Standaard heb ik mijn plastuit UIXI in mijn wandelrugzak zitten. Wie had dat kunnen bedenken. In het begin was ik er eigenlijk een beetje bang voor, en na een minder goede ervaring had ik hem eigenlijk al bijna weggegooid. Wat ben ik blij dat ik de UIXI een tweede kans heb gegeven. Ik kan echt niet meer zonder en leg het je graag uit.

Een UIXI is een plastuit, op de Nederlandse markt gebracht door Yesenia die de plastuit had gevonden toen zij een oplossing zocht voor haar dochter Gabriëla, die niet op vieze wc’s wilde gaan zitten. De plastuit is gemaakt van siliconen waar geen vocht aan blijft hangen. Na gebruik kun je de UIXI uitslaan en nagenoeg droog wegbergen in de meegeleverde wasbare hoes.

Eng

Ik kreeg mijn UIXI op de Fiets en Wandelbeurs in februari 2019. Het leek me een toffe uitvinding, als het zou werken. Ik was daar lang niet zeker van. Ik had al wat ervaring met een papieren festival plastuit, en daar was ik niet vrolijk van geworden. Dus ik bedacht dat ik het ding eerst thuis zou uitproberen, alvorens ik er mee op pad ging. Thuis zou een natte broek snel te verhelpen zijn.

Maar zoals de dingen gaan; de UIXI lag lange tijd werkeloos op tafel. Soms stopte ik hem in mijn rugzak, maar durfde hem dan toch niet te gebruiken. Ik herinner me nog een wandeltocht in België waar ik in een hele grote groep wandelaars meeliep. Ik knapte bijna, er was geen plek om beschut ergens wild te plassen en toch kon ik me er niet toe zetten om met de UIXI tegen een boom aan te gaan staan. Te eng.

Toch proberen

Toen ik alleen over het Noord-Hollandpad liep had ik hem weer bij me. Ik moest zo erg plassen dat ik geen andere weg zag dan de UIXI uit mijn rugzak te vissen. Broek openritsen, UIXI tussen de benen schuiven en ik zal je de details besparen, maar dat ging niet goed.

Thuisgekomen heb ik de gebruiksaanwijzing nog een goed doorgenomen. Daarin wordt uitgelegd dat je de uitstekende punt van UIXI goed naar beneden moet duwen en je benen moet sluiten. Dat klinkt logisch, maar daar was het bij mij wel misgegaan. Ik gaf de UIXI een tweede kans.

UIXI onderweg

Blij met UIXI

De keren erna wachtte ik niet meer tot ik bijna knapte, maar zocht ik op tijd een goed plekje om met de UIXI te plassen. Dan kan ik er rustig voor zorgen dat alles oké zit en kan ik me ontspannen. Het is even oppassen dat de tuit ook echt goed naar beneden wijst. Dat is soms lastig omdat mijn wandelbroek daarvoor net iets te strak zit en naar beneden getrokken moet worden.

Ik word steeds blijer met mijn UIXI en ik blijk daar niet alleen in te staan. Tijdens een reis naar Småland met Wanda van het blog WandaWandelt blijkt dat ook zij de UIXI altijd bij zich heeft en met veel plezier gebruikt. Ook zij schreef voor haar blog een review over de UIXI.

Voordelen UIXI

Ik ontdekte steeds meer voordelen aan de UIXI. Het is natuurlijk handig dat je niet een super beschut plekje hoeft te zoeken omdat je niet met je witte billen gezien wilt worden. Een ander voordeel is, dat ik mijn rugzak niet af hoef te doen. Zeker op een trektocht, met een zware rugzak is dat erg handig, ontdekte ik in Schotland, toen ik de West Highland Way liep. Maar ook een voordeel is dat je geen papier nodig hebt. Je veegt met de UIXI de druppels weg. Zelf vind ik het wel fijn om een inlegkruisje te dragen zodat ik het gevoel heb schoner te blijven. Maar ik blijf niet zitten met een papiertje dat ik niet de natuur in wil gooien.

De UIXI is goed schoon te houden. Door het hoogwaardige plastic blijft er geen urine aan de pastuit kleven, waardoor hij eigenlijk droog terug in het zakje gaat. Het materiaal voorkomt ook dat er bacteriën aan kunnen groeien.

Schoonhouden

Aan het einde van de dag spoel ik de UIXI af onder de kraan, die is daarna vrijwel meteen weer droog. Het zakje spoel ik ook uit. Die heeft wat langer nodig om te drogen. Het zij zo.

Inmiddels is het touwtje waarmee ik het zakje dicht maak uitgerafeld. Dat is jammer. Ik moet dat maar eens repareren of een nieuwe kopen. Verder is de UIXI nog als nieuw.

Ik ga niet meer op pad zonder de UIXI.

UIXI kopen

De UIXI is online verkrijgbaar in 8 blitse kleuren. Hij kost 19,95 inclusief waterdicht opbergzakje en is te bestellen via de website www.uixe.eu.

Verantwoording: Ik kreeg mijn UIXI gratis op de Fiets en Wandelbeurs van 2019. Ik schrijf dit blog omdat ik enthousiast ben over het product en mede wandelaarsters van het bestaan op de hoogte wil brengen. Ik word hiervoor op geen enkele wijze gesponsord.