Lang geleden schreef ik een blog over de lelijkheid van de dameswandelbroek. Grappig om over te schrijven, maar het had wel een hele serieuze ondertoon, want zeg nou zelf, er zijn een hoop vast wel functionele, maar o zo niets voor je figuur betekende wandelbroeken in de wereld. Een van mijn klachten is dat de broeken recht en vormeloos zijn en vooral niet gemaakt voor de vrouw met ronde billen en bovenbenen. Dus toen ik het aanbod kreeg om een hiking-broek van Fjällräven te testen, was ik niet meteen enthousiast. Ik scrolde door het aanbod van de Fjällrävenbroeken heen en deed een mega-ontdekking: Fjällräven heeft broeken in lengtematen en – tada – broeken met een curved fit. Wow, als dat toch eens klopt. Laat die broek maar komen.

Curved fit

Ik koos voor de Fjällräven Keb Curved Broek Dames in de kleur zwart met de lengtemaat: regular. Ik zit met mijn maat tussen de 40 en 42 in en nam de maat 42. Liever iets te los dan te strak is mijn motto. De broek werd vlot geleverd en ik kon niet wachten om hem te passen. Perfect! Als gegoten. Het is om te beginnen heerlijk dat de broek aan alle kanten rekbaar is, maar het valt op dat hij nergens op spanning staat. De vorm van de broek sluit om mijn lichaam heen. De pasvorm valt extra ruim op zitvlak en dijen, terwijl de taille iets smaller is dan bij de andere modellen. Vooral dat laatste is echt heel fijn. In andere broeken heb ik vaak veel extra ruimte aan de achterkant.

Fjällräven Keb Curved Broek Dames

Stevig maar soepel

Tijd om de broek aan een nader onderzoek te onderwerpen. Het valt op dat hij stevig, robuust aanvoelt als je hem in handen hebt, maar dat het soepele broek is om aan te hebben. Dat komt doordat gebruik is gemaakt van verschillende materialen. Stevige stof (G-1000) voor het zitvlak, de grote zakken op de voorkant van de bovenbenen en de pijpen aan de onderkant. Alles wat daartussen zit is heerlijk rekbaar en geeft lucht. Daar bedoel ik mee dat het super ademend is waardoor het luchtig aanvoelt en zweet afgevoerd kan worden. De bewegingsvrijheid in deze broek is super.

Review: Fjällräven Keb Curved Broek Dames

Duurzaam

De Keb Curved broek van Fjällräven kan tegen een stootje. Dit is een broek die ik zou meenemen naar een meerdaagse hike of bijvoorbeeld naar een stenige wandeling zoals laatst in het Velebitgebergte in Kroatië. De broek heeft op cruciale plekken als knieën, zitvlak en onderbenen sterke stof die duurzaam is, maar ook gewoon je lichaam beschermt. De stof is speciaal ontwikkeld door Fjällräven en heet G-1000. Het is slijtvast, ademend en je kan het aanpassen aan de weersomstandigheden. Dat laatste doe je door het in te smeren met Greenland Wax. Dat zorgt ervoor dat het nog meer waterafstotend, windbestendig en nog slijtvaster wordt.
Over duurzaam gesproken; de binnenkantonderkant van de pijpen zijn extra versterkt met twee lagen stof om de slijtage van wandelschoenen tegen te gaan en de broek is voorzien van extra sterke naden. Ook valt op dat hij met heel veel gevoel voor detail is gemaakt. Kijk maar eens naar hoe de ritsen zijn weggewerkt. Deze broek ziet er uit als een blijvertje voor de komende jaren, wat voor barre tochten ik er ook mee ga maken.

Review: Fjällräven Keb Curved Broek Dames
Review: Fjällräven Keb Curved Broek Dames
G-1000 Fjällräven

Zakken

Mij valt het meteen op dat ik mijn handen lekker diep weg kan steken in de steekzakken. De zakken zijn van soepel rekbaar materiaal, die voel je niet zitten. Opvallend zijn de twee grote klepzakken op de knieën. De linker klepzak wordt afgesloten met een rits. Fijn voor het bewaren van dingen die je echt niet kwijt mag raken. De rechter klepzak heeft een apart vakje van mesh waar je kleine spulletjes in op kan bergen. De plek van de zakken is goed gekozen. Zelfs als je ze niet gebruikt beschermt de stevige stof je bovenbenen en knieën. Ze houden ook je bovenbenen lekker warm, bij bijvoorbeeld een gure wind, terwijl de rest van de broek niet ‘verstikkend’ is. Gelukkig hangen de zakken ook niet aan de zijkant, want dat doet niets voor je figuur. Niets goeds in ieder geval.

