Meteen verliefd. Wat een mooierd. Ik zag de Abisko Hike Foldsack en ik wilde hem hebben. Ik keek al een tijdje uit naar een zwarte rugzak voor dagelijks gebruik. Waarom? Ik heb genoeg rugzakken, zou je zeggen, maar die hebben allemaal sprekende kleuren. Het is vaak een gezoek welke rugzak qua kleur past bij de jas die ik wil dragen (ja, ik weet het, ik heb ook veel verschillende jassen). De rugzak moet dan niet alleen qua kleur goed passen, maar ook nog eens geschikt zijn voor het doel van die dag. Ik zocht dus naar een zwarte veelzijdige wandelrugzak. Ik denk dat ik hem gevonden heb.

Fjällräven zegt: De Abisko Hike Foldsack is een veelzijdige en lichte rugzak, perfect voor dagelijkse wandelingen en reizen. Gemaakt zonder PFC’s, en om een leven lang te gebruiken.

Testen maar

De Abisko Hike Foldsack heeft voor mij absoluut de juiste looks, maar gaat hij ook bevallen? Daarvoor nam ik de rugzak achtereenvolgens mee naar Terschelling, Zweden en tijdens een meerdaagse wandeltocht door Drenthe. Ik ging niet over één nacht ijs en ik kan je oprecht vertellen dat deze rugzak mijn nieuwe favoriet is als het gaat om dagtrips. Helemaal perfect. Maar gaat het om stevige meerdaagse wandelingen, dan kies ik toch liever voor een andere rugzak. Ik zal je uitleggen hoe dat zit.

De Abisko Hike Foldsack
Zo uit de verpakking.

De Abisko Hike Foldsack

Mijn eerste reisje met de Abisko Hike Foldsack was naar Terschelling. Bagage in de rolkoffer, spullen die ik tijdens de reis nodig had in de rugzak. Dan merk je al meteen dat de Abisko Hike Foldsack een duizend-dingen-tas is. Hij is 25 liter, maar onder de fold-over sluiting zit nog eens ruimte voor een extra 4 á 5 liter. Die jas prop je er dus zo bij. De fold-over sluiting geeft ook de mogelijkheid om er iets onder te bevestigen. Ook gemakkelijk.

Opbergvakken

Mijn laptop schuift gemakkelijk in het steekvak aan de binnenkant. Bij dagwandelingen is dat een perfecte plek voor dingen die je snel bij de hand wilt hebben als een zitmatje of energierepen. Er is nog een binnenvak, handig voor waardevolle spullen.

Onder de fold-over sluiting zit aan de buitenkant een afgesloten ritsvak. Daar zit mijn portemonnee in, dan hoef ik niet helemaal de tas te openen om onderweg iets te betalen en zit het toch safe weggeborgen.

De twee zakken aan de zijkant zijn super. Ze zijn extra groot waardoor mijn drinkfles er in verdwijnt. Die valt er daarom nooit uit als ik me buk. Daarnaast is er nog plek voor andere dingen als mijn Liberpee plastuit. Aan de bovenzijde van de zijzakken zit een aantrekkoord van elastiek waarmee je de mega-grote zijzakken kunt afdichten, maar door het elastiek kan je er toch gemakkelijk bij.

Het lukt mij overigens heel slecht om al wandelend iets uit de zijzakken te halen. Daarvoor moet hij echt even de rug af.

Review: Abisko Hike Foldsack in regen en wind
Regen en wind in Zweden

Straps

De inhoud van de rugzak kan strak getrokken worden door straps aan de zijkanten. Het is prettig als de rugzak niet of nauwelijks beweegt op je rug als de inhoud zwaar is en je lange wandelingen maakt. Die straps helpen daarbij. De heupband is minimaal. Voor dagelijks gebruik van de rugzak haal ik de heupband er liever af. Maar als er echt gewandeld moet worden, dan is het fijn dat hij er is, ook al is het geen heupband die het gewicht van je schouders haalt.

