Laat ik deze review beginnen met te vertellen dat ik geen zonnebrillenmens ben. Helemaal geen brillenmens trouwens. Het is meer een noodzakelijk ding. Ik vind ze wel grappig, heb er ook veel, en raak er ook veel kwijt. Ik ben te slordig om goed op ze te letten. Voorzichtig doen en hoesjes en kokers vind ik maar gedoe. Ik vind ze dus ook lastig. Op, af, op, af. Pas als ik met mijn ogen tegen de zon in begin te knijpen, merk ik dat geen zonnebril bij me heb.

  • Julbo Powell

  • €59,95

  • Model: Unisex

  • Montuurkleur: Blauw Mat/Groen (in meerdere kleuren verkrijgbaar)

  • Lenskleur: Groen (ook in meerdere kleuren)

  • Polariserend: Nee

  • Cat. 3: absorbeert 82% tot 92% van het licht. Dit soort zonnebrillen zijn geschikt voor zonnige omstandigheden bijvoorbeeld tijdens bergtochten en lange autoritten.

Julbo

Dus toen ik de Julbo zonnebril kreeg om er een outdoor review over te schrijven, vond ik dat wel grappig. Geinige bril met die groene glazen. Lekker opvallend. Dank je wel.

Leuk merk ook. Ontstaan vanuit de bergsporten en helemaal specialist op het gebied van optimale bescherming en visuele ervaring in moeilijkste omstandigheden.

Ik verwachtte dat de bril na een korte test bij de rest van de brillen in de la terecht zou komen. Of vroegtijdig verloren, dat zou ook nog heel goed kunnen. Maar niets was minder waar:

Julbo zonnebril - wandelvrouw

De bril kwam in 3 maanden in 5 landen. I loved it.

Fijn voor de ogen

Er is iets met deze bril dat je hem gewoon op wilt doen. Het licht wordt zoveel zachter zonder dat je ineens naar een groene lucht staat te kijken. De bril laat de kleuren intact maar verzacht alles toch. Ook heel bijzonder is dat als je met je bril van donker naar licht gaat, bijvoorbeeld omdat je naar binnen gaat, dan wordt de wereld niet ineens donker. Die overgang gaat heel vloeiend. Je kunt dus in huis ook gewoon goed kijken met de zonnebril op. Deze eigenschap is bijvoorbeeld ook fijn als je ineens een donker bos in loopt of aan het winkelen bent. De bril hoeft niet op en af. ‘Ongekend kijkcomfort met maximale bescherming tegen UV-licht’, zegt de fabrikant. En zo is het.

De maat

De Julbo zonnebril is zo licht dat je hem niet voelt. Hij komt in één maat. Voor mij was de bril in eerste instantie te groot. Als ik naar beneden keek, gleed de bril naar voren. Balen. Moet je nagaan hoe fijn hij keek want ik heb er toch weken mee gelopen in deze toestand. Een bezoekje aan de opticien (dank Oog voor Optiek in Enkhuizen) loste het probleem op. De pootjes werden verwarmd en bijgebogen. Top!

Gladde bril

Wat ook heel fijn is dat de bril geen losse neusvleugels en een mooie gladde afwerking bij de scharnieren van de pootjes heeft. Ik zet de bril regelmatig hoog op mijn hoofd omdat de leesbril op moet. Bij andere brillen moet ik dan mijn haar er weer uit losvechten, maar bij de Julbo blijft niets klitten. Fijn.

Beschadigen

De bril wordt geleverd in een stoffen zakje waar je de bril in kunt vervoeren maar ook fijn mee kunt oppoetsen. Voor mij is het dan weer lastig om hoesje en bril bij elkaar te houden, dus de bril verdwijnt regelmatig zonder bescherming in mijn tas, jas of weet ik veel waar. Daar blijft dus niet veel van over zou je denken. Niet waar. Na 3 maanden zeer intensief gebruik heeft de bril nog geen krasje. De letters rechts bovenin het glas zijn wat weggesleten maar de glazen en het montuur zijn nog helemaal gaaf. Hoe dan?

De looks

Moeten we alleen nog even de looks bespreken. Ja, ik hou ervan. Het is een beetje gekke bril. Ik heb super veel complimenten gehad, maar ook opmerkingen dat het niet prettig is om te praten met iemand met een spiegelende bril op. Dat snap ik ook. Zeg het even, dan zet ik hem af. De Julbo Powell komt trouwens in meerdere kleuren. Ik vind de middenblauw/rood, de donkerkaki/middenroze en de gewone zwarte varianten ook heel mooi. Er zijn trouwens heel veel verschillende Julbo monturen. Ook met nog betere specificaties dan deze. Dat moet helemaal een zegen voor je ogen zijn.

Conclusie:

Deze bril is top! Zit lekker, kijkt geweldig en beschadigt niet. Pech dat hij in eerste instantie te groot was, maar dat werd redelijk makkelijk opgelost. Ik kan maar een nadeel noemen en dat is dan toch het opvallende design. Na 3 maanden zie ik mensen denken: “Daar heb je haar weer met die bril.” Ik ben dus toe aan mijn tweede en derde Julbo. Gewoon voor de afwisseling.

Julbo zonnebrillen zijn ook online verkrijgbaar. Kijk voor Julbo Powell, die ik heb, bijvoorbeeld eens bij Bever.

flavicon wandelvrouw

Outdoor Reviews zijn een samenwerkingsproject van Outdoorbloggers.nl en ECKTIV.nl.

Leuk om te lezen zijn ook de reviews van de: