De Portugese Alentejo is wat mij betreft het best bewaarde geheim voor een wandelvakantie. Ik keek er mijn ogen uit. Ik wandelde in verschillende delen van de regio en zag de spectaculaire kliffen langs de kust, het weidse landschap in het oosten en de combinatie cultuur/natuur in het noorden en genoot van elk moment. Samen met de aangename temperatuur en de 3 goed onderhouden en bewegwijzerde wandelnetwerken, maakt dat de Alentejo een perfecte bestemming is voor een super geslaagde wandelvakantie. Niet verder vertellen.

Alentejo wit huisje
Portugal Alentejo lente
Portugal Alentejo

De Alentejo

De Alentejo is de regio tussen de Algarve en de Taag. Het beslaat ongeveer een derde van Portugal en is prachtig in al zijn eenvoud en diversiteit. Groene heuvels met hier daar schilderachtige dorpjes met witte huizen, die zo over het landschap uitgestrooid lijken.
Forten en burchten, gevilde kurkbomen, olijfbomen en wijngaarden zover het oog rijkt. Maar ook een imposante kustlijn met enorme kliffen en verlaten strandjes. Het heeft authentieke stadjes als Monsaraz, Évora en Beja, die niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst prijken. Dat alles en meer is Alentejo.

Wandelnetwerken

De Alentejo is goed voor wandelaars. Het heeft drie uitstekende wandelnetwerken. Aan de kust vinden we de Rota Vicentina, die met de Fischermen’s Trail en de Historical Way twee zeer aansprekende routes heeft.
In het oosten van Alentejo vinden we de Transalentejo, een wandelnetwerk op de grens met Spanje, en in het noorden is maar liefst 600 kilometer aan wandelpaden uitgezet die gezamenlijk het netwerk ‘Alentejo Feel Nature’ vormen. Hier vinden natuur, cultuur en historische bezienswaardigheden elkaar in een wandeling.

Diana tempel evora
Portugal Alentejo

Verblijf

Overdag genieten we van de uitstekende wandelfaciliteiten en aan het einde van de middag een warm welkom worden geheten door de eigenaar van je accommodatie.
De mogelijkheden zijn divers; van een campingplek tot een poussada. Ik sliep 2 nachten in Naturarte Campo, waar de eigenaar ’s avonds de fado zingt voor zijn gasten. Betoverend. De aard van de mensen is warm en gastvrij. Het eten is puur en eerlijk, de wijnen van Alentejo zijn verrukkelijk. Een ‘nee’ zul je niet snel horen. Altijd wordt een oplossing gezocht.

de Historical Way wandelnetwerk Alentejo
andelnetwerk De Historical Way Alentejo
andelnetwerk De Historical Way