“And Now for Something Completely Different.”

De wandeling over Ponta de São Lourenco is uniek op Madeira. Na de prachtige levadawandelingen door het Laurisilva Forest, de beklimming van de hoogste toppen van Madeira betreden we nu het maanlandschap van de Ponta de São Lourenco, het meest oostelijk gelegen deel van Madeira. Dit is een totaal ander landschap dan wat we eerder gezien hebben. Dit is kaal en woest, met bijzondere rotsformaties, steile kliffen en vulkanisch gesteente in allerlei kleuren. Loop je mee?

Madeira Experience Tours

Wij worden opgehaald door Gonçalo van Nature Inn en Madeira Experience Tours. Hij heeft in Madeira Natural Park, een geweldige accommodatie voor natuur- en bergliefhebbers met glamping tenten. Hij organiseert allerlei outdoor activiteiten en vandaag neemt hij ons mee naar Ponta de São Lourenco.

Niet dat de wandeling heel spectaculair en moeilijk is. Nee, eigenlijk helemaal niet. Het is een wandeling van 3,5 km heen en 3,5 km terug en is razend populair onder toeristen. Niets moeilijks aan. Maar wel prachtig!

Ponta de São Lourenco maanlandschap wandeling Madeira
Eerst kijken waar we heen gaan.

Ponta do Buraco

De wandeling start op de parkeerplaats bij Baía d ‘Abra. Het eerste stuk gaat over houten boardwalks. Dat loopt lekker makkelijk. Het weer is uitstekend. Niet te warm en er is ook weinig wind. Het kan met deze wandeling verschillende kanten op. In de zomer kan het bloedheet zijn en is zonbescherming en voldoende water absoluut noodzakelijk. Maar het kan ook venijnig waaien op deze landtong. Dan is een winddichte jas met iets warms eronder fijn om aan te hebben.

Ponta de São Lourenco
wandelen op Ponta de São Lourenco
Wandelvrouw op madeira

Ponta de São Lourenco

Vanaf het eerste moment zijn de uitzichten geweldig. Wat een bizar landschap! Hoe verder je komt hoe rotsachtiger het pad wordt. We komen meerdere trappen tegen en moeten wat klimmetjes overwinnen. De uitzichten over het water zijn spectaculair. Steile kliffen en bijzondere kleuren in het vulkanisch gesteente. Vooral bij de kliffen zie verschillende lagen met verschillende kleuren.
Gonçalo vertelt dat er rond deze kust en bij het verlaten eiland dat we in de verte zien, een zeldzaam soort zeehond leeft; de Monninksrob. Ze zwemmen hier vaak voor de kust. Jammer dat we ze vandaag niet zien.

Ponta de São Lourenco
Ponta de São Lourenco
Ponta de São Lourenco
wandelen op Ponta de São Lourenco

Flora en fauna

Op het eerste gezicht is er qua flora en fauna weinig te beleven op dit stuk van Madeira. De schrale noorder wind zorg er voor dat er geen bomen of struiken groeien. Maar dichter bij de grond zie ik wel prachtige vetplanten. Natuurlijk weten ook insecten, kevers en torren hier te overleven. We komen een hagedis tegen. Die heeft geen moeite om hier zijn kostje bij elkaar te scharrelen. Ze laten zich voeren door de toeristen.

hagedis

Lands end

Bijna aan het einde van het wandelpad ligt Casa do Sardinha. Daar kunnen we iets te eten en te drinken krijgen. Maar dat stellen we nog even uit. Het pad loopt namelijk door tot het uiterste puntje. We passeren een bord met verboden toegang en wandelen anderen achterna omhoog. Dit is Pico do Furado (187 meter). Het is even een klimmetje over grote brede traptreden, die niet heel gemakkelijk begaanbaar zijn. Boven gekomen hebben we prachtig uitzicht. Het blijkt niet het uiterste puntje te zijn, maar wel de uiterste plek tot waar je kan komen. Verderop zien we een vuurtoren. Dat is echt lands end.

foto onderschrift
Pico do Furado, Madeira
Pico do Furado, Madeira
Pico do Furado, Madeira
Vuurtoren Ponta de São Lourenco
Wandelvrouw op madeira
Uitzicht vanaf vliegtuig op Ponta de São Lourenco

Casa do Sardinha

Bij het restaurant Casa do Sardinha is voldoende plek om buiten te zitten. We zien een vader en dochter die enorme rugzakken dragen. Zij vertellen dat ze iets verderop hebben gekampeerd. Daar is een speciale plek voor gemaakt. Dat lijkt me een toffe ervaring. Nu lopen ze terug. Ik weet niet wat ze allemaal in die rugzakken hebben gepropt, maar ze bezwijken er bijna onder. We komen ze later nog tegen als ze puffend en steunend  over de trappen terug lopen.
De terugtocht gaat over hetzelfde pad, duurt ongeveer ruim een uur en komt weer uit op de parkeerplaats.

Casa do Sardinhais
Casa do Sardinhais
Ponta de São Lourenco

Praktisch

  • De wandelroute start bij de parkeerplaats bij Baía d ‘Abra.

  • De wandeling naar de Casa do Sardinha en terug is ongeveer zeven kilometer lang en duurt gemiddeld tweeënhalf uur.

  • Bij Casa do Sardinha kun je nog iets verder doorlopen en de Pico do Furado opklimmen. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht, het is misschien iets minder geschikt voor mensen met hoogtevrees.

  • Bij Casa do Sardinha kun je mee met een boottour.

  • Op de route is geen schaduw. Denk op hete dagen aan zonbescherming. Onderweg is ook geen toilet of waterpunt.

  • Neem je zwemspullen mee voor een verfrissende duik!

Ponta de São Lourenco maanlandschap wandeling Madeira

Wandelgids

Deze wandeling staat in de Rother Wandelgids Madeira.

Naast de wandeling over Ponta de São Lourenco, bevat deze wandelgids nog 49 wandelroutes. Elke wandeling wordt gedetailleerd beschreven, met informatie over o.a. moeilijkheidsgraad, begin- en eindpunt, hoogteverschillen en routevarianten. De moeilijkheidsgraad is met kleuren aangegeven, ook in de inhoudsopgave, wat zeer handig is. Achttien eenvoudige (familie)wandelingen (blauw), zesentwintig gemiddelde (rood, toch geschikt voor kinderen met bergwandelervaring), zes moeilijke (zwart).