Hoe ziet dat er nu uit, zo’n persreis? Hoe werkt dat? Wat doe je dan? Nieuwsgierige vragen uit mijn omgeving waar ik graag antwoord op geef. Deze keer ging ik naar Friesland, naar de Friese Wouden, om precies te zijn. De persreis wordt georganiseerd om meer bekendheid te geven aan dit onontdekte stukje Friesland. Daar wilde ik graag aan meewerken, want eerlijk gezegd kende ik het ook helemaal niet. Friesland en ik hebben elkaar tot nu toe aardig genegeerd. Ik heb zelfs nog nooit gewandeld in Friesland.

Hoe gaat dat nou, zo’n persreis?

Ik was dus erg blij toen ik uitgenodigd werd voor deze persreis. Samen met 8 andere bloggers en 2 journalisten ga ik de Friese Wouden ontdekken. Wat ik nog niet eerder heb meegemaakt was dat ik vooraf een keuzelijst kreeg waarop ik mocht aangeven aan welke activiteiten ik graag wilde meedoen. Wat zijn er veel leuke dingen in Friesland te ondernemen! Natuurlijk streepte ik alle wandelingen aan en gaf aan dat ik mij ook wilde laten verrassen door de organisatie. Ik was helemaal blij toen ik het programma kreeg; helemaal op maat gemaakt, met 4 goeie wandelactiviteiten erin. Ik ga vaker op persreis en een tochtje met een huifkar is leuk……. maar daar ga ik natuurlijk niet over schrijven op mijn wandelblog.

Landgoed De 4 Elementen

Ik was ook blij met de keuze voor mijn overnachtingsplek. Landgoed De 4 Elementen herbergt een sympathieke kleine camping en passantenhaven gerund door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het verwelkomt graag wandelaars en er loopt zelfs een historisch wandelpad bijna vanaf de camping richting het plaatsje Buitenpost. Ik zou er het weekend met mijn neus in de boter vallen, want op zaterdag werd voor de eerste maal het muziek- en theaterfestival Voorbij de Grens gehouden. Leuk!

Vrijdagavond

Vrijdagavond rij ik door het Friese landschap richting Landgoed De 4 Elementen. Ik ben nu al verrast. De TomTom stuurt mij over landweggetjes door een knus landschap met kleine percelen. Ik stop zelfs even om een foto te maken van schapen op een mooi plekje bij een wagen met leuke kleuren. Een haas rent in paniek voor mij uit op het landweggetje. Rijden hier dan niet zoveel auto’s? En waar zijn die lange rechte grasvelden en oneindige wegen die ik bedacht had bij Friesland?

Friesland, De Friese Wouden. Schapen in de wei

Aangekomen bij de kleine camping en passantenhaven word ik hartelijk ontvangen door de ‘crew’, die uit zit te puffen van de voorbereidingen voor het festival. Ik krijg een leuke rondleiding over het Landgoed dat op de grens van Groningen en Friesland aan het prinses Margrietkanaal ligt.  Mijn caravan staat pal aan het water en als ik mijzelf geïnstalleerd heb, en de fles wijn die ik samen met andere lekkere dingetjes in de caravan vind, geopend heb, twitter ik: GELUK IS BINNEN HANDBEREIK OP CAMPING DE 4 ELEMENTEN.

Geluk is binnen handbereik op camping de 4 Elementen

Zaterdag

Het Noardlike Fryske Wâldenpad

Op de wandeling van zaterdagochtend heb ik mij echt verheugd. Er is een nieuw streekpad in ontwikkeling en wij krijgen een preview. Ik heb de wekker vroeg gezet omdat ik eerst in alle rust wil genieten van het lekkere ontbijtje dat voor me klaar staat. In het plaatsje Eastermar maak ik kennis met de andere bloggers en de mensen van de organisatie die ook mee gaan en ontmoeten we Jan en Anneke Jongejan, de bedenkers en makers van het nieuwe pad en Albert van der Ploeg, voorzitter van de vereniging voor agrarisch natuurbeheer Noardlike Fryske Wâlden (NFW), de organisatie die flink heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het pad. We wandelen zo’n 10 km door prachtig Fries landschap en krijgen een goede indruk van het soort streekpad Het Noardlike Fryske Wâldenpad gaat worden. Alles over het nieuwe streekpad en de wandeling die we maakten kun je lezen in dit blog: Preview, nieuw streekpad in Friesland: Noardlike Fryske Wâlden.

