Gastblog: Koen Smit

Introductie

Om te beginnen zal ik mijzelf eerst even introduceren. Ik ben Koen Smit, een 22 jarige geboren en getogen Enkhuizenaar, die nu al 4 jaar in Wageningen studeert. Mij is aangeboden of ik een gastblog voor Wandelvrouw wilde schrijven in ruil voor een stel Lowa wandelschoenen. Als arme student een mooie buitenkans om voor de rest van mijn studententijd een uitstekend paar wandelschoenen te bemachtigen. Tenminste, als het goede wandelschoenen zijn, want het wordt wel een echte test en een eerlijke review. Ik had vooraf geen keuze over de schoenen die ik zou krijgen.
Ik wilde heel graag nieuwe wandelschoenen omdat door de huidige covid-19 situatie alle activiteiten zijn afgelast. Zo ook de doordeweekse borrels. In plaats van bier drinken, maken wij nu gezamenlijk wandelingen. Eventueel alsnog met een biertje in de hand. Uiteraard wel rekening houdend met de anderhalve meter.

Wandelcarrière

Ik ben vroeger door mijn ouders overal en nergens heengetrokken. Op vakantie werden er vanaf dat ik en mijn broertje jong waren al uitgebreide wandelingen gemaakt. Het maakte niet uit waar we ons bevonden; er moest en zou gewandeld worden. Mijn liefde voor wandelen is dus jong aangeleerd.
Ik heb meerdere georganiseerde wandeltochten gedaan. Samen met de Wandelvrouw heb ik bijvoorbeeld de 40MM gelopen. Dit is een wandeltocht van 40km door prachtige Westfriese polders en dorpen. Ook hebben wij samen een deel van het Pieterpad gelopen, vanaf Pieterburen tot de helft zo ongeveer. Echt een geweldige ervaring om samen te doen. Vorige zomer heb ik met de Wageningse studentenweerbaarheid de militaire Nijmeegse 4-daagse gelopen. Dit houdt ondermeer in dat je in een defensie tenue loopt, bij ons het groene tenue. Ook draag je verplicht kisten en heb je ten allen tijde minimaal 10 kg bepakking in je rugzak. Extra zwaar was het verplichte samenlopen en de gezamenlijke pauzes. Ik had het een stuk leuker gevonden als ik het op andere schoenen had mogen doen.

Wandelschoenen voor blog

Daarom ben ik nu blij dat ik de deal ‘wandelschoenen voor blog’ kon maken. Het was spannend welke schoenen toegestuurd zouden worden. Toen ik de doos openmaakte was ik blij verrast. Het bleek een paar lage Lowa Walkers te zijn in een mooie donkerblauwe kleur. Toen ik goed keek zag ik dat het de Nijmeegse 4-daagse editie was. Een leuke toevoeging, aangezien ik die vorig jaar gelopen heb.

doos Lowa Walker Nijmegen Lo Schoenen
doos en wandelschoenen Waler Nijmegen Lowa

Lowa Walker Nijmegen Lo Schoen

Eerst even wat achtergrondinformatie over Lowa. Lowa staat al sinds 1924 bekend om zijn goede pasvorm, comfort, hoge kwaliteit en is 100% made in Europe. De Lowa Walker Nijmegen Lo Schoen is een waterafstotende en ademende schoen, ontwikkeld met het oog op de vierdaagse van Nijmegen. Zoals de naam het al zegt is deze schoen de perfecte partner tijdens lange wandelingen. De schoen is categorie A en dus gemaakt om te presteren op goede paden in stedelijk of bebost gebied.

Online bestellen

Ik bestel nooit schoenen online! Normaliter ga ik altijd langs de schoenenzaak om nieuwe schoenen te passen. Ik draag normaal schoenen van maat 41.5 tot 43. Na advies te hebben gevraagd kreeg ik te horen dat Lowa’s relatief klein vallen. Daarom heb ik besloten de schoenen in maat 42.5 te bestellen, achteraf de perfecte keuze.

