Dit is waarschijnlijk de wandeling waar ik me het meest op verheugde in de serie van de 5 mooiste wandelingen van Overijssel. Ik was nog nooit in Giethoorn geweest en was erg benieuwd. Tegelijkertijd zag ik er ook wel een beetje tegenop. Ik had op tv de massa’s toeristen gezien die voortschuifelden over de smalle paadjes en aan het filevaren waren in de bootjes. Ik zou het vervelend vinden om me tussen de Chinese toeristen te moeten doorwurmen. Ik wilde gewoon lekker wandelen in Giethoorn. Gelukkig viel het alles mee. Sterker nog, we hadden geen enkele last en ik vond het een topwandeling.

Wandelroute Groene Wissel Giethoorn: Venetië in de Wieden

De wandelroute Giethoorn: Venetië in De Wieden van routemaker Bart van der Schagt, werd in 2018 door de volgers van Wandelvrouw hoog gewaardeerd in de uitverkiezing van de ‘mooiste wandeling van Overijssel’. In 2019 reed ik een week met een e-camper door Overijssel en wandelde ik de Top 5 van de mooiste wandelroutes, waaronder deze.

Wandelroute Giethoorn

Als wandelroute hadden we de Groene Wissel Giethoorn: Venetië in De Wieden uitgezocht. Deze wandelroute beloofde ons dat we het mooie romantische en waterrijke Giethoorn zouden ontdekken op een niet-toeristische manier. We zouden ook het rustigere noordelijke en zuidelijke deel door wandelen, waar we meer de authentieke sfeer konden proeven in afwezigheid van alle toeristische toeters en bellen. Na Giethoorn zouden we nog een ruime boog maken over dijkjes, een drukke N-weg, rustige fietspaden, betonpaden, een schelpenpad, land- en boerenweggetjes om weer uit te komen in Giethoorn.

Start wandelroute

Omdat we een Groene Wissel wandeling hadden uitgezocht startte en eindigde onze wandeling bij een bushalte. In dit geval niet dezelfde bushaltes. Daar zat ongeveer 1 kilometer tussen. Dat brengt het totaal van deze wandelroute op 20 km. Wij waren natuurlijk niet met de bus maar met onze e-camper. Die parkeerden we in de buurt bij halte Hotel Harmonie in Giethoorn. We besloten daar meteen maar een koffie te doen alvorens we op pad gingen. We waren de enige gasten en het personeel was nogal druk met andere dingen. We waren blij toen we eindelijk konden afrekenen. 😊

Huis in Giethoorn, Overijssel
Wandelen in Giethoorn - Groene Wissels Giethoorn: Venetië in de Wieden
Wandelen in Giethoorn

Wandelen in Giethoorn

De routebeschrijving was super goed te volgen. We wandelden al snel langs grachtjes, bruggetjes en prachtige huizen en schattige boerderijtjes. Precies zoals ik me Giethoorn voorstelde. Alles zag er zo goed verzorgd uit. Prachtige tuinen en huizen die tip-top gestyled waren, of er was een bouwbedrijf in bezig. We keken elkaar aan en vroegen ons tegelijk af waar nou al die toeristen waren. Echt niemand te zien. Toen we verder doorliepen kwamen we bij een botenverhuurbedrijf. Daar was ook helemaal niets te doen. Alle boten lagen op de kant of lagen vast aan de wal. Dit was het rustige Giethoorn Noordeinde.

Botenverhuur in Giethoorn
Botenverhuur in Giethoorn
Botenverhuur in Giethoorn
Brug in Giethoorn
Water in Giethoorn
Chinese Toeristen in Giethoorn
Giethoorn

Het toeristische middenstuk

Pas toen we bij Giethoorn Middenbuurt kwamen, zagen we de eerste Chinese toeristen. Er waren echt wel een paar bussen leeggestroomd, maar het verspreidde zich mooi over de paden. Ook voeren er hier wel wat bootjes rond. Maar van filevaren was geen enkele sprake. Zouden we dan toch gewoon voor de drukte uit zijn? Op deze vrijdag, begin mei, was het allemaal heel goed te doen.

I am Giethoorn
Eend
Chinese Toeristen in Giethoorn
Wandelen in Giethoorn - Groene Wissels Giethoorn: Venetië in de Wieden
Giethoorn Middenbuurt
Giethoorn Middenbuurt
Giethoorn Middenbuurt

Het verbaasde ons dat het toeristische middenstuk eigenlijk helemaal niet zo lang was. Meer naar het zuiden was er al snel geen enkele toerist meer te bekennen, terwijl het er nog net zo mooi was.

Wandelen in Giethoorn - Groene Wissels Giethoorn: Venetië in de Wieden
Wandelen in Giethoorn - Groene Wissels Giethoorn: Venetië in de Wieden

Giethoorn Zuideinde

Toen we Giethoorn Zuideinde uitgelopen hadden, kwamen we op een drukke N-weg terecht. Daar zagen we letterlijk de achterkant van Giethoorn. Lelijk, druk, aan- en afvoer van mensen en spullen, casino’s en parkeerplaatsen. Eenmaal het kanaal overgestoken werd het allemaal weer rustiger en mooier. Hier verrees een compleet nieuwe woonwijk en ontwikkelde men een natuurgebied.

Nieuw Giethoorn
Natuurgebied bij Giethoorn

Beulakerwijde

Het wandelt ontspannen langs de Beulakerwijde. Anders dan de naam doet vermoeden is dit een groot meer. Rechts van ons is nieuw natuurgebied. Daar staat een uitkijktoren die we natuurlijk op moeten.

Beulakerwijde
Beulakerwijde
Uitkijktoren over de Wieden
Uitkijkpost Wieden

Dwarsgracht

Dit stuk van de wandeling is wijds en vol natuur. We gaan langs De Wieden en via een dijkje komen we bij Dwarsgracht. We kijken onze ogen uit: dit is Giethoorn in het klein. Even charmant en even fotogeniek, maar verstopt en ver van alle toeristen. Misschien dat een enkele fietser het nog weet te vinden, maar meer drukte is hier niet. Genieten!

Brug
woonboten
Beeld in Dwarsgracht
Grappig huisje
Varen in Giethoorn
Brug over de gracht in Giethoorn

Terug wandelen naar Giethoorn

Het laatste stuk van de route is iets minder interessant. We lopen over lange, lange landwegen en komen weer uit bij dezelfde N-weg waarvan we eerder ook een stuk gelopen hebben. Nu steken we hem over en komen in het deel van Giethoorn terecht waar de huizen niet aan de grachten liggen. Daar is de bushalte waar onze routebeschrijving eindigt. We zouden nu in een rechte lijn naar onze auto kunnen lopen maar we kiezen er voor om via de Kerkstraat weer naar de grachten te gaan en het stuk door Giethoorn Noordeinde nu andersom te lopen. Een goede keuze. Het is weer mooi!

Oude boot
Lange landweg
Wandelen langs de grachten in Giethoorn

Weer terug in Giethoorn Noordeinde.

flavicon wandelvrouw

Alles op een rijtje:

  • Wandelroute: Groene Wissel Giethoorn: Venetië in De Wieden

  • Afstand: 19 +1 km

  • Kenmerk: Bijna rondwandeling. Verhard.

  • Routebeschrijving: Kun je printen van de Wandelzoekpagina.

  • GPX: aanwezig. Downloaden van de van de Wandelzoekpagina.

  • Start: bushalte hotel Harmonie, Beulakerweg, Giethoorn

  • Horeca: Bij de start van de route, in het toeristische middendeel van Giethoorn en in Dwarsgracht is horeca aanwezig.