Het mooie weer komt eraan en de lijst met wandeluitstapjes waar ik een tent voor nodig heb wordt steeds langer. Volgende week is het eerste evenement al, dus ik moest eindelijk de knoop doorhakken over welke tent ik ga aanschaffen. Een ding is zeker: Het moet een lichtgewicht tent worden, want bij sommige gelegenheden zal ik hem in mijn rugzak moet tillen. Kiezen, dat is nog best moeilijk

Lichtgewicht tent

Bij het kiezen van een lichtgewicht tent zijn volgens mij 4 criteria die zwaar wegen en dat zijn gewicht, comfort, duurzaamheid en prijs. Die criteria lijken wel een soort communicerende vaten te zijn; als het gewicht omlaag gaat, gaat de prijs omhoog. Als je inlevert op comfort, betaal je een betere prijs en minder gewicht is absoluut minder comfort. De vraag is dus heel erg: Wat vind je het belangrijkst en waar ga je op inleveren?

Ik had voor mijzelf een aantal punten geformuleerd waaraan mijn tentje moest voldoen. Ik vind gewicht heel belangrijk. Héél belangrijk. Een ultra light traveler gaat uit van een tent of tarp met een gewicht onder de kilo. Dat zal ik wel niet halen maar het is wel het streven. Qua comfort heb ik ook wel eisen: ik wil niet in een soort doodskistachtige tent liggen. Het moet echt wel een tentje zijn waar ik rechtop kan zitten en me in kan bewegen bij bijvoorbeeld slecht weer, maar ook gewoon om me om te kleden. Het liefst heb ik ook ruimte in de tent voor mijn bagage en anders moet er plek zijn bij de deur onder de buitentent. Een kleine tweepersoonstent zou het allerfijnst zijn. Dat geeft de extra ruimte als ik alleen ben maar er kan ook altijd iemand mee op trektocht, zonder dat die ook meteen een eigen tent hoeft te regelen. Een tarp is het niet voor mij. Ik hecht zeer aan wat slaapprivacy.

Blijft over de prijs als onderwerp. Ik wist dat ik in de buidel zou moeten tasten. Een lichtgewicht tent kost geld, het is nu eenmaal niet anders. Maar dan nog zijn er grote verschillen, denk aan prijzen tussen de 400 en 850 euro. Ik had een budget van maximaal 500 euro in gedachten.

Ik zocht op internet naar de geschikte tent voor mij. Dat werd wel een beetje het verhaal van door de bomen het bos niet meer zien en overweldigd raken door de keuzes.

MSR Carbon Reflex 2

Toen kwam er ineens een persbericht voorbij over de vernieuwde MSR Carbon Reflex 2. Die werd aangeprezen als ‘de lichtste tent ter wereld’. Ik was meteen verrukt. Dit kon wel eens de tent zijn waar ik naar zocht. Het gewicht onder 1 kilo!!! Plek voor 2 personen en een adviesprijs van € 530,– maar bij Kampeerwereld Hendriks te koop voor € 477,–.

Toen ik wat verder las bleek de tent van superdun materiaal gemaakt te zijn. Slechts een 7 denier buitentent en een binnentent bijna volledig van gaas. De tent heeft lichtgewicht stokken en een grondzeil van 15 denier nylon. Bij deze MSR tent hebben ze ook nog eens de ritsen uit de buitentent gehaald. De tent is te sluiten met twee haakjes en klittenband. Dat levert allemaal aanzienlijke gewichtsbesparing op. Want, let op: de tent weegt maar 897 gram. Wil je nog minder gewicht en je vervangt de haringen met Carbon Core van MSR dan kom je op 874,5 gram. Dat maakt deze tent de aller lichtste tent ter wereld.

Het gewicht klinkt super. Logisch dat je dan iets inlevert comfort en misschien ook wel op duurzaamheid. Want zeg nou zelf, 15 denier voor een grondzeil klinkt niet erg stevig. Het mooie is wel dat er plek is voor twee personen. De tent heeft aan beide zijden een ingang en onder de buitentent is aan beide kanten ruimte voor bagage. Al met al klinkt het helemaal als mijn tent.

Tentje kopen

lichtgewicht tent. MSR Carbon Reflex 2
MSR Carbon Reflex 2

Ik wilde toch niet mijn toekomstige lichtgewicht tent kopen zonder hem live gezien te hebben, dus ging ik op weg naar Kampeerwereld Hendriks  waar de MSR Carbon Reflex 2 in de showroom staat. Ik liep daar tussen tientallen opgezette tenten door en zag hem staan. En, het was geen liefde op het eerste gezicht.

Het eerste wat bij me opkwam was dat ik het allemaal wat ‘ielig’ vond. Ontzettend dun doek, zowel de buitentent als het grondzeil. Daar zou je dus nog een footprint bij moeten kopen. Dit zag er niet uit als een 3 seizoenentent. De binnentent van gaas is heerlijk als het hoog zomer is maar niet als het flink waait. En dan die deurtjes die vastzitten met klittenband, dat is ook wel heel erg wennen. De ruimte in de tent viel me ook behoorlijk tegen. Rechtop zitten zou misschien net kunnen, maar dan ook maar net. De ruimte naast de tent, onder de buitentent was niet al te groot. Net genoeg plek voor een paar schoenen en een kleine tas.

MSR Hubba Hubba NX

Lichtgewicht tent MSR Hubba Hubba NX
MSR Hubba Hubba NX

Vlak bij de MSR Carbon Reflex 2 stond de MSR Hubba Hubba NX. Een beproeft model die ik in mijn digitale zoektocht naar de ideale lichtgewicht tent vaak voorbij had zien komen. Deze tent krijgt overal goede kritieken en heeft zelfs wel eens het predicaat ‘beste koop’ gekregen. Deze tent sprak mij ook meteen veel meer aan. Steviger materiaal, een echte 3-seizoenentent en meer ruimte. In deze tent kun je prima rechtop zitten. De tent had ook 2 uitgangen waarbij er iets meer ruimte onder de buitentent was voor bagage. Als extra feature was het mogelijk om bij deze tent een gear shed te kopen. Daarmee maak je een extra ruimte aan de tent waar je spullen/fietsen/tassen kunt opbergen. Geweldig! Dat maakt dat je deze tent breed kunt inzetten. Deze tent sprak mij veel meer aan. Wat te doen????

De MSR Hubba Hubba NX was ruim zwaarder. Nog steeds een lichtgewicht tent maar compleet met alle accessoires weegt deze tent 1720 gram. De prijs was weer gunstiger. De adviesprijs is €420,– maar Kampeerwereld Hendriks bood hem aan voor €378,–

Wat te doen????

Even de verschillen op een rijtje:

Qua comfort en duurzaamheid wint de MRS Hubba Hubba NX het op alle fronten van de MRS Carbon Reflex 2. De Hubba Hubba wint het ook qua prijs: €378,– tegenover €477,–. Maar in gewicht verliest de Hubba Hubba het: 1720 gram (compleet pakgewicht) tegenover 990 gram.

Moeilijk, moeilijk. Toch heb ik gekozen voor de MSR Hubba Hubba NX. Ik ga hem testen. Kijken of ik er goed aan heb gedaan. Stay tuned.

flavicon wandelvrouw

Ik gebruikte de MSR Hubba Hubba NX ruim twee jaar tijdens verschillende evenementen en meerdaagse wandeltochten en schreef er deze review over: