkaar bij het eindpunt, laten daar één auto staan en rijden gezamenlijk naar het startpunt. Aan het eind van de wandeldag kunnen we dan de auto die bij het startpunt is achtergebleven weer ophalen.

De route loopt door het Groene Hart van Nederland. Dit vroegere veenlandgebied ligt binnen de randstadring. Ik ben echt benieuwd.

Wandelen van Ouderkerk aan de Amstel naar Abcoude

We starten bij de parkeerplaats van Speelboerderij Elsenhove, en lopen via een drukke weg naar de rivier de Amstel. Die drukte is ineens weg als we bij de Amstel komen. Bijzonder hoe ontspannen het voelt om langs het water te lopen. We gaan de verkeersweg A9 onderdoor, maar merken daar eigenlijk niets van. De rust daalt over ons heen.

Noord-Hollandpad etappe 14 - De Amstel

Amstelveen

We verlaten de Amstel om ‘landinwaards’ te gaan. We doen een stukje onverhard en lopen dan over een fietspad langs een golfbaan waar ook de mannen met hun golfkarretjes overheen komen. Geen idee waarom.

Noord-Hollandpad etappe 14
Noord-Hollandpad etappe 14 - De Bovenkerkerpolder
Noord-Hollandpad etappe 14 - De Bovenkerkerpolder
Noord-Hollandpad etappe 14 - De Bovenkerkerpolder

Bovenkerkerpolder

Langs de buitenrand van Amstelveen wandelen we de Bovenkerkerpolder in. In dit gebied werd vroeger turf gestoken, wat een grote waterplas tot gevolg had. In 1769 werd het land ingepolderd. We lopen over een lange rechte weg met aan weerzijden grasland. We zien al snel hazen lopen en spotten allerlei soorten weidevolgels en zien ook roofvogels vliegen. Waarschijnlijk lopen we iets te veel met onze blik in de lucht, want we missen de afslag naar het Molenpad. In plaats van terug te lopen kiezen we er voor om dan maar de volgende afslag te nemen en iets verder op de Amsteldijk Zuid uit te komen. Daar zien we de Amstel weer.

Noord-Hollandpad etappe 14 - De Amstel
selfie

De Bloemenpluktuin

Vlak voor het pontje dat ons in Nes a/d Amstel naar de overkant zal brengen zien we uitnodigende borden voor koffie met gebak van de Zomerbloemen Pluktuin. Daar hoeven we niet lang over na te denken; hier gaan we iets drinken. Wat ontzettend leuk; zo’n pluktuin. We kunnen natuurlijk geen bloemetje meenemen, maar we kunnen wel genieten van de prachtige entourage.

Noord-Hollandpad etappe 14 - Zomerbloemen Pluktuin Nes a/d Amstel
Noord-Hollandpad etappe 14 - Zomerbloemenpluktuin Nes a/d Amstel
Noord-Hollandpad etappe 14 - Zomerbloemenpluktuin Nes a/d Amstel

Pontje

Bij Nessersluis gaan we met het pontje over. Voor 1 euro word je aan de overkant gezet.

Noord-Hollandpad etappe 14 - pontje bij Nes a/d Amstel

Fort Waver

We gaan van de Amstel weg en lopen langs Fort Waver, dat onderdeel uitmaakt van de Stelling van Amsterdam.

Noord-Hollandpad etappe 14 - Fort Waver

Rivier de Waver

We wandelen verder langs het water. Dit is het riviertje de Waver. We wandelen over de openbare weg, dus het is af en toe opzij voor auto’s of landbouwvoertuigen.

Noord-Hollandpad etappe 14 - Brug over de Wever
Noord-Hollandpad etappe 14 - Natuurreservaat Botshol

Broedseizoen

Dan komt er een stuk route door het natuurreservaat Botshol, dat alleen buiten het broedseizoen gelopen mag worden. Gelukkig is het broedseizoen al voorbij en kunnen wij gewoon de originele route wandelen. Dit is absoluut het mooiste deel van deze etappe. Ik raad iedereen dan ook aan om, als het even kan de route buiten 1 april – 15 juni te wandelen.

Natuurreservaat Botshol

Het eerste deel gaat over een grasdijk, waar we later uitzicht krijgen op de Vinkeveense Plassen. Hier hadden we Fort in het Botshol moeten zien liggen, maar daar hebben we overheen gekeken.