Uiterlijk van de schoen

Het uiterlijk van schoenen vind ik erg belangrijk. Als ik aan wandelschoenen denk word ik normaliter niet gelijk vrolijk. Ik was blij verrast toen ik de doos openmaakte. Ik vind het gekozen kleurenpalet erg leuk. Ik krijg vooral positieve reacties over het uiterlijk van de schoenen vanuit mijn vrienden. Opmerkingen zoals; ‘Leuke nieuwe sneakers’ krijg ik vaak te horen. In mijn boek een enorm compliment voor Lowa!

Lowa Walker Nijmegen Lo Schoenen

Testen

Ik heb de schoenen aangetrokken en ben meteen gaan wandelen. Ik heb de afgelopen weken gemiddeld per dag meer dan 10 km gelopen. Wageningen is de perfecte studentenstad om te wandelen. Wij hebben de Wageningse Berg, de uiterwaarde van de Rijn, Ginkelse heide om de hoek, bossen en oneindig veel polder. Ik weet zeker dat het wandelcomfort van de schoenen bijgedragen hebben aan de vele gelopen kilometers. Tijdens het rigoureuze testen kwam ik tot de volgende bevindingen:

Blaren

Mijn voeten zijn erg blaargevoelig. Ik hoef maar een klein rondje op nieuwe schoenen te lopen en m’n voeten zitten vol blaren. Vooral op de grote teen en achterop de hiel. Bij de Lowa’s hebben alleen mijn hielen het de eerste twee wandelingen zwaar te verduren. Hierna was de hiel van de schoen soepel genoeg om niet meer te irriteren. De schoenen zijn in de weken daarna steeds meer naar mijn voet gevormd. Nu zitten ze echt als gegoten. Ik heb amper door dat ik schoenen aan heb tijdens het wandelen.

Zweetvoeten

Ook heb ik last van zweetvoeten. Als ik zo mijn gebreken opnoem kom ik erachter dat ik een erg lastig proefpersoon ben. Om deze reden prefereer ik altijd lage schoenen die goed ademen. Door eerdere negatieve ervaringen met Gore-Tex wil ik nooit meer schoenen met deze techniek.

De zool

De stevige zool vind ik heel erg fijn. Hij geeft excellente grip op tal van ondergronden. Ik loop veruit het meest op asfalt en op de stoep. Afgewisseld door zand en bospaden. De schoenen bieden mij goede stabiliteit en een zeker gevoel tijdens het wandelen.

Binnenzool

De binnenzool bestaat uit een zool met een gelijmde toplaag. Toen ik de schoenen binnenkreeg was deze lijm al aan het loslaten aan de achterkant, later werd dit nog erger. Dit zou zo niet mogen binnen 2 weken. Als ik de schoenen ik een winkel had gekocht, was ik voor een nieuw binnenzooltje terug gegaan.

Zooltje Lowa Walker Nijmegen Lo Schoen

Ook zit er een soort van gaatje in de zool van de schoen, onder het binnenzooltje. Ik heb geen idee waarom dit is, heb hier ook totaal geen last van. Misschien weten mensen in de comments waarom dit zo is? Ik heb een detailfoto’s toegevoegd van de benoemde gebreken.

gaatje in zool Lowa Walker Nijmegen Lo Schoen

27 km test

Als echte vuurdoop voor de schoenen ben ik 27 km vanuit Wageningen terug naar waar de schoenen thuishoren; Nijmegen gelopen. Een prachtige wandelingen die erg voorspoedig verliep, naast een kleine stop om wat steentjes uit de schoen te halen nergens last van gehad. Het kaartje laat mijn route zien. Wel de opname iets te vroeg uitgezet. Maar dit is mijn eindoordeel: De Lowa Walker Nijmegen is al met al een geweldige wandelschoen die ik iedereen zou aanraden. Ik kan niet anders dan tevreden zijn over deze wandelschoen. Echt een aanbeveling!

Producteigenschappen:
• Waterdicht: Nee
• Geslacht: Heren
• Gewicht: 870 gram
• Bovenmateriaal: Nubuck
• Activiteit schoenen: Hiking
• Categorie schoenen: A

wandelkaartje Nijmegen naar Wageningen

Wil je meer reviews over wandelschoenen lezen? Kijk dan eens bij:

flavicon wandelvrouw

♦ Dit blog kwam tot stand in samenwerking met Wandel-Geest.