Getest in Jordanië: de Flex Down Jacket van Revolutionrace. Vlak voor vertrek werd de jas over de post geleverd. Natuurlijk ging hij mee op reis. Het was in Nederland al best koud, dus ik kon de jas goed aan op de heenreis en in Jordanië zou het misschien ’s avonds wel een keertje lekker zijn om hem aan te trekken. De jas weegt bijna niets, neemt niet veel plaats in, dus handig om mee te nemen. Zo had ik het bedacht, maar dat bleek helemaal fout.

In de praktijk was mijn nieuwe jas een lifesaver. Zonder mijn blauwe donsjas had ik het afgestorven van de kou. Het bleek een geweldige multifunctionele jas. Heerlijk om in te wandelen, om ook je rug te verwarmen bij een kampvuur, je te beschermen tegen koude wind en je warm te houden achter in een jeep, terwijl je bij zonsondergang door een sterk afkoelende woestijn rijdt. Ik had me volledig verkeken op de temperaturen en wind in Jordanië, maar werd gered door mijn Flex Down Jacket Dames van RevolutionRace.

De looks

Ik was al een tijdje op zoek naar een leuke donsjas, niet te dik, die gebruikt kan worden als buitenste laag maar ook past onder een hardshell regenjas. Zo’n donsjas is een belangrijke schakel in het o zo belangrijke lagensysteem voor wandelaars en mijn oude (synthetische) ‘dons’jas beviel helemaal niet.  Ik viel als een blok voor de Flex Down Jacket van RevolutionRace. Eerlijk gezegd kwam dat vooral door de aansprekende blauwe kleur ‘Ocean Depth’ gecombineerd met de zwarte details als ritsen en logo. De hele looks van de jas sprak me trouwens enorm aan. Niet alleen de kleur maar ook het aparte blokjespatroon (ipv de tunnels die nagenoeg alle donsjassen hebben) vond ik mooi. Ik checkte nog even de specificaties en vooral of het dons wel gecertificeerd is, en toen dat allemaal in orde was, bestelde ik de jas.

Levertijd

Dat was nog best spannend; ik bestelde de Flex Down Jacket, samen met de Whisper Pants (waarover later ook een review), een kleine week voor vertrek naar Jordanië. De bestelling ging er vrijdagmiddag uit en ik kreeg meteen al bevestigingsmailtjes en bericht dat ze bezig waren met de verzending. Dat was bemoedigend. Maandag kwam er bericht van DHL dat ze het pakket ontvangen hadden en dinsdag werden jas en broek bezorgd. Tevreden!

Unboxing

Altijd spannend, het moment waarop je het pakket opent. Het blauw was zo mooi als ik gehoopt had. De jas voelt best stevig aan. Het is niet zo’n fluffy donsjas, maar er zit meer structuur in waardoor hij meer model heeft. Ook mooi dat de achterkant iets langer is dan de voorkant.

De maat

Ik heb een maat L besteld. Altijd moeilijk om de juiste maat te bepalen omdat ik ergens tussen 40 (M) en 42 (L) inzit. De maattabel geeft dat ook aan. Omdat ik op de plaatje zag dat ook het model de jas niet strak draagt en ik ook niet van strakke kleding hou, heb ik gekozen voor de L. Ik vind het ook fijn als ik er nog een fleece onder kan dragen. Ik heb goed gekozen! De jas zit ietsjes ruim. De maatvoering is dus precies zoals aangegeven.

Testen maar

De jas gaat meteen aan en mee naar Jordanië. Al op het tochtige en miezerige treinperron op de heenreis valt het me op hoe comfortabel de jas zit. De wind raast er niet doorheen, de miezer trekt niet in de jas en met mijn handen diep in mijn zakken houd ik het lekker warm.

Aangekomen in Jordanië is het daar lekker warm. De jas prop ik in mijn rugzak waar hij een klein volume inneemt. Grappig is dat ondanks het geprop de jas weer keurig recht trekt als hij uit de tas komt.

Review: Flex Down Jacket Dames van RevolutionRace

3 weken Jordanië

In de drie weken Jordanië die volgen krijgt de jas het zwaar. Hij wordt intensief gebruikt tijdens de vijf etappes van de Jordan Trail. ’s Ochtends is het fris en ben ik blij met de comfortabele warmte van mijn donsjas. Gedurende de dag gaat hij in en uit de rugzak. Ik zit er op, gebruik hem als hoofdkussen, als extra warmtelaag in mijn slaapzak en ’s avonds houdt hij me warm bij het kampvuur. Na de Jordan Trail verbaas ik me erover dat de jas niet is gaan stinken. Ik klop hem uit, hang hem in de frisse lucht en ’s avonds gebruik ik hem als leuk jasje bij een stadse outfit als ik ga dineren.

