Toen ik mijn eerste paar wandelschoenen kocht, kreeg ik er een paar Falke wandelsokken bij cadeau. “Goede wandelsokken zijn bijna net zo belangrijk als goede wandelschoenen,” zei de verkoopster. “Ja, natuurlijk,” dacht ik sceptisch en keek naar de prijs. “Dat zou ik ook zeggen als ik die dingen moest verkopen.” Maar al gauw waren de Falke wandelsokken mijn favoriete sokken en merkte ik het verschil meteen als ik mijn gewone sokken in mijn wandelschoenen droeg. Ik dacht nog vaak terug aan de woorden van de verkoopster.

Falke viert dit jaar haar 125-jarig bestaan. Ik ken Falke alleen van de wandelsokken en sinds kort ook van het geweldige ondergoed dat ze maken. Maar wist je dat Falke een merk is voor moderne beenmode, eigentijdse accessoires en sportieve bovenkleding? Het jubileum is voor mij een mooie aanleiding om een review te schrijven over Falke wandelsokken. Dat mag wel, na er duizenden kilometers op gelopen te hebben.

Keuzes, keuzes, keuzes

De afgelopen jaren verzamelde ik een heel aantal Falke wandelsokken. Sommige kreeg ik, sommige kocht ik. In het begin vond ik het aardig verwarrend. Als ik dan voor zo’n enorme muur van sokken stond in de outdoor winkel, duizelde het me wel eens. Hoe kies je nu de juiste sok? Ik weet welke kleuren ik leuk vind, maar wat betekenen al die codes?

Falke sokken TK2 TK5
Welke moet ik kiezen? Wat betekent het allemaal?

Codes

Ondertussen heb ik geleerd dat de TK1 staat voor uitgebreide bergtochten, de TK2 voor lange wandelingen over licht terrein, de TK4 voor hoogalpine expedities en de TK5 voor een stedentrip of een gemakkelijke wandeling.

Materialen

Maar dan ben je er nog niet. De Falke wandelsok kan gemaakt worden van verschillende materialen. Zo zijn er sokken die voor het grootste deel uit merionowol bestaan, of die gemaakt zijn van een materiaalmix met merinowol. Voor sokken die de voeten koel moeten houden gebruikt men een mix van lycocellvezels.

Vulling

Als laatste heb je een keuze voor de vulling van de sok. Falke sokken zijn niet overal even dik. Op de kritieke punten als bij de tenen, de hiel en de zool is de sok wat verdikt, wat een heerlijke demping en een goede bescherming geeft. Met de keuze tussen een lichte, middelsterke of extra sterke vulling kun je jouw favoriete dikte uitkiezen.

Lengte

Wil je onzichtbare sokken (kousenvoetjes), korte sokken, gewone of lange? Ook die keuze moet je maken.

Kleuren

De Falke wandelsokken zijn er in werkelijk alle kleuren te krijgen. Over het algemeen is de schacht van de sok dan in 1 kleur en de verdikte stukken zijn grijs of een in een ton-sur-ton combinatie met de schacht. Ik heb alleen uni-kleuren in mijn sokkenlade, maar ik zie de laatste tijd steeds meer Falke sokken in de grappigste kleurcombinaties.

Kiezen maar

Je moet dus een keuze maken in waarvoor je de sok wilt gebruiken, of je wol, een wolmix of een sok van lycocellvezels wilt, een keuze in welke dikte van vulling, hoe lang je sok moet zijn en tot slot welke kleur je wilt. Succes!

Ik heb verschillende combinaties getest, maar eerst wil ik iets in zijn algemeen over mijn ervaringen met Falke wandelsokken zeggen.

Falke wandelsokken TK2 merino mix

Deze merino-mix sokken bleken heerlijk op een meerdaagse tocht.

Falke wandelsokken TK2 en TK5

Ik heb keuze. Fijn!

Falke wandelsokken links en rechts

TK5 wandelsokken. Lekker dun, maar beschermen je voeten toch goed.

Algemene ervaringen

Zoals ik al eerder schreef, na mijn eerst paar gratis gekregen Falke wandelsokken, kocht ik al snel mijn tweede en derde paar. Ik voelde een wereld van verschil met gewone sokken. Dat zit hem vooral in het feit dat de Falke sokken anatomisch gevormd zijn. Dat wil zeggen dat de linker en rechter sok ook echt verschillen. Je kunt ze uit elkaar houden omdat er een L en een R op de sok staan.

De sokken sluiten daardoor prachtig aan en er ontstaat geen ruimte waardoor de sokken kunnen schuren of irriteren. De sokken hebben geen naden en het allerfijnst is de verdikking, waardoor de sok comfortabel aanvoelt en het dempt in je schoen.

