Dag 11 op de Camino Portugues

Van San Amaro naar Padrón

8-12-2016

Afstand: 29.7 km
Gelopen: 50.826 stappen = ruim 35 km

Het weer: Het wordt frisser. Half bewolkt met af en toe een zonnetje. 14 graden.

 

Mijn plan

Vandaag had ik een plan. Gisteravond had ik de gids van Brierley eens vooraf gelezen en ik had gezien dat er in Herbrón een monnikenklooster is, waar pelgrims onderdak kunnen krijgen. Er zou ’s avonds een gezamenlijke maaltijd zijn, gevolgd door een mis. Dat leek me wel een hele belevenis. Ook passend bij de Spaanse feestdag van vandaag: de dag van de onbevlekte ontvangenis.

Om in Herbrón te komen moest ik vandaag 30 km lopen. Herbrón ligt 2.7 km van de Camino af. Het betekende dus een kleine detour, maar dat had ik er wel voor over.
Ik wist niet of die 30 km op 1 dag wel zouden lukken. De kilometers hier zijn heel wat zwaarder dan in het vlakke, goed geplaveide Nederland. Daarom had ik de dag in 3 stukken van 10 km gedeeld. De eerste 10 km zouden me in Caldas de Reis brengen. Daar lunchen en dan de volgende 10 km. Dan kon ik beslissen om te stoppen en naar de Albergue Xunta Valga te gaan of door te lopen naar het klooster. Afhankelijk van hoe ik me voelde. Goed plan toch.

Zo vrowg mogelijk vertrekken. Het wordt pas om 8.40 uur licht.
Zo vroeg mogelijk vertrekken. Het wordt pas om 8.40 uur licht.

Eerste 10 km
De eerste 10 km gingen geweldig makkelijk. De weg was redelijk vlak en liep zelfs lichtjes naar beneden. Het was lekker fris en de omgeving was landelijk met stukjes bos. Voor 11 uur was ik al in Caldas de Reis.

Camino Portugues
Fijne vlakke wegen.
De Camino loopt soms ook gewoon onder de wijngaarden door.
De Camino loopt soms ook gewoon onder de wijngaarden door.

Tweede 10 km
De tweede 10 kilometer was een aanslag op mijn voeten. Stukken stijl omhoog, een ondergrond met veel stenen en ook weer dalen op moeilijk beloopbare ondergrond. Om half 3 zag ik het bord naar de Albergue. Nu moest ik kiezen. Ik wilde de monniken.

Nog 34 km tot Santiago de Compostela.
Nog 35 km tot Santiago de Compostela.
Behoorlijk wat hoogteverschil in het bos. Tot 165 meter stijgen en daarna weer dalen.
Behoorlijk wat hoogteverschil in het bos. Tot 165 meter stijgen en daarna weer dalen.

Derde 10 km
Het lukte allemaal nog wel. Voeten waren wel beurs maar ala. Gewoon doorlopen, maar voor het eerst op de Camino stopte ik ergens bij een bankje om mijn schoenen even uit te doen. Ik was wel heel blij toen ik de afslag naar Herbrón zag. Nog 2.7 km tot het klooster. In plaats van gele pijlen, volgde ik nu de rode. Ik nam niet de asfalt weg maar het pad langs de rivier. Prachtig! Maar niet korter. De familie met kinderwagen en 2 kleintjes die ik aan het begin had ingehaald, liep nu weer voor mij.

Rio Ulla

    Rio Ulla

Zo blij toen ik het klooster zag liggen. Een oude vrouw kwam haar huis uit toen ze me zag aankomen. Van verre riep ze me al toe: “Er is niemand. Het is gesloten.”

Ik moest door naar het volgend stadje, Padrón.

Monestario Francisciano de Herbrón
Monasterio Francisciano de Herbrón.

Padrón
Ik had inmiddels ruim 32 km gelopen en mijn fantasieën over monniken die mijn voeten wassen en verzorgen moest ik wat bijstellen. Ik ging op weg naar Padrón.

Albergue
Ik vond na wat vragen een Albergue, schreef me in en betaalde. Toen ik de hospitalero vroeg naar het Wifi wachtwoord zei hij dat dat geen zin had. Het internet lag er uit. Iets met problemen met de provider. Ik kon het niet opbrengen om nog te verkassen. De Albergue is super mooi, maar ik schrijf dit blog in een cafetaria.

Ik slaap vannacht in een bedstee. Tof.
Ik slaap vannacht in een bedstee. Tof.

Slapen: Albergue Rossol,  Padron.  €14.-
Eten: In het stadje. Cafetaria Alfoli. €7,50

Wandelvrouw

Wil je meteen lezen over morgen: klik hier.

Ben je zomaar middenin deze reis gevallen, begin dan hier bij de eerste wandeldag vanuit Porto.

Dit blog heb ik gemaakt op mijn telefoon. Spelfouten en rare opmaak kunnen gemakkelijk gebeuren. Stoor je er maar niet aan.