Wandelen met je tent… maar stoel mee.

Kamperen is heerlijk, maar na een dag wandelen met een volle rugzak wil ik maar 1 ding: lekker zitten voor mijn tentje; in een stoel welteverstaan. Ik vind het waardeloos om dan, toch wat strammig, zittend op een vuilniszak of zitlap mijn potje te moeten koken en niet lekker met mijn rug ergens tegenaan te kunnen leunen.

Tot nu toe koos ik er niet voor om een stoeltje mee te nemen want die zijn me, met het gewicht van toch al snel een kilo, toch echt te zwaar. Maar nu ik een Exped slaapmatje heb aangeschaft was de stap om er een hoes bij te kopen die je kunt omvouwen tot een comfortabel stoeltje, toch echt klein. Ik ging voor de bijl en schafte de, volgens de beschrijving  575 gram wegende stoelhoes aan en nam hem meteen mee op wandelvakantie. Hier zijn mijn bevindingen:

 

Thuis uitproberen

Thuis pakte ik de Exped Chair Kit, want zo heet hij,  uit de verpakking. De stoelhoes bevat 4 stokjes die muurvast zitten. Die laat je liever zitten. Bij de stoelhoes komt ook een  opbergzak. Samen wegen ze 475 gram. Dat is een voordeeltje van 100 gram ten opzichte van de beschrijving. Top! Maar wel raar.

Ik blaas mijn Exped slaapmat op en schuif hem in de Exped Chair Kit. Dat gaat makkelijk. Ik vouw de rugleuning omhoog en zie dan dat ik de banden niet kan vastklikken maar dat ik de gespen helemaal moet ‘inrijgen’. Dat is best lastig en ik begrijp ook niet goed waarom het niet een kliksysteem is. Ik snap dat de gespen nodig zijn om de rugleuning strakker te trekken, maar het kan toch ook beide.

 

Exped Chair Kit
De gesp van de band die de rugleuning omhoog houdt moet steeds los en vast gemaakt worden. Geen kliksysteem.

 

Als ik de gespen eindelijk vast heb, is mijn loungestoel klaar. Dat zit goed. Nu er nog even een compact stoeltje van maken. Ik vouw het zitgedeelte nogmaals dubbel. Wel even wat lucht uit de mat laten lopen anders staat er veel te veel spanning op. Voor het vastzetten van het zitgedeelte is er wel een kliksysteem.

De stoel zit heerlijk. Die gaat mee in de rugzak. Daar zal ik tijdens mijn zesdaagse wandelkampeertocht veel plezier van hebben, schat ik zo in.

 

Inpakken

Bij het inpakken laat ik het slaapmatje in de hoes zitten. Dat lijkt praktisch. Toch vind ik het lastig dat ik op deze manier niet alle lucht uit de slaapmat geduwd krijg en dat het pakvolume best heel groot is door de extra lucht en de stokjes. Van de afmetingen van de opbergzak snap ik echt helemaal niets. Waarom is die zo belachelijk groot? Ik hou echt veel ruimte over en de klittenbandbanden zitten daardoor op een onlogische plek. Al dat extra opbergzakmateriaal geeft alleen maar extra gewicht.

Exped Chair Kit

Exped Chair Kit
Een onhandige en veel te grote opbergzak.

 

Onderweg

De Exped Chair Kit met slaapmatje neemt veel plaats in mijn rugzak in, maar ik heb het er voor over. Een aantal avonden prijs ik mijzelf erg gelukkig dat ik zo lekker zit voor mijn tentje. Het blijft lastig dat de gespen steeds los en vast geregen moeten worden en dat ik, als ik wil slapen, extra lucht moet bijblazen in de slaapmat. Maar ik blijf erg tevreden met de stoel.

Tot het moment dat ik op de laatste avond een luide ‘Plok’ hoor. Bij nadere inspectie blijkt dat één van plakranden in de Exped slaapmat heeft losgelaten. Twee kleine ribbels zijn nu één grote geworden. Dat is echt vette pech. Hoe moet dat met slapen vannacht? Ik baal verschrikkelijk. Dat moet toch niet kunnen. Het is duur materiaal en het is ontworpen om op te kunnen zitten.  De slaapmat zou de druk aan moeten kunnen.

 

Exped Chair Kit
De slaapmat is onder de druk bezweken.

 

Bij thuiskomst heb ik meteen contact opgenomen met Kampeerwereld Hendriks.  Per omgaande kreeg ik het bericht dat dit onder de garantie valt en dat ik mijn mat mag omruilen. Super! Goeie service.

 

 De Exped Chair Kit

Aan het eind van deze week kom ik toch tot het volgende rijtje:

Voordelen:

  • De stoel zit heerlijk
  • Het gewicht van 475 gram is lager dan van de meeste andere compacte kampeerstoelen

Nadelen:

  • Het pakvolume is groot
  • Het systeem met de gesp is heel onhandig
  • De opbergzak is te groot en onpraktisch
  • Mijn Exped slaapmat kon de druk niet aan en is gesneuveld waardoor de Chair Kit waardeloos wordt en ik bijzonder oncomfortabel geslapen heb.

Wandelvrouw