In een gesprek met een reisleidster die de hele wereld overgaat, ging het over de ideale reiskoffer. Zij vertelde vol vuur over de Sojourn 80 van Osprey. Een grote stevige reistas, op wielen, die ook nog eens omgebouwd kan worden tot een rugzak. Haar ogen begonnen te glinsteren toen ze vertelde over het geheime reisleidersverstopplaatsje in de tas: “Daar vinden ze je geld nooit.” Dit klonk echt goed. Omdat ik al eerder contact had met het bureau dat de marketing doet voor Osprey, was het niet moeilijk om contact met hen op te nemen om te kijken wat we voor elkaar konden doen. Deze reistas wilde ik namelijk wel heel graag uitproberen en reviewen.

Osprey Sojourn 80

Mijn vraag werd enthousiast opgepakt. Nee, ik kon niet de Sojourn 80 van Osprey reviewen. Die was op dit moment niet beschikbaar. Maar, er was een nieuwe reistas in de maak, die geïnspireerd was op de Sojourn 80, alleen lichter en met minder inhoud. Ik mocht het prototype uitproberen als ik beloofde er niet vóór augustus over te publiceren. Des te beter, dacht ik. Die tas kan ik dan mooi ruim een half jaar mee op reis nemen. Laat maar komen.

Osprey Fairview Wheels 65 unboxed

Een grote doos werd niet lang daarna afgeleverd. Een prachtige maat reistas kwam er uit tevoorschijn. Zoals alles van Osprey van een strakke mooie kwaliteit en keurig afgewerkt. De tas die ik kreeg was zwart van buiten en had een warme oranje binnenkant.

Buitenzijde

Aan de buitenkant was al van alles te ontdekken. Over de tas lopen twee strapriemen waarmee je de inhoud kunt vastsnoeren. Daaronder zitten twee mesh inschuifvakken. Wellicht handig om een waterfles of andere spulletjes in te schuiven. Aan de zijkant van de tas zit een handvat.

Ik kan de tas rechtop zetten. Hij steunt dan op de wielen en twee metalen steuntjes. Bovenop de tas zit ook een handvat en kan ik de trekstang zien, die eenvoudig uit te schuiven valt door de knop in te drukken en hem naar boven te bewegen. De trekstang voelt niet erg solide. Dat moet ik echt uitproberen. Aan de bovenzijde zit ook nog een rits die toegang geeft tot een apart bovenvak.

De achterkant (of onderkant, net hoe je hem houdt) van de tas is strak en heeft een klein vakje voor een ID-kaartje. Als ik onder aan de tas bij de wielen, twee gespen losmaak en de achterkant van de tas wegrits komt een harnas tevoorschijn waarmee je de tas op je rug kunt dragen. Ik probeer dit meteen uit. Jee, het werkt ook nog. Je kunt deze tas gemakkelijk op je rug dragen. Misschien wel een beetje een gek gezicht zo met die wieltjes onderaan, maar ik kan me voorstellen dat het super handig is op plekken waar je de tas niet achter je aan kunt of wilt rollen.

Helemaal tof vind ik dat het beroemde Osprey-fluitje hier ook op de rugzak borstband zit. :-)

Binnenkant

Dan ben ik toe aan de binnenkant van de tas. Ik kom er via een tweewegrits die rondom de bovenkant van de tas loopt. De tas heeft een inhoud van 65 liter. Daar kan ik echt wel wat mee. Het is één grote ruimte en er zitten ook geen kleine vakken aan de zijkant van de tas. De tas kan volgestopt worden met spullen, al dan niet in opbergboxen om vervolgens vastgesnoerd te worden door twee flappen met gespen. Dat houdt de inhoud mooi bij elkaar.

Eerste indruk

Ik ben echt super enthousiast over deze tas. De mogelijkheden lijken me enorm. Het is zowel een tas, als een trolley, als een rugzak. Ik kan niet wachten om hem uit te proberen.

Osprey Fairpoint wheels 65
Osprey Fairpoint wheels 65 - trekstang
Osprey Fairpoint wheels 65- bovenzijde tas

De test

Osprey Fairpoint wheels 65; reistas, rugzak en trolley ineen
Van Osprey had ik ook vaak de rugzak Hikelite 26 mee.

Het eerstvolgende reisje laat niet lang op zich wachten. De tas laat zich gemakkelijk inpakken. Stapeltjes kleren passen mooi naast elkaar. Er is voldoende ruimte. Een klein extra vak aan de binnenkant van de tas zou handig zijn geweest voor wat losse spulletjes, maar dat lost zich ook vanzelf weer op omdat er in de ‘deksel’ van de tas twee compartimenten van mesh gemaakt zijn die afgesloten worden met een rits.

packing cubes

In een poging om wat georganiseerder te zijn, pak ik daarna mijn tas in met packing cubes. Twee cubes van 35x25x10cm passen mooi naast elkaar en dan is er daarnaast en daarboven nog voldoende ruimte voor schoenen, wandelstokken, toilettassen etc. Cocoon heeft hele mooie lichtgewicht packing cubes. Ik gebruik graag packing cubes om mijn tas of koffer georganiseerd te houden.

Osprey Fairpoint wheels 65; reistas, rugzak en trolley ineen
De Osprey Fairview Wheels 65 laat zich gemakkelijk inpakken.