Bij Natuurmonumenten lopen we om het gebouw heen en komen op een geheimzinnig pad tussen het groen, waarvan we weten dat het een doorsteek is tussen twee delen van de Vinkeveense Plassen. We konden dat mooi zien op het kaartje op de website van het Noord-Hollandpad. Het is er zo dicht begroeid dat we aan geen van beide kanten water zien liggen. We passeren wat houten bruggetjes en dan zien we ook de plassen. Mijn fantasie gaat pas echt werken als we de eilandjes zien met daarop vakantiehuizen. Wat een mooie plekjes.

Noord-Hollandpad etappe 14 - natuurreservaat Botshol
Noord-Hollandpad etappe 14 - Natuurreservaat Botshol
Noord-Hollandpad etappe 14 - Natuurreservaat Botshol

Vinkeveense Plassen

Het wandelt geweldig op dit stuk van de route. We zien pleziervaartuigen voorbij komen en realiseren ons voor de zoveelste keer vandaag dat het heel bijzonder is dat je in het centrum van Nederland, midden tussen de grote randsteden, zo in het groen en zo in de stilte kan wandelen. Daar heb je geen weet van als je over de A9 of A2 rijdt. We zien vanuit sommige punten de Johan Cruijff Arena liggen, maar zien verder alleen maar groen en horen geen geluid van vliegtuigen of snelwegen.

Noord-Hollandpad etappe 14 - Natuurreservaat Botshol
Noord-Hollandpad etappe 14 - Natuurreservaat Botshol

Restaurant Bon

We doen weer een stukje dijk en komen uit bij de sluis en café restaurant Bon. Laat het nu net tijd zijn om iets te gaan drinken…..

Noord-Hollandpad etappe 14 - Dijk naar jachthaven Bon
Noord-Hollandpad etappe 14 - Restaurant Bon

Winkeldijk

Het is jammer als we weer op de openbare weg komen. Dit is meteen ook een lastig stukje. De weg is smal en er rijdt best veel verkeer over de Winkeldijk. Het is vast een sluiproute, het is al bijna spitstijd. Het wordt beter als we onder de viaduct van de A2 gaan.

Noord-Hollandpad etappe 14 - Winkeldijk

Splitsing

Op de Koppeldijk is een soort van splitsing van het Noord-Hollandpad. Zou je aansluitend etappe 15 willen doen, ga je rechtsaf. Als je doorloopt ga je naar het station van Abcoude. Die richting gaan wij op. Niet om naar het station te gaan maar naar café-restaurant-hotel Willem, ook bekend onder de namen The Green Duck en Hotel de Goudvink. Abcoude blijkt een prachtig levendig oud stadje te zijn met mooie terrassen en leuke hotelletjes en restaurants. Maar eerst gaan we onze auto ophalen die we aan het beginpunt hebben laten staan.

Noord-Hollandpad etappe 14 - Winkeldijk

Café-restaurant the Green Duck

Daarna is het tijd voor de ‘beloning’. Het is heerlijk weer en we genieten van ons drankje en heerlijke maaltijd op het terras aan het water bij Willem.

Noord-Hollandpad etappe 14 - Terras the Green Duck Abcoude
Noord-Hollandpad etappe 14 - The Green Duck

Hotel de Goudvink

De echte beloning blijkt helemaal aan het einde te komen. Wat heb ik een prachtige kamer gekregen.  Hotel de Goudvink is een perfecte plek aan de route om te overnachten. Het heeft een restaurant, een terras aan het water en echte verwenkamers.

Noord-Hollandpad etappe 14 - Hotel de Goudvink
Noord-Hollandpad etappe 14 - wijntje verdiend

Goed om te weten:

  • Alles wat je wilt weten over het Noord-Hollandpad kan je vinden op de officiële website van de wandelroute.

  • Elke etappe is uitgebreid beschreven met kaartje, routeinformatie, GPX downloads en openbaar vervoer info. Etappe 14 vind je hier.

  • Op en langs de wandelroutes van het Noord-Hollandpad zijn diverse eet- en slaapplekken. Een heel aantal zijn ambassadeur van de wandelroute en zij hebben dan ook mooie aanbiedingen & arrangementen voor de wandelaars. 

  • In etappe 14 zitten twee stukken die je niet mag wandelen tijdens het broedseizoen. (1 april – 15 juni). Er zijn alternatieve routes aangegeven. Ben je er net tijdens het broedseizoen, kom dan later nog eens terug. Het traject door natuurreservaat Botshol, waar je nu niet in mocht, is echt de moeite waard.

flavicon wandelvrouw

Δ    Dit blog kwam tot stand in samenwerking met het Noord-Hollandpad