We gaan wijnwandelen! Eerlijk gezegd dacht ik dat de ‘Weinwanderweg’ van vandaag zou draaien om het bezoek aan de grafkapel op de Württemberg. Ik had er geweldige foto’s van gezien en was onder de indruk. Daar wilde ik graag heen. Maar de route bleek veel meer in te houden. Het allesoverheersende thema was wijn, wat natuurlijk niet heel verwonderlijk is als de route ‘Weinwanderung’ heet. Het werd een wandeling door de groene regio Stuttgart, met prachtige uitzichten over de wijngaarden en de stad Stuttgart. We gingen langs wijnhuizen, bezem-tavernes, het weinmuseum en liepen door prachtige wijngaarden. Onze gids Elisabeth Mohr liet het ons allemaal zien en vertelde er levendig over.

 

De Weinwanderung Oberturkheim is een rondwandeling van 11km. De looptijd is 3 uur, maar je doet er natuurlijk veel langer over als bezoeken brengt aan de wijnhuizen, het museum en de grafkapel. De route staat goed aangegeven met bordjes en op het internet zijn verschillende routebeschrijvingen en gpx-bestanden te downloaden, bijvoorbeeld op de website van Region Stuttgart. Daar vind je niet alleen deze route, maar ook andere mooie ‘weinwanderwege’.

Weinwanderweg Obertürkheim

We ontmoeten gids Elisabeth op het station van Obertürkheim. Vanwege de corona-restricties wordt deze tour anders dan anders. De wijnhuizen zijn gesloten en ook het museum mag ons nog niet ontvangen. Daarom zijn we blij dat we Elisabeth bij ons hebben. Zij kent mensen en kan ons toch het een en ander laten zien en vertellen.

kerkje Obertürkheim
De Petruskerk in Obertürkheim.

We beginnen te wandelen en komen meteen al het eerste grote wijnhuis tegen: Weingut Zaiss. Al 11 generaties Zaiss maken hier hun wijnen en houden bezem-bijeenkomsten. Dat is echt typisch voor deze streek. Een bepaalde periode van het jaar openen zij hun ‘taverne’ en kun je aanschuiven om wijn te drinken en kleine hapjes te eten.

We wandelen richting Uhlbach. De views zijn meteen al prachtig. Aan de ene kant kijken we uit over pittoreske dorpjes en zien we zelfs in de verte de Schwäbische Alpen. Maar kijken we richting de stad Stuttgart dan zien we een heel ander beeld. Daar zien we de industrieën die deze regio rijk hebben gemaakt. We ontdekken het Gottlieb Daimler-stadion, het DaimlerChrysler gebouw en de tv-toren van Stuttgart.

Wijnwandeling
Zicht op de dorpjes.
Uitzicht over Stuttgart
Zicht op Stuttgart.

Uhlbach

Ulbach is een niet zo’n heel grote plaats, maar er is nog best wel het een en ander te doen en te zien. Er zijn prachtige vakwerkhuizen en het Gasthaus Ochsen met de gouden os aan de gevel, valt ons meteen op. Naast het oude gebouw staat een enorme kastanjeboom met daaronder een terras. Elisabeth kent de eigenares en we mogen even binnen in het Gasthaus kijken. In een interieur waar in eeuwen niets aan gedaan is, hangt een intrigerend schilderij. Het is eigenlijk geen schilderij maar een houtsnede. Het laat het leven in Uhlbach zien, zoals het vroeger was. Ik vind het prachtig.

Gasthaus Oschen Uhlbach
Deze houtsnede hangt in Gathaus Oschen.

De waardin vertelt dat er een kelder onder het gebouw zit met een soort put. Aan de waterstand in de put kan ze zien hoe hoog het grondwater staat. Op dit moment is dat erg hoog. Dat is super gunstig voor de wijnoogst van dit jaar, maar vooral ook voor de grote 100 jaar oude kastanjeboom die in de tuin staat.

Dit is een perfecte plek voor een maaltijd met authentieke schwäbische gerechten.

Uhlbach gasthaus Oschen

Uhlbach gasthaus Oschen

Wijnwandeling

We wandelen voorbij het wijnbouwmuseum. Met spijt in haar stem vertelt Elisabeth dat je in het museum niet alleen wordt voorgelicht over het proces van wijnmaken, maar dat er ook altijd een proeverijtje aan vast zit. Maar helaas, het museum is gesloten.

Uhlbach
In Uhlbach staat het weinbaumuseum.

Wijnwandelen langs de wijngaarden

De route is heerlijk. We lopen over de verharde wegen tussen de wijngaarden door. Verkeer komen we niet tegen. Het zijn trouwens niet allen maar wijngaarden waar we doorheen lopen, we zien ook appels, peren en kersen, waar later heerlijke drankjes van gemaakt worden. Het voorjaar was uitzonderlijk goed: geen hagel en genoeg regen zorgen ervoor dat het er voorspoedig uitziet.

Wijnwandelen

Perenknoppen

wijnwandelen

Grafkapel op de Württemberg

We zien ineens de grafkapel hoog op een berg liggen. Daar gaan we naar toe.

Grafkapel Württenberg - regio Stuttgart
Daar zien we de grafkapel liggen, bovenop de Württenberg.