Het Noardlike Fryske Wâldenpad
Het Noardlike Fryske Wâldenpad

De Omleiding

Toen snel in de auto op weg naar Feanwalden,  waar Jan en Annemarije een vervallen boerderij hebben omgetoverd in een recreatieboerderij met de naam ‘De Omleiding’. Van alles is er mogelijk; van groepsuitjes, familiedagen tot bruiloften en partijen. Waanzinnig om te zien hoe twee jonge mensen met 3 kleine kinderen zo enthousiast een mooi bedrijf aan het creëren zijn. Nu is er een geweldige buitenlunch georganiseerd waar de foodtruck de lekkerste gerechten herbergt en we op een vuurtje zelf onze hamburgers, eieren en pannenkoeken kunnen bakken. Wat een heerlijk plekje! Dit moet ik in de gaten houden, want ze zijn ook van plan om kleine camping op hun terrein te beginnen.

lunch bij recreatieboerderij De Omleiding

Sippen-Finnen in het Bûtenfjild

De recreatieboerderij De Omleiding ligt in het Bûtenfjild, een natuurgebied van 319 hectare. Achter de boerderij ligt al een kano en een kajak klaar. Volgens programma varen we richting het eiland Sippen-Finnen waar we een rondwandeling zullen maken. Wat is dit heerlijk! De wereld is prachtig vanaf het water en de stilte overweldigend. Genieten!

Als we aankomen bij het eiland staat gids Teartse van der Zee van de provinciale vereniging voor natuurbescherming It Fryske Gea op ons te wachten. Met hem, Carolien van het blog Dream the World en Lisette van de organisatie ga ik op pad. Het wordt een echt avontuur. Meer hierover in een volgend blog.

Met de kano in het Butenfjild, Friese Wouden
Offroad wandelen in natuurgebied Sippen-Finnen, De Friese Wouden

Dineren bij De Pleats

Er is geen tijd meer om terug te gaan naar de caravan om te douchen en me om te kleden. Dus in mijn wandelrokje stap ik binnen bij Restaurant De Pleats in Burgum. Eigenaresse Geesje Duursma heeft een tafel voor ons vrijgehouden en verwelkomt ons. Alweer zo’n warm welkom. Wat is het leuk in Friesland! Net zoals alle andere ondernemers neemt Geesje – na het overigens heerlijke driegangendiner –  ons mee voor een rondleiding en vertelt op humoristische wijze over haar onderneming. De Pleats is een prachtige boerderij met de nog bijna authentieke pronkkamers en een feestzaal in het statige boerderijgedeelte. Je kunt gewoon zo’n pronkkamer afhuren voor een intiem familiediner. Tof. Als stedeling hoor ik er wel van op dat De Plaets op zondag gesloten is. Kan dat dan?

Later lees ik dat De Plaets een aantal fiets- en wandelroutes heeft: begin de dag met een kopje koffie met gebak en eindig met een heerlijk diner. Het lijkt mij een uitstekende tip.

De Pleats in Burgum

Festival Voorbij de Grens

Helemaal voldaan stap ik weer in mijn auto en rij naar De 4 Elementen. Daar is het festival aan zijn laatste optreden bezig. Jammer dat alles tegelijk komt. Ik ga lekker buiten voor het podium zitten, neem een wit wijntje en bedenk dat het best druk is, zo’n persreis. 😊

Zondag

In alle vroegte, tenminste voor mij, loop ik over de camping en passsantenhaven om wat mooie foto’s te maken. Ik geniet van het ontbijt dat eigenaresse Jannie Reitsema voor me klaar heeft laten zetten. Ik voel me verwend. Ik ruim mijn spulletjes op en zwaai tot afscheid. Iedereen is nog in diepe rust. Ik rij naar Beesterzwaag.

