Het kan je niet ontgaan zijn; mijn favoriete rugzak van dit moment is rood. Ik heb deze rugzak gekregen, omgehangen en niet meer afgedaan. Inmiddels heeft hij onder andere België, Griekenland, Georgië, Noord-Holland, Overijssel, Limburg, Duitsland en Oostenrijk gezien. Dat ik hem steeds meeneem is natuurlijk niet alleen vanwege zijn rode kleur. Toegegeven, dat maakt hem voor mij wel super aantrekkelijk, maar het zit hem vooral in wat hij kan. Tijd voor een review van de rugzak Osprey Hikelite 26
Osprey Hikelite 26, de alleskunner
De beste kwalificatie voor deze rugzak vind ik : ‘lichtgewicht alleskunner’. Het is een praktische en fijn zittende lichtgewicht rugzak met genoeg inhoud om lekker veel mee te nemen als dat nodig is en met goede compressiebanden om hem aan te snoeren als je minder inhoud vervoerd. Ik nam hem mee op een meerdaagse wandeltocht over het Noord-Hollandpad, tijdens een dagje winkelen, op vele dagtochten door Nederland en in het buitenland en hij gaat ook prima mee als handbagage het vliegtuig in. Ik vind de rugzak er aantrekkelijk uitzien en hij blijft ook mooi, ondanks super intensief gebruik. Als ik iets ga ondernemen, kies ik bij voorkeur deze rugzak uit mijn verzameling rugzakken. Hij kan alles. Bijna dan.
Ik lees dat mensen de Osprey Hikelite 26 hebben gebruikt om de Camino de Santiago mee te lopen. Dat vind ik knap, ik zou dan toch meer inhoud nodig hebben. Maar voor vele andere wandeltochten, en ook voor dagelijks gebruik is de Hikelite 26 wel een perfecte keus. Waarom? Ik loop hieronder de specificaties langs en vertel je mijn bevindingen.
Inhoud
De Osprey Hikelite 26 heeft – de naam zegt het al – een inhoud van 26 liter. Dat betekent dat er behoorlijk wat in kan. Het is geen probleem om benodigdheden voor een meerdaagse tocht mee te nemen. De maximale afmetingen in centimeters zijn: 48 (l) x 28 (w) x 28 (d)
Gewicht = Lichtgewicht
De rugzak heet niet voor niets Hikelite. Hij weegt maar 0,74 kg. Dat is echt ongelofelijk licht voor zo’n stevige en goede kwaliteit rugzak met frame. Ik heb wel eens gebaald van andere rugzakken die leeg al een behoorlijk gewicht hadden. Dit is voor mij echt een extra ster waard.
Airspeed achterpaneel
De rugzak zit als een huis op mijn rug. Dat heeft vooral te maken met het frame dat heerlijk in de holling van mijn rug past. Het frame houdt de rugzak ook van mijn rug af waardoor er lucht tussendoor kan en zweet afgevoerd kan worden.
Schouderbanden
De schouderbanden zijn van materiaal dat prettig aanvoelt. Bovenaan de schouderbanden zitten straps om de rugzak dichter naar je rug toe te trekken, of juist iets te laten vieren. Ik vind het prettig om bij een hele lange tocht daar iets in te verstellen zodat het gewicht van de rugzak net iets anders hangt. Verder zitten op de schouderbanden elastieken bandjes om de waterslang onder te bevestigen en onder aan de schouderbanden zitten gespen om ze langer of korter te maken.
Airspeed achterpaneel en schouderbanden
Borstbeenbandje
Aan de schouderbanden zit ook een verplaatsbaar borstbeenbandje met – dit vind ik echt super van Osprey – een noodfluitje. Nog nooit nodig gehad, maar als je er om verlegen zit, heb je hem lekker dichtbij. Ik gebruik eigenlijk nooit mijn borstbeenbandje, alleen als ik een hele lange dag maak en mijn rug moe begint te worden, maak ik hem vast om het gewicht wat te verplaatsen. De rugzak zit zo vast op mijn rug dat ik gewoonlijk dit vast-sjorbandje niet nodig heb.
Noodfluitje
Regenhoes
De rugzak is lichtgewicht maar wel volledig functioneel en er is goed over nagedacht. Deze rugzak heeft een geïntegreerde regenhoes. Top! Fijn om die altijd bij je te hebben. Hij zit onderin de rugzak. Via een ritsje aan de buitenkant haal je hem er gemakkelijk uit als het begint te regenen. Hij past natuurlijk precies.
