De lichte, flexibele, comfortabele multifunctionele schoen

Hoeveel kilometer moet je op een stel schoenen gelopen hebben voordat je er een persoonlijke review over mag geven? Die vraag hield me bezig nadat ik de Lowa Aerox GTX Lo voor het eerst had aangetrokken en er een uur op bergachtig terrein op had gelopen en er al helemaal klaar mee was. Dit was geen schoen voor mij.

Na die teleurstellende eerste ontmoeting besloot ik toch de Lowa’s ook op andere terreinen te proberen. Lees hier mijn volledig verslag.

  • Prijs: € 179,99

  • LOWA-Index: 5 / All Terrain Sport

  • Bovenmateriaal: stof

  • Voering: GORE-TEX®, dus waterdicht

  • Ademende zool voor beter binnenklimaat

  • Gewicht: 680 g/paar

  • Kleur: Black Ice Blue (in verschillende andere kleurstellingen verkrijgbaar)

  • Geschikt voor steunzolen door uitneembare inlegzool

  • Maten: Dames 37 – 43,5  Ook in herenuitvoering verkrijgbaar

Lowa – kwatiteitsmerk

Lowa is een kwaliteitsmerk, dat staat buiten kijf. Daarom was ik zeer verheugd om deze lage, lichte, en multifunctionele schoen te mogen testen. Want testen betekent in dit geval ook dat ik de schoen mag houden. Top dus. Ik was vooral verheugd omdat in de productbeschrijving van de schoen wordt aangegeven dat deze – speciaal voor dames ontworpen – schoen, zo is aangepast dat hij het in de bergen ook goed doet. Dat zit hem dan vooral in de speciale dempende zool, en de speciale constructie die zorgt voor een licht opgetrokken zool, die extra ondersteuning biedt. In de schoen zit een ‘stabilizer’ om te zorgen dat de voet beschermd wordt tegen verschillende schokken op erg ruw terrein. Dat kon ik allemaal meteen mooi uitproberen. Ik ging immers naar de Ardèche om daar in de bergen te lopen.

Bergachtig terrein

Gelukkig maakte ik eerst een proefwandeling van een uur met de nieuwe schoenen in de Hunsrück en ging ik er niet meteen een hele dag mee op pad. Ik was daar niet blij van geworden. Want hoewel ik de juiste maat schoen aan had en de veter goed had aangetrokken, voelde het alsof de schoen losjes om mijn voet zat. Ik ondervond geen steun en het leek alsof mijn voet ‘zwom’ in de schoen. Erg vervelend bij het afdalen, waar je juist moet vertrouwen op de tegendruk van de schoen. Ook bij het stijgen en het stappen van steen naar steen had ik het gevoel dat mijn voet gleed in de schoen. Eng! Ik werd er onzeker van, voorzag voetproblemen als blaren en heb de rest van de week de schoenen niet meer aangehad. Mijn conclusie was: deze leest past niet bij mijn voet.

Verharde vlakke weg

Thuisgekomen bedacht ik dat ik de schoenen niet zomaar aan de kant kon leggen. Er was meer te ontdekken. Wat bijvoorbeeld met claim van de fabrikant dat niet alleen de bovenkant ademend is, maar ook de zool zorgt voor voldoende ventilatie waardoor de binnentemperatuur aangenaam blijft. Ik trok de schoenen aan tijdens wandelingen over vlakke wegen. Ook daar had ik het gevoel dat de schoen weinig steun bood. Ik bedacht me dat anderen het misschien comfortabel zouden noemen. Je voelt weinig schoen aan je voet. Maar na zo’n twee uur lopen begint het me op te vallen dat er wrijving is in de schoen die serieus problemen gaat opleveren. Mijn voet en de leest van deze schoen zijn gewoon geen match.

De ventilatiegaatjes in de zool doen wel hun werk. De binnentemperatuur blijft inderdaad aangenaam. Ook kan ik beamen dat de zool comfortabel veert en flexibel is. Wat dat betreft is het een fijne schoen.

Outdoorbloggers Bregje, Wanda en Aniek (vlnr) testen de Lowa's op het strand

Outdoorbloggers Bregje, Wanda en Aniek (vlnr) testen de Lowa’s op het strand                    Foto: Miez Peek

LOWA Aerox GTX Lo - Iceblue/Mandarin - Foto: Miez Peek

Aniek testte dezelfde schoen in de kleur Iceblue/Mandarin.      Foto: Miez Peek

LOWA Aerox GTX Mid - foto: Miez Peek

Wanda testte de hoge variant: de LOWA Aerox GTX Mid.      Foto: Miez Peek

Op het strand

Een laatste korte test op het stand bevestigt dat ik deze schoenen niet mee ga nemen op de strandvijfdaagse. Mul zand loopt al lastig en als ik dan ook nog eens in mijn schoenen schuif, dan is het vragen om problemen. Wel jammer. Want het zouden heerlijke frisse, lichte schoenen zijn voor zo’n evenement. De waterdichtheid van de schoen krijgt een 10. Gewoon vol in de zee staan en helemaal droge sokken houden.

Lowa Aerox GTX Lo - waterdichte schoenen

Getest: Absoluut waterdicht           Foto: Miez Peek

De schoen heeft trouwens een speedlacing vetersysteem. Ideaal. Het is een gesloten koortje die je met één handbeweging strak trekt. De ‘veter’ zit dan meteen goed op z’n plek en blijft ook goed zitten. Geen last van veters die los raken. De losse lus (die overigens wel wat korter had gemogen) stop je weg in een klein lusje. Het is even wennen, maar ik vind het een ideaal systeem voor een lage wandelschoen.

Lowa Aerox GTX Lo - speedlacing system

Speedlacing system met iets te lang touwtje

Conclusie:

Deze schoen heeft heel veel te bieden. Het is een schoen van een kwaliteitsmerk. Hij is licht van gewicht, multifunctioneel en perfect te gebruiken als het warm is. De schoen is rondom ademend door de Goretex voering en door de zool die ventilatiegaten heeft. De Goretex zorgt er tevens voor dat de schoen waterdicht is. De schoen heeft een fijne dempende en flexibele zool die veel grip geeft.

Als de schoen beter bij mijn voet had gepast zou ik er erg blij mee zijn geweest.

Outdoorblogger Aniek heeft wel de geschikte Lowa-voet. Lees haar review op Travelwriter.nl. Outdoorblogger Wanda testte de hoge versie van de Aerox GTX. Haar bevindingen lees je op het blog Wanda Wandelt.

En wat vind je van de review video?

Meer informatie vind je op de LOWA website.

flavicon wandelvrouw

Ik testte de LOWA Aerox GTX Lo voor Outdoor Reviews, een initiatief van Ecktiv.nl en outdoorbloggers.nl. Misschien vind je deze reviews ook leuk om te lezen:

Outdoor review: Wandelrugzak Thule AllTrail 45L

Outdoor review: Lowa Aerox GTX Lo – multifunctionele wandelschoen

Outdoor review: Julbo Powell – casual zonnebril