De Remstalweg verdient het om meer bekendheid bij de Nederlandse wandelaar te krijgen. We kennen allemaal de populaire Moselsteig en de Rheinsteig, maar de Remstalweg, die je ook door een rivierdal met prachtige views voert, doet daar niets voor onder. De route die je kunt vinden in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg geeft je 215 km wandelplezier door uitgestrekte wijn- en bosgebieden, boomgaarden, velden, historische steden en vriendelijke dorpjes. Om je een impressie te geven wandel ik samen met Antonette van We12Travel etappe twee van dit mooie lange afstandspad.

 

De Remstalweg is in 2019 helemaal vernieuwd. Nou ja, helemaal vernieuwd is niet precies waar. De Remstalweg is namelijk een samenvoegsel van twee voormalige paden; de Remstal-Höhenweg en de Remswanderweg en is helemaal aangepast, vernieuwd en verbeterd. De nieuwe Remstalweg is 215 km lang en bestaat uit 11 etappes van gemiddeld zo’n 20 km lang. De Remstalwegbegint in Fellbach bij de bron van de Rems en loopt tot de samenvloeiing met de Neckar.

Etappe 2 Remstalweg

Wij wandelen vandaag etappe 2 van de Remstalweg. Die loopt van Strümpfelbach naar Schorndorf-Steinmäurich en is 22,3 km lang. De aangegeven wandeltijd is 6 uur en 30 minuten. Omdat wij in Schorndorf logeren nemen we eerst de trein naar Endersbach. Even naar binnen bij de Remstal Tourismus waar volgens afspraak een lunchpakket voor ons klaar ligt. We krijgen een zwarte rugtas overhandigd. Dat is niet zo handig meenemen, dus die moeten we overpakken in onze eigen rugtassen.

Terwijl we op de bus wachten naar Strümpfelbach maken we de rugtas open: daar komt een fles koude rosé en twee wijnglazen uit. Hahaha, wat denken ze? Dat we daar lekker op lopen? Het belooft een warme dag te worden en de temperatuur zal tot de 30 graden komen. Gelukkig zit er ook extra water en twee appels in de koeltas, maar we zullen ergens broodjes moeten kopen.

koeltas met wijn van de Fellbacher Weingärtner

Strümpfelbach

We nemen de bus naar Strümpfelbach, waar we de Remstalweg kunnen oppakken. Wat een geweldig mooi dorpje met prachtige oude vakwerkhuizen is dit. We zien ook allerlei bijzondere bronzen en stenen beelden. Het blijken er 43 in totaal te zijn, die langs het Skulpturenpfad staan.

vakwerkhuis Strümpfelbach

Strumpfelbach

Na het voorgenomen bezoek aan de bakker, beginnen we met onze wandeling. We lopen de hoofdstraat uit en vinden de eerste gele sticker van de Remstalweg.

Aantrekkelijk aan de Remstalweg is het afwisselende landschap van het Remstal. De wijnbouw speelt hier een grote rol. Dat maakt het voor de wandelaar zo leuk, want onderweg kun je de traditionele bezem-tavernes of restaurants bezoeken. Hier wachten met liefde bereide regionale gerechten en internationaal bekroonde wijnen uit de Remsvallei op je. De start- en finishplekken zijn steeds in aantrekkelijke dorpjes of stadjes met een rijke geschiedenis, zoals Waiblingen, Schorndorf, Weinstadt, Lorch of Schwäbisch Gmünd.

De Remstalweg

De weg voert ons over de verharde wegen tussen de wijngaarden. Afgezien van een enkele wijnboer op een tractor komen we niemand tegen. We wandelen het eerste stuk vol in de zon, omhoog en omlaag tussen de wijnranken. De uitzichten zijn prachtig.

De Remstalweg

Uitkijkpunt

We bereiken de bosrand en volgen die tot de Karlstein met zijn uitkijkpunt, waar het uitzicht over het  Remstal super is.

de Karlstein op de Remstalweg

Uitzicht op de Remstalweg

Na het uitkijkpunt is er meer schaduw. We wandelen nu ook tussen fruitgaarden en door een stuk bos. Daar vinden we een leuk vakwerkhutje, die een plek biedt voor wandelaars om te schuilen. Daar nemen we onze eerst pauze.