Inhoud

De inhoud van de Osprey Fairview wheels 65 is 65 liter. Wat ik steeds weer bijzonder vind, is dat de tas lijkt mee te rekken. Dat is letterlijk gezien natuurlijk onzin, maar er kan altijd iets extra’s bij, ondanks dat de tas helemaal vol zit. Voor mij een hele prettige eigenschap; ik ben op het laatste moment altijd wel wat vergeten dat ook nog in de tas moet.

Trolley

Wat een fijne tas. Hij is licht, gemakkelijk gewoon te tillen, en het is super dat er wieltjes onder zitten en hij gemakkelijk voortgetrokken kan worden. Dat moet trouwens wel met enig beleid. Door de hallen van Schiphol over de gladde ondergrond gaat het allemaal gladjes, maar bons je de tas van een trottoir af dan moet je wel even uitkijken dat hij niet wegdraait.

Ruimbagage

Dit is de reistas die een half jaar lang meegaat op elke trip, behalve als ik geen ruimbagage kan meenemen in het vliegtuig. De Osprey Fairpont Wheels 65 is te groot om als ruimbagage meegenomen te mogen worden.

Rugzak

Na en half jaar de tas overal meegesleept te hebben ziet hij er nog als nieuw uit. Ik ben er heel blij mee. Ik moet wel constateren dat ik de mogelijkheid om hem als rugzak te gebruiken niet heb benut. Er was gewoon geen gelegenheid voor.

Daarom heb ik op een doordeweekse dag geprobeerd hoe het is om met de reistas op mijn rug te lopen. Ik duw hem vol met spullen tot aan 12 kilogram. Ik slinger hem op mijn rug. Even de heupband goed plaatsen, gespen vast en lopen maar. Ik verbaas me over het draagcomfort. De tas steunt goed op mijn heupen, hangt niet naar achteren en gedraagt zich als bijna als een gewone rugzak. Dit is echt fijn.

Nu komt ook tot uiting dat de Fairview 65 een tas is die speciaal voor vrouwen is gemaakt. Het past goed. Er is ook een mannenversie van de Fairview 65, die heet Fairpoint 65.

Ik kan me allerlei situaties voorstellen dat ik de tas graag op mijn rug wil tillen omdat rijden niet gaat. Een huisje in het bos, een kamer op de vierde verdieping in een hotel zonder lift en het laatste strandhuisje vanaf de strandopgang. Zo handig als je dan de tas even op je rug kunt dragen. Alleen die wieltjes onderaan, dat is dan wel een beetje een gek gezicht.

Blij mee

Ik ben echt super blij met deze Osprey Fairview Wheels 65. Het is voor mij de perfecte reisgenoot.

Osprey Fairview wheels 65
Osprey Fairview wheels 65 - fluitje
Osprey Fairview wheels 65 - rugzak harnas

Extra feature: Dagrugzak

Als extra heeft de Osprey Fairview Wheels de mogelijkheid om er een dagrugzak aan vast te maken. Alle rugzakken van de Daylite serie kunnen hiervoor gebruikt worden. Het lijkt mij super handig. Ik moet snel om een Osprey Daylite uit. Mijn keuze zou de Daylite Plus zijn.

Te koop

Inmiddels is de Osprey Faipoint Wheels 65 in productie genomen en kun je hem zien op de officiële website van Osprey Europe. Hij is verkrijgbaar in een mooie kleur paars (handig voor op de transportband van Schiphol waar alle tassen zwart zijn) met een lichtere kleur paars aan de binnenzijde, en in de kleur zwart met een groene binnenzijde. De adviesprijs is €220,- wat ik een stevige prijs vind, maar zoals alles met Osprey: de kwaliteit is uitzonderlijk goed. Deze tas koop je één keer en is geen weggooier zoals veel van de tassen die een paar seizoenen gebruikt en die dan instorten.

De Osprey Fairview Wheels 65 (voor vrouwen) is verkrijgbaar bij Travelbags 

De Osprey Faipoint Wheels 65 (voor mannen)  is ook verkrijgbaar bij Travelbags

Geen idee wat het verschil is tussen de mannen- en de vrouwentas.

Kenmerken:

H 70 x B 41 x D 34 cm
Gewicht:2,8 kg
Uitschuifbare trekstang
Handvat aan de bovenkant
Achterpaneel vak
Interne compressieriemen
Gewatteerde schouderbanden en rugpaneel
Mogelijkheid om de Daylite rugzak te bevestigen

Inmiddels ben ik ook de Osprey Sojourn 80, waar dit verhaal mee begint, aan het testen. Ik ben over deze reistas zo mogelijk nóg enthousiaster dan over de Fairview Wheels 65. Ik kan vaak niet kiezen als ik op reis ga. De review over deze tas vind je hier.

Meer rugzakken en reistassen met korting zien? Kijk dan bij:

flavicon wandelvrouw

Verantwoording: Voor het testen van de Fairview Wheels 65 kreeg ik reistas via Mindshake PR & Communication in ruil voor een eerlijke review. Het blog bevat affiliatelinks. Dat betekent dat als je via zo’n linkje overgaat tot de aanschaf van een product, ik daar een bescheiden percentage van krijg. Het kost jou niets extra’s. Doen dus! Alvast bedankt.