Eindelijk kon ik ze afvinken, de molens van Kinderdijk. Maar het was meer dan alleen maar afvinken. Ik liep er de Top route Kinderdijkpad en wow, ik heb genoten. Wat een geweldige route door een verrassend mooi landschap, met overal die imposante molens. Dit is het Groene Hart op zijn mooist. Met deze rondwandeling beleef je omgeving echt, en niet met duizend anderen, maar helemaal alleen in die stille polder. Natuurlijk is het drukker op het pad waar de molens op een rij staan, maar dat is maar een klein stukje. Lees mee hoe ik de dag beleefde.

 

Vooraf

De molens van Kinderdijk, één van de iconen van het Groene Hart van Nederland, stonden al een tijdje op mijn lijstje. Ik had recent nog Giethoorn en de Zaanse Schans bewandeld en dat was me heel goed bevallen. Ik was er nog nooit geweest omdat ik liever niet naar hele drukke hotspots ga met veel toeristen. Maar die plekken worden natuurlijk niet voor niets zo druk bezocht; ze zijn echt bijzonder.

Dus dit is het moment om te gaan. Lekker rustig, vanwege corona. Ook had ik de ervaring gekregen dat als je een langere wandelroute uitkiest in het gebied, je veel meer ervaart dan alleen die ene kleine strook waar de bussen uitgeladen worden. Die ervaring had ik bij de Zaanse Schans en ook in Giethoorn waar ik de Groene Wissel Giethoorn: Venetië in De Wieden liep.

Top route Groene Hart

Ik ging dus op zoek naar een langere wandelroute. Op de website van het Groene Hart zag ik dat er voor de wandel-, fiets- en vaarliefhebbers Top routes zijn geselecteerd. Daar vond ik de route Kinderdijkpad, een route die de molens van Kinderdijk combineert met een langer traject door het oude landschap met dijkjes, water en molens. Een rondwandeling van 18 km die begint en eindigt bij een Toeristisch Overstappunt Punt (TOP). Top dus! 😊

Het Kinderdijkpad
TOP Alblasserdam

Kinderdijkpad

De rondwandeling start dus bij het TOP Alblasserdam. Daar is een groot parkeerterrein bij (lekker makkelijk) en is het TOP is van verre te herkennen aan de groene halm. Daar ook borden met de route. Altijd handig om daar een foto van te nemen. Zelf had ik het kaartje thuis uitgeprint en de nummers van de route overgenomen. Het is namelijk een wandelroute die je volgt via het wandelknooppuntennetwerk. Dat houdt in dat je van wandelknooppunt naar wandelknooppunt loopt.

Alblasserdam

Na een stukje door de stad waar ik langs een bijzonder kunstwerk loop en hele bijzondere oude huizen heb gezien, sta ik op een brug en zie ik mijn eerste molen van vandaag. Prachtig. Drie stappen verder en ik zie mijn tweede. Dit gaat leuk worden.

Alblasserdam
Kunstwerk De Klinkers in Alblasserdam.
Alblasserdam
Beeldengroep van vier beroepen uit de scheepsbouw.
Alblasserdam
Hoe zit dat met die deur?
Alblasserdam
De eerste molen zie ik al.
Alblasserdam
Aan de andere kant van de brug een blik op de tweede molen van vandaag.

witte molen van Kinderdijk

Onverwacht

Ik weet niet wat ik meemaak. Dit is echt onverwacht. Ik dacht een grote natte polder aan te treffen en niet deze route over knusse dijkjes, tussen bomen, over bruggetjes en langs wuivend riet. Wel even een vervelende ontmoeting met een hond die het nodig vond om me in mijn bovenbeen te bijten, maar ik raak mijn boosheid al snel weer kwijt als ik doorstap op dit voor mij verrassend mooie pad.

Het Kinderdijkpad
De route is uitstekend aangegeven.
Het Kinderdijkpad
Verrassende paadjes.
Het Kinderdijkpad
Steeds weer zicht op één of meerdere molens.

Theetuin Kortlandse molen

Ik verwen mijzelf met een koffiepauze bij de theetuin van de Kortlandse molen. Die ligt aan een grote vaart, waar ik ook allerlei plezierjachtjes zie liggen. Ik bedenk me dat ik hier graag eens zou willen varen. Ik krijg fantasieën over een varende wandelvakantie door het Groene Hart. Daar zou ik eens werk van moeten maken. Maar voor nu geniet ik van mijn cappuccino en praat ik met de theetuinmevrouw over dat ze blij is dat ze weer open is en dat het aantal bezoekers weer begint aan te trekken. Dat is fijn.

Theetuin Kortlandse molen
Het bord theetuin komt als geroepen.
Theetuin Kortlandse molen
Theetuin Kortlandse molen.
Het Kinderdijkpad
Ook een prima vaargebied hier.