De Remstalweg

lunch op de Remstalweg

Schnait

We dalen af naar het plaatsje Schnait,  waar het Silcher Museum is gevestigd, dat voor klassieke muziekliefhebbers zeer de moeite waard schijnt te zijn. Vanuit Schnait klimmen we weer omhoog tussen de wijngaarden.

Stadtweinberg

Beeldhouwpad

Ik hou van dit wandelen dat omhoog en omlaag gaat en prachtige views biedt. Onderweg is genoeg te zien. We komen leuke markeringspunten tegen zoals het beeld van de wijnboer en de plaquette met de  spreuk: “Froliche mensche und guter wein solten stets zusamen sein.”

Beeldhouwkunst op de Remstalweg

Beeldhouwkunst op de Remstalweg

Wij zijn terecht gekomen op een deel van het wijnbouw- en beeldhouwpad, waarop de lokale hobbykunstenaar Ludwig het verleden van de wijnboeren heeft uitgebeeld.

Waterpunt

Het is een warme dag. Het is een welkome verrassing als we onderweg een waterpunt tegenkomen. Het is weliswaar geen drinkwater, maar het is heerlijk om ons mee af te spoelen. De stoel onder de boom ziet er aanlokkelijk uit. Ik kan me zo voorstellen dat de boer hier ’s avonds gaat zitten om de zon achter zijn wijnranken te zien zakken.

Donkere wolken

Al dagen wordt gewaarschuwd voor onweersbuien en ook nu zien we tegen het einde van de middag donkere wolken onze kant op komen. We zoeken snel onderdak bij een taverne. Elke reden is trouwens een goede reden om aan de heerlijke koele limonade te gaan. De onweerswolk drijft over en we gaan weer op pad.

emstalweg

Tijd voor de rosé

De meegekregen rosé bewaren we voor als we in ons hotel aankomen. Daar zijn we net voordat de onweersbui eindelijk losbarst. Fris gedoucht  genieten we van deze bijzonder lekkere streekrosé van de Fellbacher Weingärtner. Mmmmm, een perfect einde van een perfecte wandeldag.

wijn van de Fellbacher Weingärtner


Schorndorf

Onze uitvalsbasis voor de Remstalweg is de plaats Schorndorf. Het is één van de vele aantrekkelijke pleisterplaatsen van de Remstalweg. Etappe 3 start er, en etappe 2 eindigt er vlak bij (slechts 6 minuten met de bus, of wandelen via het met een blauwe streep aangegeven pad).

Schorndorf heeft een rijk verleden. Het oude raadhuis op de markt, het slot en de vele vakwerkhuizen getuigen daarvan. Het is een stad met leuke terrassen en mooie restaurants.

Als je nog energie overhebt na je wandeletappe, moet je zeker een stadswandeling maken. Het centrum is niet zo heel groot maar er valt heel veel te zien en het heeft fijne stadsparken. Bij de Tourist Information kun je een plattegrond ophalen met een mooie stadswandeling erin getekend.

Schorndorf wordt ook wel eens aangeduid als Daimlerstadt (Daimler City in het Engels), aangezien het de stad is waarin Gottlieb Daimler (1834-1900), de pionier van de auto-industrie, werd​ geboren.

Zijn geboortehuis staat pal naast het hotel waar wij verblijven.

Schorndorf
Schorndorf

Boutique Hotel Pfauen

Wij logeerden in Boutique Hotel Pfaumen. Een fijn hotel in het centrum van de stad en dicht bij het station. Het is gevestigd in een indrukwekkend 17e-eeuws vakwerkhuis. Helaas was het bijbehorende restaurant gesloten vanwege corona. Gourmetrestaurant Nico Burkhardt heeft één Michelinster en ik had er zooooo graag willen eten.

Boutique Hotel Pfaumen

Hotel Pfauen boeken via Booking.com

Baden-Württemberg

Er valt zoveel te ontdekken in het zonnige zuiden van Duitsland. Tijdens onze trip door Baden-Württenberg maakten Antonette en ik deze video om je een impressie te geven.  Wil je weten hoe Antonette de Remstalweg en het verblijf in Schorndorf beleefde, lees dan haar blog.

flavicon wandelvrouw

Dit artikel maakt uit van de campagne ‘Het relaxte Zuiden’ en wordt gedaan in samenwerking met Baden Württemberg Tourismus MarketingStuttgart Marketing en Tourist Board Lake Constance. De samenwerking heeft geen invloed op mijn bevindingen in deze blog.