Heupriem
Ook de heupriem is aan mij niet besteed. Ik gebruik hem niet en daarom is het fijn dat hij verwijderbaar is. Simpel los gespen, en als je hem wél weer nodig hebt, kan hij er zo weer op. Ik kan me voorstellen dat mensen teleurgesteld zijn in de functionaliteit van de heupband. Het is niet meer dan een band met een gesp. Je draagt er geen gewicht mee op je heupen en je kunt er ook niets instoppen, zoals je bij andere heupbanden wel eens ziet. Ik vind het alleen maar fijn dat hij er af kan. Het is niet voor niets een ‘Hikelite’, een lichte rugzak.
Twee mesh zijzakken
Hum, nu komen we aan een kritisch punt van deze rugzak. De zijzakken hebben echt een gebruiksaanwijzing. Ik heb graag mijn Hydro Flask van 592 ml met Hydro Flip Cap mee. Dat is echt dé perfecte dubbelwandige fles om water koud en koffie warm te houden. Het is goed dat deze fles stootvast is, want hij is wel 100 x keer uit de zijzak van de Osprey gevallen. Ik hoef maar even te bukken en mijn mooie fles klettert op de grond. Over de zijzak loopt een compressieriem, maar ook die houdt de Hydro Flask niet op zijn plek. Meer succes heb ik met 500 ml plastic flesjes, als van bijvoorbeeld cola. In die flesjes zit een versmalling, waardoor die beter vastgehouden worden door de compressieriem.
Het lukt mij om al wandelend een plastic flesje uit het zijvak te halen. Dat is bij andere rugzakken vaak anatomisch onmogelijk. Er weer in stoppen is weer een ander verhaal. Gelukkig heb ik een waterzak. Ik gebruik de zijzakken nu voornamelijk om allerlei andere rommeltjes in te stoppen, er past trouwens heel veel in.
Een stop-in zak
Aan de buitenkant van de rugzak is een vak waar je heel gemakkelijk allerlei spullen in kunt duwen. Deze zak wordt strakgetrokken door de compressieriemen. Hij lijkt niet groot, toch kan er gemakkelijk een vest, jas of – ja dit is zijn nieuwe plek – de Hydro Flask in. Handig ook om even de wandelgids in op te bergen of pasgekocht fruit in te stuffen.
Bovenste compressieriemen
De bovenste compressieriemen houden de rugzak mooi compact als ik minder mee heb, en zijn ook heel geschikt om mijn wandelstokken op z’n plek te houden. Als ik mijn Leki stokken bij me heb, die ik klein kan opvouwen, stop ik die in een zijzak en aan de bovenkant maak ik ze vast met de compressieriem. Heb ik langere stokken bij me dan plaats ik de punten in de lus onderaan de rugzak en houdt ze ook boven op hun plek met de compressieriemen.
1 apart vak achter een rits
De rugzak heeft 2 ritsen. Een om in de rugzak te komen en een waarachter een kleiner vakje zit. Dit vak is bedoeld voor huissleutels, zonnebrillen, zakdoeken enz. Spullen die je snel bij de hand wilt hebben en die je niet wilt opgraven uit je grote vak. Dit vak is van een speciale stof gemaakt die niet krast op je zonnebril.
Ik zou graag gezien hebben dat aan de binnenkant van de rugzak ook een apart afgesloten vak zou zitten voor spullen die je niet graag wilt kwijtraken, en te kritisch zijn om via een rits aan de buitenkant te bewaren (zakkenrollers). Ik heb het dan over mijn paspoort en portemonnee. Ik los dat nu op door ze in het vak voor de waterzak te bewaren.
Binnenkant rugzak met apart vak voor drinksysteem
Osprey Hydraulics LT 1,5L Reservoir Drinksysteem
Plek voor waterzak, ophanglus, en gat voor slang
Ik besluit met de plek voor de waterzak. Deze heeft een eigen compartiment in de rugzak. Dat is fijn. De ophanglus bestaat uit een bandje met een gesp. Dat is super handig en past op allerlei soorten waterzakken. De opening voor de waterslang zit in het midden bovenop waardoor je zelf kan kiezen aan welke kant je de slang wilt dragen.
Wil je meer weten over het Osprey Hydraulics LT 1,5L Reservoir Drinksysteem dat ik gebruikte? Die review komt er snel aan.
De Osprey Hikelite 26 is verkrijgbaar in verschillende kleuren voor de adviesprijs van €90,- via de officiële Osprey website en bij grote outdoorschops als Bever en Bergfreunde (nu met korting) De Osprey Hikelite is ook verkrijgbaar in 18 en 32 liter.
Verantwoording:
Ik kreeg deze Osprey hikelite 26 aangeboden in ruil voor een eerlijke review op mijn website. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf. In deze blog staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een bestelling doet, ontvang ik zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie. Alvast bedankt!
Hele fijne, praktische en mooie rugzak. Ik wil even melden dat op de site va Wiggle de prijs nog heel wat gunstiger is dan bij Bever of Bergfreunde.