Grafkapel Württenberg - regio Stuttgart

We steken door over de trappetjes die tussen de wijnranken liggen en komen aan bij het grote gele huis dat mijn foto van de grafkapel ontsiert. Als ik daar een opmerking over maak, vertelt Elizabeth dat het huis bij de grafkapel hoort. Het is speciaal gebouwd als logeeradres voor de Paus. Nu zit de ticketverkoop er in en misschien nog wel iets van een expositie. Helaas was het gebouw gesloten voor bezoek. Gelukkig konden we er wel kaartjes kopen en de grafkapel bezoeken.`

Koning Wilhelm I liet het mausoleum op de Württemberg bouwen voor zijn geliefde vrouw, koningin Katharina, die al jong stierf. Hij creëerde zo een van de meest romantische plaatsen van het land, in Stuttgart. De inscriptie boven de ingang van de grafkapel getuigt van zijn liefde. Er staat: “Die liebe höret nimmer auf.” De kapel ligt op de top van Württemberg. In de kapel liggen begraven: Katharina Pawlowna (1788-1819), de tweede vrouw van Wilhelm I van Württemberg (1781-1864), Koning Wilhelm I en hun dochter Marie Friederike Charlotte von Württemberg (1816-1887. De grafkapel werd tussen 1820 en 1824 gebouwd na de dood van koningin Katharina en werd gesitueerd op de plaats van de ruïne van het kasteel Wirtemberg, het voorouderlijk kasteel van het huis Württemberg.

Grafkapel Württenberg - regio Stuttgart

Grafkapel Württenberg - regio Stuttgart

Grafkapel Württenberg - regio Stuttgart

Als ik vraag hoe het kwam dat dat de koningin op zo’n jonge leeftijd stierf, vertelt Elisabeth dat de officiële versie is dat zij leed aan herpes. Maar in de regio wordt verteld dat de koning, haar man, er vele maîtresses op nahield. Op een avond toen de koning weer niet thuis kwam en zij wist dat hij in het kleine kasteeltje verderop verbleef, pakte zij een koets om hem op te zoeken. Daar trof zij hem aan met een andere vrouw. Vol verdriet keerde zij in de koude nacht terug en overleefde dit niet. Er wordt gezegd dat zij van verdriet is gestorven.

Dit verhaal geeft wel een extra betekenis bij het opschrift boven de deur van de grafkapel.

Grafkapel Württenberg - regio Stuttgart

Inmiddels zijn wij na het bezoek aan de grafkapel hongerig en dorstig geworden. Het restaurant Rotenberger Weingärtle heeft een geweldig uitzicht en schenkt de wijnen van de streek. We hebben wat in te halen, nu alles dicht was.

wijnwandelen langs Rotenberger Weinkarte

Wijnwandelen

Proost

Stuttgarter Weinwanderweg

Wij nemen vanuit hier de bus naar Untertürkheim en reizen met de trein verder. Daarmee maken we de wandeling niet rond. Het is overigens mogelijk om op verschillende plekken de wandeling in te korten, wat best handig is als de wijn rijkelijk heeft gevloeid.

Weinwanderweg


Schorndorf

Wij maakten deze wandeling tijdens ons verblijf in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. We logeerden in de regio Stuttgart in het mooie plaatsje Schorndorf. Dit stadje is een fijne plek om te verblijven. Het heeft een sfeervol authentiek centrum met leuke terrasjes, mooie restaurants, winkels en leuke stadsparken. Er is veel om van te genieten. Een stadwandeling is zeker de moeite waard.

Schorndorf
Schorndorf

Boutique Hotel Pfauen

Wij verbleven in Boutique Hotel Pfauen, midden in het stadscentrum en dicht bij de trein. Een fijn hotel met een vriendelijke gastvrouw en goede service. Boutique Hotel Pfauen is gevestigd in een indrukwekkend 17e-eeuws vakwerkhuis. Helaas was het bijbehorende restaurant gesloten vanwege corona. Gourmetrestaurant Nico Burkhardt heeft één Michelinster. Wat had ik daar graag gegeten.

Boutique Hotel Pfaumen
Boutique Hotel Pfauen

Boutique Hotel Pfauen boeken via Booking.com

Baden-Württemberg

Baden-Württemburg, de deelstaat van Duitsland waar Stuttgart hoofdstad van is, noemt zichzelf de ‘sunny side of Germany’. Het aantal zonne-uren is hier inderdaad gemiddeld hoger dan in de rest van het land en dat maakt dat het er allemaal net een tandje relaxter aan toe gaat. Tijdens ons verblijf in Baden-Württenberg maakten Antonette en ik een video om je een indruk te geven:

Wijnwandelen rond Stuttgart

Wandelen rond Stuttgart is er even helemaal uit zijn. Hier zal je nog niet veel Nederlanders tegenkomen. Met de wijnwandelroutes kun je er onbezorgd wandelen. De routes zijn prima aangegeven, het openbaar vervoer is uitstekend geregeld en komt op vele plekken met regelmatige tijdschema’s. Maak je veel gebruik van het openbaar vervoer dan is het handig om een pas te kopen voor meerdere dagen, waarmee je van alle regiotreinen en bussen gebruik kunt maken.

Om vanuit Nederland in Baden-Württemberg te komen kan je ook gemakkelijk de trein nemen. Vanaf Amsterdam zit je al in ongeveer 5 uur in Stuttgart.

Wijnwandelen met Wandelvoruw

Tot slot nog twee tips:

Laat je grote voorraad zonnebrand maar thuis. Niet omdat je die niet nodig hebt; dat heb je wel. Maar je koopt het hier voor ongeveer de helft van de prijs bij de DM-drogerie.

Denk eraan om altijd cash geld op zak te hebben. Op veel plekken zoals in winkels, cafés en op terrassen kun je nog steeds alleen contant afrekenen.

flavicon wandelvrouw

Dit artikel maakt uit van de campagne ‘Het relaxte Zuiden’ en wordt gedaan in samenwerking met Baden Württemberg Tourismus MarketingStuttgart Marketing en Tourist Board Lake Constance. De samenwerking heeft geen invloed op mijn bevindingen in deze blog.