“Goeie broek, staat je mooi”, zegt Sally, terwijl ik haar mijn nieuwe Fjällräven Keb Curved broek show.

Ritsen

Aan de zijkant van de broek zitten ritsen. Boven en onder. Mij maak je er niet blij mee. Ze zijn natuurlijk bedoeld om te zorgen voor verkoeling. Ik plof nog liever dan dat ik met ritsen van knie tot heup en van knie tot enkel open ga lopen. Dat is toch geen gezicht. Er zit geen mesh achter, dus de volle witheid van je benen inclusief cellulitis is zichtbaar. Ik heb nog nooit eerder dit soort ritsen gemist in een broek, ik zal ze nu ook niet gaan gebruiken.

Review: Fjällräven Keb Curved Broek Dames
Review: Fjällräven Keb Curved Broek Dames
Review: Fjällräven Keb Curved Broek Dames

Jammer trouwens dat de onderste ritsen niet tot beneden aan toe lopen. Dat zou voor mij nog functioneel zijn. Dat maakt dat je je broek makkelijker kan opstropen als je door het water moet, of je broek kunt uittrekken met je schoenen nog aan. In plaats daarvan zit er een band aan de onderkant van de broek die je kan verstellen met drukknopen. Dat is dan weer handig om je broek onder smaller te maken, zodat hij goed aansluit op je wandelschoenen.

Review: Fjällräven Keb Curved Broek Dames

Kleur

Ik koos voor de kleur zwart. Let hier goed op. Het is wat verwarrend omdat zwart betekent dat je twee kleuren zwart krijgt. De soepele delen van de broek zijn een andere kleur zwart dan de zakken, zitvlak en onderpijpen. Dat maakt de broek net wat spannender, vond ik. Wil je een helemaal effen zwarte broek, kies dan voor: zwart/donkergrijs. De broek is ook leverbaar in andere kleuren.

flavicon wandelvrouw

Conclusie;

Ik ben super blij met mijn Fjällräven Keb Curved Broek. De fit is voor mij perfect. Ik vind het ook fijn om te zien dat Fjällräven nadenkt over de pasvorm en broeken maakt voor verschillende types lichamen: lang, kort, gemiddeld, rond, recht en combinaties hiervan. Er is echt een ruime keus. Deze past bij mij.
De broek kost €224,95. Ik vind dat een aanzienlijke prijs voor een wandelbroek. Ik heb makkelijk praten omdat ik de broek gekregen heb, maar het is het waard. Dit is een 3-seizoenenbroek (in de zomer draag ik liever een rokje) die functioneel en duurzaam is en ook nog eens goed en lekker zit. De broek is opgewassen tegen extreme omstandigheden, maar doet het ook top tijdens een heerlijke zondagmiddagwandeling.

“Jij draagt zeker geen wandelbroeken”, zegt een medewandelaar tegen me. “Hoe kom je daar nou bij”, zeg ik, terwijl ik op mijn Fjällräven wandelbroek wijs.

♦ Dit blog kwam tot stand in samenwerking met Fjällräven via Image PR. Zij sponsorden de broek en ik schreef een review. De inhoud van de review is op geen enkele wijze beïnvloed door de samenwerking.
Review: Fjällräven Keb Curved Broek Dames

De Fjällräven Keb Curved Broek is verkrijgbaar in verschillende kleuren en lengtematen bij Bever.

€ 224,95

Kijk ook eens naar andere curved modellen van Fjällräven:

Karla pro curved

€ 154,95

Fjällräven Karla Pro Curved Broek Dames

nikka curved

€ 184,95

Fjällräven Nikka Curved Broek Dames

barents pro curved

€ 159,95

Fjällräven Barents Pro Curved Broek Dames