Camping De 4 Elementen

Lanterfanten in Beetsterzwaag

Beetsterzwaag is een dorp te midden van uitgestrekte bossen en heidevelden. Omdat er vroeger nogal wat adel woonde zijn er grote monumentale panden en mooie tuinen te vinden. Je kunt er uitstekend wandelen. Ik vond op internet de Lanterfanten website en besloot de Lanterfanten2 wandeling in- en om Beetsterzwaag te doen. Lees mee over deze wandeling in het blog: Lanterfanten in Beesterwaag.

Beetsterzwaag, ook het Groot-Frieslandpad loopt hier
wandelen in Beetsterzwaag

Theeschenkerij ‘t Landschap

De wandeltijd liep nogal uit en ik moet snel in de auto richting Theeschenkerij ‘t Landschap in Boelenslaan. Daar blijkt ter ere van het bramenfestijn Brommels een fair te zijn. Ik ben laat en heb jammer genoeg onvoldoende tijd om door de prachtige tuin te dwalen. Er is een heerlijke lunch klaargemaakt voor een aantal deelnemers aan de persreis. Vooral het bramentoetje is een traktatie.

theeschenkerij 't landschap

Museum Dr8888 inclusief stadwandeling

Snel weer in de auto op weg naar museum Dr8888. Daar staat de gids en wat andere deelnemers aan de rondwandeling al op ons te wachten. Ik heb geen idee van het programma. Het blijkt een exclusieve preview van het Van Doesburg-Rinsemahuis te zijn. Deze museumwoning is nog onder constructie, maar we krijgen de kans de reeds opgeleverde voorkamer met eigen ogen te aanschouwen. Met de gids lopen we naar de woning toe terwijl we onderweg allerlei tekst en uitleg krijgen. Meer weten? Kom dan hier terug als het blog klaar is.

Stadswandeling onder leiding van gids Museum Dr8888
het Van Doesburg-Rinsemahuis Drachten

Gezamenlijke afsluiting bij Paviljoen De Leijen

Ik had nog veel langer in het museum willen blijven. Maar de tijd dringt weer en met een leuke goodiebag in de hand verlaat ik het museum om naar Paviljoen De Leijen in Rottevalle te gaan. Wat maak je in zo’n weekend toch een hoop mee. Weer zo’n prachtige plek. Dit maal aan het water. Het paviljoen is een startpunt voor wandelaars en fietsers, maar ook voor kanoërs om het nationaal landschap de Noardelike Fryske Walden in te trekken. Het is een mooie zomerse dag geweest, dus het is gezellig druk op en rond het meertje. Het terras zit bomvol. Eigenaar Pier leidt ons rond. Een mooie zaal met super uitzicht over het meertje de Leijen is voor ons gereserveerd. Met alle journalisten, bloggers en organisatie genieten we van de lekkernijen die op tafel worden gezet en praten we na over het mooie weekend. We zijn het met elkaar eens: de Fryske Walden zijn het waard om meer aandacht te krijgen. Het heeft ons allemaal verrast.

Paviljoen De Leijen, uitvalsbasis voor de Noardelike Fryske Walden

Mij heeft het in ieder geval super verrast. Ik heb zo’n ander stukje van Friesland gezien dan de wijde horizon met een kerktoren in de verte, uitgestrekte weilanden, ruilverkaveling en grote stallen. Nee, ik ben echt gecharmeerd geraakt van het kleinschalige boerenland, opvallend door zijn kleine percelen, omzoomd door houtwallen, elzensingels en braamstruiken.

En dan is het tijd om naar huis te gaan. Het persweekend zit er op en het ‘werk’ gaat nu beginnen. De blogs moeten worden geschreven en worden, volgens afspraak met de organisatie, gedoseerd online gezet. Blijf me volgen, dan zie je ze wel verschijnen.

flavicon wandelvrouw

Deze persreis in de Friese Wouden werd georganiseerd door Toeristisch Netwerk de Friese Wouden Zuidoost Friesland en Stichting RegioMarketing Toerisme Noordoost Friesland. Wil je meer weten over de Friese Wouden, kijk dan ook eens op de website: Er op uit in Friesland