De schouderbanden zijn verstelbaar. In lengte. Er zitten geen stabilisatie-riemen op de schouderbanden. Met de borstriem is het toch mogelijk om de rugzak met lading strak op de rug te dragen.

Review: Abisko Hike Foldsack,
De rugzak zit fijn, ook als je alleen een T-Shirt aan hebt.

De rug

Het achterpaneel van de Abisko Hike Foldsack is iets stijf, waardoor de rugzak in model blijft. Daarop zitten verhoogde delen van ventilerend airmesh bij de schouderbladen en heup. Daartussen is ruimte dat verkoelend kan werken.

Dit systeem maakt dat de rugzak licht van gewicht is ( 900 gr) maar toch heel prettig draagt.

Extra’s

Het elastisch koord op de voorkant van de rugzak is altijd handig om snel even iets tussen te steken. In de praktijk doe ik dat eigenlijk heel weinig. Een jas of andere losse spullen stop ik net zo gemakkelijk snel in de rugzak. Dat is ook minder rommelig aan de achterkant en losse spullen kan je kwijtraken.

Het is fijn dat er gedacht is aan bevestigingslussen voor wandelstokken. Simpel maar doeltreffend.

Wat er niet zit op de rugzak, en wat ik wel graag heb op een meerdaagse tocht, is een voorziening voor een drinkwaterzak. Dat is jammer.

Duurzaam

Deze rugzak is gemaakt van 100% gerecycled nylon en is geproduceerd zonder PFC’s. Good to know.

Kleur

Ik benoem steeds dat mijn rugzak zwart is, maar dat is niet helemaal oké. De officiële kleuraanduiding is Iron Grey. Er nog 3 kleuren: Terracotta Brown, Navy en Patina Green. Ook mooi.

Fjällräven 4x de Abisko Hike Foldsack

Waterdicht?

Met al mijn getest is er toch een vraag overgebleven. Is de rugzak waterdicht? Er wordt geen regenhoes meegeleverd, maar ik zie ook nergens in de beschrijving de claim dat de rugzak waterdicht is. Dat zou ik er toch zeker inzetten als het zo was.

Ik heb in de regen gelopen en mijn spullen bleven droog. Ik heb de rugzak onder de kraan gehouden en de binnenzijde bleef droog. Maar waarom zetten ze het er niet bij? Is er een adder onder het gras? Lekt hij toch ergens?

Conclusie

Ik vind de Abisko Hike Foldsack een topper van een rugzak voor dagelijks gebruik. Fijn om mee te nemen op reis en heerlijk om dagwandelingen mee te maken. Een echte favoriet, ook om de looks.

Voor meerdaagse tochten waarbij ik mijn eigen bagage moet dragen vind ik hem minder. Het lukt allemaal prima, maar als ik dan toch kan kiezen, kies ik voor die gelegenheden voor een rugzak met een brede heupband met zijvleugels en een voorziening voor een drinkwatersysteem.

Waar te koop?

Alle actuele Fjällräven artikelen vind je terug in de Fjallraven Online Store of in de Fjallraven Flagship store in Amsterdam.

De adviesprijs is: €165,00.  Verkrijgbaar in 4 kleuren.

De Abisko Hike Foldsack is o.a ook te koop bij Bergfreunde of BOL.com.

Fjällräven Instagram
Screenshot website Fjällräven. Heb je me herkent?

Verantwoording: Ik kreeg rugzak van Fjällräven gratis toegestuurd. Er werd geen wederdienst gevraagd en het is mijn initiatief om een review over de Abisko Hike Foldsack te schrijven. Zoals altijd kan je van mij een eerlijk en oprecht verhaal verwachten.

Dit artikel bevat affiliatelinks. Als je besluit iets te kopen bij Bol.com of Bergfreunde dan krijg ik daar een kleine commissie van. Daar word ik wel blij van en het kost jou niets extra’s.