Standaard heb ik mijn plastuit in mijn wandelrugzak zitten. Wie had dat kunnen bedenken. Ik kreeg mijn Liberpee plastuit, die toen nog UIXI heette, in 2019. In het begin was ik er eigenlijk een beetje bang voor, en na een minder goede ervaring had ik hem al bijna weggegooid. Wat ben ik blij dat ik deze plastuit een tweede kans heb gegeven. Ik kan echt niet meer zonder. Inmiddels is het eind 2023, de naam van de plastuit is veranderd van UIXI naar Liberpee, en hoe hij ook mag heten, ik ga niet meer op pad zonder hem bij me te hebben. Ik leg het je graag uit.  

[ Dit artikel is bijgewerkt in november 2023 ]

De Liberpee is een plastuit, op de Nederlandse markt gebracht door Yesenia. Zij had de plastuit gevonden toen zij een oplossing zocht voor haar dochter Gabriëla, die niet op vieze wc’s wilde gaan zitten. Dankzij de Liberpee plastuit kan je overal en altijd staand plassen. De Liberpee plastuit is gemaakt van siliconen waar geen vocht aan blijft hangen. Na gebruik kun je de Liberpee uitslaan en nagenoeg droog wegbergen in de meegeleverde wasbare hoes.

Eng

Ik kreeg mijn UIXI (Liberpee) op de Fiets en Wandelbeurs in februari 2019. Het leek me een toffe uitvinding. Tenminste, als het zou werken. Ik was daar lang niet zeker van. Ik had al wat ervaring met een papieren festival plastuit en daar was ik niet vrolijk van geworden. Dus ik bedacht dat ik het ding eerst thuis zou uitproberen, alvorens ik er mee op pad ging. Thuis zou een natte broek snel te verhelpen zijn.

Maar zoals de dingen gaan; de plastuit lag lange tijd werkeloos op tafel. Soms stopte ik hem in mijn rugzak, maar durfde hem dan toch niet te gebruiken. Ik herinner me nog een wandeltocht in België waar ik in een hele grote groep wandelaars meeliep. Ik knapte bijna, er was geen plek om beschut ergens wild te plassen en toch kon ik me er niet toe zetten om met het ding tegen een boom aan te gaan staan. Te eng.

Toch proberen

Toen ik alleen over het Noord-Hollandpad liep had ik hem weer bij me. Ik moest zo erg plassen dat ik geen andere weg zag dan de UIXI (Liberpee) uit mijn rugzak te vissen. Broek openritsen, plastuit tussen de benen schuiven en ik zal je de details besparen, maar dat ging niet goed.

Thuisgekomen heb ik de gebruiksaanwijzing nog eens goed doorgenomen. Daarin wordt uitgelegd dat je de uitstekende punt van plastuit goed naar beneden moet duwen en je benen moet sluiten. Dat klinkt logisch, maar daar was het bij mij wel misgegaan. Ik gaf de plastuit een tweede kans.

UIXI onderweg

Blij met plastuit

De keren erna wachtte ik niet meer tot ik bijna knapte, maar zocht ik op tijd een goed plekje om met de plastuit te plassen. Dan kan ik er rustig voor zorgen dat alles oké zit en kan ik me ontspannen. Het is even oppassen dat de tuit ook echt goed naar beneden wijst. Dat is soms lastig omdat mijn wandelbroek daarvoor net iets te strak zit en naar beneden getrokken moet worden. Met een legging aan is het nog lastiger. Die moet je echt wel naar beneden schuiven, maar dan nog is het handiger dan door de knieën gaan. Het is zo gefikst. 

Je houdt ook geen natte papieren zakdoekjes over, die je ergens in je rugzak moet opbergen. (Nee, niet in de natuur achterlaten!)

Ik werd steeds blijer met mijn Liberpee en ik bleek daar niet alleen in te staan. Regelmatig kreeg ik naar aanleiding van dit artikel berichtjes van wandelaarsters die zo blij waren dat ze deze plastuit gevonden hadden. 

Voordelen Liberpee

Ik ontdekte steeds meer voordelen aan de Liberpee plastuit. Het is natuurlijk handig dat je niet een super beschut plekje hoeft te zoeken omdat je niet met je witte billen gezien wilt worden. Een ander voordeel is, dat ik mijn rugzak niet af hoef te doen. Zeker op een trektocht, met een zware rugzak is dat erg handig, ontdekte ik in Schotland, toen ik de West Highland Way liep. Maar ook een voordeel is dat je geen papier nodig hebt. Je veegt met de Liberpee de druppels weg. Zelf vind ik het wel fijn om een inlegkruisje te dragen zodat ik het gevoel heb schoner te blijven. Maar ik blijf niet zitten met een papiertje dat ik niet de natuur in wil gooien.

De Liberpee plastuit is goed schoon te houden. Door het hoogwaardige plastic blijft er geen urine aan de plastuit kleven, waardoor hij eigenlijk droog terug in het zakje gaat. Het materiaal voorkomt ook dat er bacteriën aan kunnen groeien.

Schoonhouden

Aan het einde van de dag spoel ik de Liberpee af onder de kraan, die is daarna vrijwel meteen weer droog. Het zakje spoel ik ook uit. Die heeft wat langer nodig om te drogen. Het zij zo.

Ondertussen kreeg ik van Yesenia een nieuw zakje opgestuurd met daarop de letters Liberpee in plaats van het oude UIXI. Die bewaar ik, want het oude zakje had ik net vernieuwd en voldoet nog uitstekend.  De zakjes kan je ook los kopen. Dat is handig, want ik heb er ondertussen al wel een versleten. Het touwtje begon te rafelen. Verder is de plastuit zelf nog als nieuw. Die verslijt niet. 

Terwijl ik echt niet meer op pad ga zonder de Liberpee. 

Liberpee kopen

De UIXI is online verkrijgbaar in verschilende blitse kleuren. De kleuren wijzigen soms en af en toe is er een speciale editie. De Liberpee kost nog steeds hetzelfde als 5 jaar geleden, namelijk €19,95 inclusief waterdicht opbergzakje, exclusief verzending. De Liberpee is te bestellen via de website www.liberpee.com en via Bol.com.

Liberpee roze plastuit met opbergzakje
Wist je dat de roze Liberpee het meest verkocht wordt?

Verantwoording: Ik kreeg mijn UIXI gratis op de Fiets en Wandelbeurs van 2019. Ik schrijf dit blog omdat ik enthousiast ben over het product en mede wandelaarsters van het bestaan op de hoogte wil brengen. Ik word hiervoor op geen enkele wijze gesponsord. Dit artikel bevat een affiliatelink naar Bol.com.