Dacht ik nog even dat Zweden een land van eindeloze wegen door onmetelijk grote en donkere dennenbossen was, dan is dat beeld na het wandelen van de Jälluntoftaleden helemaal van de baan. We wandelden een heerlijke afwisselende trail van 12 kilometer door een divers natuurgebied. ‘Never a dull moment’, of zoals de Zweden zeggen: ‘Aldrig en tråkig stund’. Een super wandeling! Je kunt hem flink doorstappen, of er een dagdeelvullend programma van maken. Er zijn namelijk 5 prachtige picknickplaatsen langs de route, waarvan 2 een overdekte ruimte hebben en 1 er zelfs een toilet en vuurplaats bij heeft.
Jälluntoftaleden
Ik logeer bij Gästhus Hollands Län I Hallands Län. Samen met de eigenaresse Anita Kerkhof, verken ik de omgeving en zoeken we naar mooie wandelingen die zij straks aan haar gasten kan wijzen. De meest voor hand liggende wandeling is de Jälluntoftaleden, een bekend en goed onderhouden trail op ongeveer 20 autominuten afstand van de B&B.
We rijden naar het plaatsje Jälluntofta waar je bij binnenkomst meteen de borden ziet richting het Chalanderska museum. Daar kun je parkeren en vind je het beginpunt van de route. De start wordt gemarkeerd met een houten bord waar iemand zijn stukgelopen wandelschoenen aan heeft gehangen. Een leuk plaatje.
Wie z’n schoenen….???
Chalanerska museum (1)
Het museum is niet open als wij er zijn. Volgens mij moet je ook aankondigen dat je langs wilt komen, dan doen ze de deur voor je open. In het museum is de werkplaats van timmerman John Chalanders, met daarin gereedschappen, werkschetsen en een aantal voorbeelden van de bijzondere meubels die hij heeft gemaakt. Ook de klokkenwerkplaats van zijn zoon Daniel Chalanders heeft een plekje gekregen in het museum.
Maar wij zijn hier voor de wandeling. Er hangen borden met informatie; het komt er feitelijk op neer dat we gewoon de oranje aanwijzingen moeten volgen. We hebben ook een kaartje bij ons, met daarop de route en wat nummers die bijzondere plekken aangeven. Die nummering vind je ook terug in dit blog.
De kaart van de Jälluntoftaleden Trail
Op weg
De route wordt meteen heel mooi. We steken een watertje over.
Al snel komen we in een ‘echt’ bos.
We passeren een ijskelder. Bijzonder, want geen huis in de buurt.
Dan zien we het meertje Vaglangen door de bomen heen.
Vaglangen rustplaats (2)
De eerste picknickplek komen we nu al tegen. Dit is wel een hele mooie spot, zo met uitzicht over het meer.
Anita loopt voorop. De omgeving verandert steeds. We wandelen nu door een jong bos, maar dat verandert weer net zo makkelijk terug.
Zaagmolen ruïne (3)
Een stroompje met een dam waar men in de 18de eeuw een zaagmolenbedrijfje had is ineens een verrassend element.
Anita bekijkt de zaagmolen van dichtbij. Tenminste, wat er van over is.
De wegwijzers komen in verschillende vormen.
Zo ziet er het onderweg ook uit
Grote stenen rotsen langs de route.
Rustplaats met schuilplaats (5)
Halverwege
Op 6 km een heuse shelter.
Bij de shelter een picknicktafel en vuurplaats.
En op gepaste afstand van de shelter een toilet. Middenin het bos!!!
Ondanks de uitstekende bewegwijzering krijgen we het voor elkaar om een verkeerde afslag te nemen. “Heb ik deze paddenstoel al niet gezien?” vraag ik aan Anita, die me vervolgens hartelijk uitlacht. Ik zoek ik zelfs in mijn camera of ik hem al niet op de foto heb gezet om mijn gelijk te bewijzen. Maar 15 minuten later komt het gelijk vanzelf. We lopen weer langs het bordje 6 km en komen voor de tweede maal op de uitgebreide picknickplek.
Hoe is het mogelijk om met zulke wegwijzers een verkeerde afslag te nemen????
Onderweg komen we en enorme verscheidenheid aan paddenstoelen tegen. Waar het in Nederland een juichmomentje is als je een vliegenzwam tegenkomt, zag ik hier het ene mooie exemplaar na het andere.
Groot wildlife kwamen we niet tegen, maar wie het kleine niet eert……
En weer verder, ditmaal tussen de varens door.
Tånga linbasta (6)
De Zweden noemen dit Tånga linbasta. Een Bastan was een huis waarin ze vlas droogden in de herfst, wanneer het buiten te nat en niet zonnig genoeg meer was. Deze houten Bastan is gebouwd in de 17de eeuw en werd gebruikt tot 1922. In 1983 is hij volledig gerestaureerd. Nu is het een mooie picknickplek.
Jälluntofta
Als we onze weg vervolgen komen we uiteindelijk weer uit in het plaatse Jälluntofta. We gaan langs het oude kerkje om weer bij het museum, onze startplaats uit te komen.
Dit was een mooie, zeer afwisselende wandeling.
Handig om te weten:
- De Jälluntotaleden Trail is 12 km lang.
- Het is geen moeilijke wandeling, maar ongeschikt voor kinderwagens.
- Ongeveer 90% van de route is onverhard.
- Er is geen horeca langs de route, wel maar liefst 5 picknickplaatsen.
- Deze PDF over de trail, gesteld in het Zweeds, Duits en Engels, geeft je meer info en telefoonnummers voor als je het museum wilt bezoeken.
Dank voor de preview! Ik wist dat dit pad in 2018 geopend zou worden, maar niet wat de route zou zijn. Leuk om je eerste indruk te lezen :-)
Ik kan mij nu al verheugen op deze prachtige wandeling. Wat een informatief artikel en wat een inspirerende foto’s. Ik kan niet wachten tot de wandeling officieel geopend wordt.
[…] Wandelvrouw: Preview nieuw streekpad in Friesland Noardlike Fryske Walden […]