Vaak wassen

De anatomisch gevormde sokken blijven goed in model, hoe vaak je ze ook wast. Niets gaat lubberen; ze blijven dus mooi aansluiten. Je doet ook heel lang met deze sokken. Ik heb laatst voor het eerst afscheid genomen van een stel TK5 sokken met een lichte vulling. Ze waren vijf jaar oud, intensief gebruikt, vaak gewassen en nu werden ze wel erg dun.

Ik ben slecht in kiezen. De overweldigende keuze die Falke biedt brengt mij soms aan het twijfelen. De sokken zijn best duur, dus je wilt ook meteen de goede keuze maken. Inmiddels weet ik wat mijn favoriete sokken zijn.

Maat kiezen

De sokken komen in maten. Er worden steeds 2 maten bijeen gepakt. Voor mij is het gemakkelijk; ik heb schoenmaat 39/40 en in die maat zijn er ook sokken te verkrijgen. Twijfel je nu een beetje omdat je bijvoorbeeld maat 40/41 van schoenen hebt, dan raad ik je aan om de krappere sokken te nemen. Die sluiten dan mooi aan. Te grote sokken zijn niet fijn.

Blaren?

Ik zou liegen als ik zei dat ik nooit blaren heb gekregen in Falke sokken. Op de eerste dag van mijn Camino in 2020 naar Santiago de Compostela liep ik gigantische blaren onder mijn voeten. Nog nooit eerder gehad. Ik had nieuwe TK2 Falke sokken van merinowol aan, liep over warm asfalt, voor het eerst sinds lange tijd met een zware rugzak en meteen 25 km. Mijn wandelschoenen waren oud en dus goed ingelopen. Ik heb natuurlijk lang kunnen nadenken over waar ik de blaren van heb gekregen (want auw, auw, auw, wat heb ik de dagen erna met pijn gewandeld). Waren het de sokken? Waren mijn schoenen te oud en daardoor zonder voldoende demping? Was het te warm? Ongetrainde voeten voor wandelen met een zware rugzak? Ik weet het niet.

Mijn favoriete Falke sokken TK2 en TK5

In dit blog extra aandacht voor de TK2 en de TK5. Dit zijn mijn twee keuzes als het over wandelsokken gaat. Hoewel merinowol vele voordelen heeft; het past zich aan de weersomstandigheden aan, droogt snel, neemt geen vieze geurtjes op, kies ik toch liever voor de sok van lycocellvezels, de zogenaamde cool-sok. Dit is een puur persoonlijke keuze. Ik heb het gevoel dat ik meer wrijving heb in merinowollen sokken en dat mijn voeten warmer worden.

Ook vind ik het lastig dat je met merinowollen sokken eigenlijk een wolwasprogramma moet gebruiken met een speciaal wasmiddel.

Mijn favoriet

Mijn favoriete sok is de TK2 Cool met medium padding. Die kun je werkelijk overal voor gebruiken. Ze houden zich prima op meerdaagse trektochten en voelen comfortabel aan op dagwandelingen. Ze heten cool-sokken, maar ook op koude dagen kun je ze gerust aan. Als het warm is gedragen de sokken zich prima en ‘ontploffen’ je voeten niet.

Deze sokken hebben alles wat je wenst en wat bij de algemene ervaringen beschreven is.

Hete dagen

Is het nu echt een hele warme dag, dan kies ik voor de TK5. Helemaal tof vind ik de sokken met warmtekanaaltjes. Dat werkt echt.

Falke wandelsokken met kanaaltjes

Sokken met warmtekanaaltjes. Het werkt echt!

Conclusie:

De verkoopster van de schoenenwinkel had gelijk: Goede wandelsokken zijn bijna net zo belangrijk als goede wandelschoenen. Met Falke sokken haal je sowieso een goede kwaliteit wandelsok in huis. Ze hebben een mooie pasvorm, zijn functioneel en vorkomen daarmee veel voetenleed. Je kunt wat overweldigd raken door de keuze in sokken (ik wel) maar dat is ook meteen de kracht van Falke: voor elke omstandigheid de juiste sok.

♦♦♦

Falke sokken zijn te koop in alle outdoorwinkels, ook online. Het loont vaak de moeite om even door te zoeken naar sokken die in de aanbieding zijn. Kijk vooral even in de Saleshop van Wandelvrouw. Daar zijn de aanbiedingen van de grootste outdoorshops bijeen gebracht.

Kijk ook voor Falke sokken bij Bever en bij Bol.com.