Flex Down Jacket Jordanië

Omdat het weer onvoorspelbaar is en het in ieder geval ’s avonds flink afkoelt heb ik mijn blauwe Flex Down Jacket altijd bij me. Of aan, of in mijn rugzak, of om mijn middel geknoopt. Ik ontdek van alles aan de jas. In de Wadi Rum, waar het ’s avonds echt bij het nulpunt is en achterin de laadbak van de jeep berekoud en waaierig is, ontdek ik dat de elastieken manchetten iets wijd zijn, waardoor er koude lucht in de jas naar binnen wordt geblazen. Als ik de manchetten dicht houd, blijft het zelfs warm in mijn jas, zelfs als ik er slechts een enkel T-shirt onder heb.

Flex Down Jacket Jordanië

Review: Flex Down Jacket Dames van RevolutionRace

De kraag is heerlijk hoog, zonder dat het stoort in mijn gezicht. De muts kan met een enkel touwtje aangetrokken worden waardoor hij goed aansluit en ook via het hoofd en nek geen koude lucht in de jas kan komen.

Hoewel de jas geen ventilatieritsen of iets dergelijks heeft, ben ik er niet zweterig in geworden. Op de een of andere manier gaat dat prima met de vocht- en warmteregulatie.

De jas heeft twee buitenste zijzakken met rits en een zak met rits op borsthoogte. Vooral die laatste is echt fijn als je een rugzak draagt. Binnenin zitten twee diep zaken, maar ik moet bekennen dat ik die niet gebruikt heb.

Flex Down Jacket Jordanië
Flex Down Jacket Jordanië

Weer thuis

Vanuit Jordanië kom ik aan in een winters Nederland. Koud en nat. Maar geen nood, ik heb mijn donsjas. Hij is na drie weken intensief gebruik in wadi’s, woestijnen, op trails en in steden wel stoffig en met vette randjes geworden. Hoewel je dat met dons zo lang mogelijk probeert uit te stellen, moet deze jas echt gewassen worden. Ik kijk op het waslabel en lees dat het gewoon in de wasmachine op 40 graden kan en daarna in de droger met tennisballen. Zo gemakkelijk is het.

Ik heb nog een flacon met speciaal donswasmiddel staan en omdat ik het toch wel wat eng vind, gebruik ik dat. Ik gebruik een fijn wasprogramma en was de jas alleen, zonder andere kledingstukken in de trommel. Waarschijnlijk allemaal onnodig voorzichtig, maar ik ben van deze jas gaan houden en wil hem lief behandelen, zodat hij lang bij me blijft.

De jas komt prachtig uit de wasmachine en droogt weer lekker donzig op in de droger.

wassen van dons Flex Down Jacket Jordanië

Nog even over de specificaties

Voor mij was het heel belangrijk dat het gebruikte dons niet van levende dieren komt. Het gebruikte dons is gecertificeerd, dus dat is een geruststelling. De stof heeft naast polyamide ook 14 % elastaan. Dat zorgt ervoor dat de stof naar vier kanten toe meerekt, wat de jas bewegelijk en comfortabel maakt. De buitenzijde is beschermd met een PFC-vrije laag voor waterafstotendheid. Dat betekent dat de jas prima tegen een miezerbuitje kan, maar niet geschikt is voor in de regen.

Review: Flex Down Jacket Dames van RevolutionRace

Enthousiast

Ben jij net zo enthousiast als ik? Je kunt de jas bekijken en bestellen op de website van RevolutionRace. Hij is alleen online te bestellen. RevolutionRace heeft geen fysieke winkels, daarom kunnen zij de prijzen lager houden.

De Flex Down Jacket is te koop voor €169,-. 

Kijk op de website van RevolutionRace voor meer gave outdoorkleding. Ik heb bijvoorbeeld ook een hele toffe outdoorbroek van RevolutionRace (zie foto hieronder). Of lees mijn review over mijn chilli outdoorjas, de Monsoon Jacket.

Review: RevolutionRace broek ‘Nordwand Pro Pants dames’

Verantwoording: Deze review kwam tot stand in samenwerking met RevolutionRace. Alle reviews die ik schrijf bevatten mijn eerlijke en oprechte mening, of ze nu wel of niet tot stand zijn gekomen naar aanleiding van een samenwerking. Ik ontvang geen commissie als je iets besteld via de linken in dit artikel. De kortingscode is echt een cadeautje aan jou.