Nadat ik het plaatsje Nieuw-Lekkerland heb aangetikt wordt het mooier en mooier. Ik zie in de verte losse molens staan, en als ik over de dijk kijk zie ik de wieken van vele molens. Eerst brengt de route me naar de losstaande molens. Via allerlei soorten bruggetjes, over hekken, langs slootkanten, via weilanden, kikkerpoelen en langs vriendelijke schapen vind ik mijn weg door het land. Ik wandel langs molens die volgens mij nog nooit een buitenlandse toerist hebben gezien.

Het Kinderdijkpad

Het Kinderdijkpad

Het Kinderdijkpad

Het Kinderdijkpad

Het Kinderdijkpad
Ook het Floris V pad loopt hier.

Molen Kinderdijk

molen Kinderdijk

Het Kinderdijkpad

Als je over de dijk kijkt, zie je de wieken van vele molens.

Kinderdijk

Pas bij Kinderdijk kom ik andere niet-inwoners tegen. Ik zie dat busjes worden uitgeladen, zie ook een enorme cruiseboot liggen en wandel tegen een uitbundige souvenirshop op. Ik vrees het ergste, maar dat valt reuze mee. Druk is het niet. Dit is zeker het moment om te gaan, en wat is het mooi! Een indrukwekkend gezicht, al die molens bij elkaar.

In Kinderdijk vind je negentien poldermolens die het waterpeil reguleren. Ze werden in de achttiende eeuw gebouwd om de afwatering van de Alblasserwaard te verbeteren. Sinds 1997 staan de molens op Werelderfgoedlijst van Unesco. Bij de Museummolens kun je een draaiende molen van binnen en buiten bekijken. Ook kun je in het Gemaal Wisboom een expositie bezoeken en een film bekijken die de eerste beginselen en de achtergronden van Kinderdijk belichten.

De molens bij Kinderdijk
De molens van Kinderdijk.

Molens Kinderdijk

Molens Kinderdijk

Natuurpad Kinderdijk

Het Kinderdijkpad

Museummolen Kinderdijk

Molens Kinderdijk

Molen Kinderdijk

Terug naar Alblasserdam

Als vanzelf wandel ik door over het dijkje en laat de mensen en de molens achter me. Ik wandel langs het water en zie de molen met theetuin weer. Die kant ga ik niet op. Ik klim twee hekken over en vervolg mijn weg langs het water. Het laatste stukje van de route is gelijk aan het begin. Dat is prima. Ik kom weer uit in Alblasserdam.

Achteraf:

Ik bleef puzzelen op het aantal kilometers van de route. De website zei 18 km, mijn horloge zei 13 km. Ik vond op internet dat er een verkort Kinderdijkpad van 12,7 km bestaat en een lange route van 18 km. Toen zag ik het: ik had onbewust en ongewild de korte gelopen en routepaaltje 32 en 33 overgeslagen. Ik was direct van 30 naar 38 gegaan. Jammer, maar gelijk een mooie reden om hem nog eens over te doen. 😊

flavicon wandelvrouw

Het Kinderdijkpad uitgelicht:

Je hebt het hierboven kunnen lezen; ik ben fan van het Kinderdijkpad geworden. Een echte aanrader. De combinatie van wandelen door het oude polderlandschap, de keuze voor echte leuke wandelpaadjes, de bruggetjes, hekken en onverharde stukken én de ervaring van het toeristische deel van de molens van Kinderdijk maakt het zeer, zeer de moeite waard.

  • Wandelroute: Het Kinderdijkpad. Het is een van de Top routes van Het Groene Hart.

  • Afstand: De lange route, zoals op de website van het Groene Hart beschreven, is 18 km. Wil hem korter maken (zoals ik per ongeluk deed) ga dan van routepaaltje 30 naar 38. Dat scheelt 5 km en kom je uit op een route van 13 km.

  • Kenmerk: Rondwandeling via het wandelknooppuntennetwerk. De wandeling is uitstekend aangegeven. De route is zowel verhard als onverhard met hier en daar wat klimwerk over hekken.

  • Routebeschrijving: Meer over de route vind je op de website van het Groene Hart. GPX is aanwezig, maar heb je echt niet nodig.
  • Start: TOP Alblasserdam. Navigatieadres: Havenplein 7, 2951 GC Alblasserdam

  • Horeca: Bij de start en het einde van de route kun je in Alblasserdam terecht. Langs de route (na ruim 2 km) is het leuk opsteken bij de theetuin van de Kortlandse molen. Natuurlijk vind je ook horeca bij het toeristische deel van Kinderdijk.

  • Extra: Wil je meer weten over wat er te doen is in Het Groene hart, bekijk dan het digitale magazine.
Het Kinderdijkpad
  • Dit blog kwam tot stand in samenwerking met Stichting Groene Hart verbinders.