Soms kan rijden door Zweden echt heel saai zijn: bomen, bomen, bomen, meertje, bomen, bomen, bomen, meertje, bomen. Ik hou van overdrijven en het was deze keer echt niet zó erg, maar ik vroeg me wel af wat het zou gaan worden vandaag. We worden meegenomen op een wandeling waarvan we niet weten wat we ervan verwachten mogen. “Het wordt echt prachtig”, was ons verzekerd. Maar voorlopig zag ik alleen maar bomen.

Ik ben in Zweden en ik reis samen met Wanda van het wandelblog WandaWandelt. We zijn samen uitgenodigd door VisitSweden om de wandelmogelijkheden te ontdekken in de provincie Småland. Bofkonten zijn we, want tot nu toe hebben we prachtige wandelingen gemaakt. Vandaag neem ik je mee naar Skurugata. Voor ons ook een verrassing.

Natuurfenomeen Skurugata

We worden opgehaald door Anders. Hij zal ons meenemen voor deze wandeling. We gaan naar Skurugata, een kloof van 800 meter lengte. Over die 800 meter gaan we twee uur doen. Hoe dan? We werden gewaarschuwd: een dikke sweater mee en hele stevige schoenen aan. Dit klonk wel heel apart. Anders heeft het over een natuurfenomeen, een spleet in de grond waarvan de muren op sommige plekken wel 35 meter hoog zijn. Ik ben benieuwd.

Surprisewandeling

We vragen Anders het hemd van het lijf: Hebben we wandelstokken nodig? Antwoord: “nee.” Hoe koud zal het zijn? Antwoord: “Afwachten maar. Neem in ieder geval iets flink warms mee.” Als we merken dat we geen echte antwoorden krijgen, laten we los en stappen we in onze auto om achter Anders aan te rijden. Bomen, bomen, bomen, meertje.

Skurugata

Al snel zien we borden: Skurugata. Er is een grote parkeerplaats, borden en een gemarkeerde wandelroute. Top! We wandelen een klein stukje tussen bomen door, en dan. Verbazing als we bij de kloof komen. We duiken zo de diepte in. Eerst dalen we zo’n twintig meter. Rotsen, stenen, stenen wanden. Wat mooi! Plantjes, mossen, paddenstoelen, omgevallen bomen. Het is bizar. Ik weet gewoon niet waar ik kijken moet. Jammer dat je de schoonheid van zo’n kloof niet op de foto krijgt.

Wandelen in Smaland
Anders en Wanda wandelen voor me uit richting de kloof.
Wandelen in Smaland
De borden wijzen de weg naar de Skurugata.
Skurugata in Smaland - Zweden
Wat een ontdekkingstocht!
Skurugata in Smaland - Zweden
boven in de de kloof skurugata
Steile bergwanden van wel 35 meter omsluiten de wandelroute.
Skurugata

Mossen

We staan steeds stil, want dan pas kunnen we goed om ons heen kijken. Als je beweegt moet je goed je ogen op de grond houden. Het is klimmen en dalen over en tussen stenen door. Overal liggen bomen. Op de grond is van alles te zien. Door het bijzondere microklimaat, hier beneden in de kloof, leven er allerlei soorten mossen die je boven niet tegenkomt. Het is hier ook een stuk frisser dan boven. Het valt vandaag erg mee, maar het kan hier koud en guur zijn en wel 20 graden verschillen met de temperatuur boven de kloof.

Skurugata in Smaland - Zweden
Er is van alles te zien op de grond.
paddenstoelen in Smaland
mossen in Skurugata
paddenstoelen in Skurugata
Skurugata kloofwandeling
Skurugata

water en ijsbergen in ZwedenWandelreis door Zuid-Zweden & Zweeds Lapland – Vakantie zonder vliegen

Ontdek zélf de ongerepte wildernis en diverse landschappen van Zweden! Deze 21-daagse reis neemt je o.a. mee naar een groot oerbos in het Zuiden van het land en het wildrijke Abisko Nationaal Park in Zweeds Lapland. Je bezoekt de levendige steden Stockholm en Malmö, overnacht in een uniek ijshotel en kan dagenlang wandelen door uitgestrekte nationale parken. De nazomer en het voorjaar zijn ideaal voor een wandelreis en perfect te combineren met de zoektocht naar het noorderlicht.

Bekijk de voorbeeldreis: wandelreis in het noorden van Zweden  

Gastenboek

Anders wijst me op een gat in de wand van de kloof. Daar ligt een gastenboek. Het is een plek waar je zo aan voorbij gaat, ondanks het bord wat er bij staat. Ik haal de steen uit de muur en zie een plastic zakje met stukjes papier. Ik laat er mijn ansichtkaart achter.

Skurugata - Kloofwandeling
Anders
Gastenboek Skurugata

Trap

Of we al omhoog willen, vraagt Anders. Hoezo? Er is hier een trap voor de mensen die een vervolg niet zien zitten. Een makkelijke shortcut naar boven. Je begrijpt het al, wij gaan dieper de kloof in.

Bij een haakse bocht in de kloof, vinden we het bord Skuruhatt, de weg naar het uitzichtpunt. Ook hier kun je kiezen voor een gemakkelijke of een wat steilere klim. Er staat namelijk een bord waar we even op puzzelen. We kiezen voor ‘svar uppgang’ in plaats van ‘lätt’.
Het is een pittig klimmetje, maar niets gevaarlijks.

Skurugata
Hier kunnen we halverwege de kloof omhoog.
Wanda en Anders in Skurugata
Wij gaan die kant op.
Skurugata in Smaland - Zweden
De route naar Skuruhatt, het uitzichtpunt.
Bregje - Wandelvrouw - Skurugata

Skuruhatt

Bovenop gekomen hebben we een magnifiek uitzicht. We zien de kloof niet liggen, maar kijken naar de omgeving en een groot meer. Er is plek om te zitten. Hier kan en mag je ook een groot vuur maken. Anders haalt koffie en voor ieder een kaneelbule uit zijn rugzak. Dit noemen ze fika, een koekje bij de koffie. Dit is echt genieten. Na een hele bijzondere wandeling, een lekkere klim, op een plek met een geweldig uitzicht, zitten we heerlijk iets te eten en te drinken en kunnen we terugkijken op een bijzondere wandeling.

Skuruhatt
Wanda - Skuruhatt
koffie en fika
Wanda en Bregje in Smaland - Zweden

Wild kamperen

We zijn hemelsbreed niet ver van de parkeerplaats en van onze auto. We kunnen er gewoon via een breed bospad naar toe. Als we opstaan zien we iets verderop een schuilhut staan. Daar kan iedereen gebruik van maken. Samen met de kampvuurplek waar we zaten, is het een ideale plek om wild te kamperen. Dat kan hier dus allemaal. Dit soort voorzieningen vind je overal in Zweden. Wat een geweldig land!

Schuilhut - Skuruhatt
Een schuilhut met vuurplaats.
Wild kamperen - Skuruhatt - Smaland - Zweden
En een hut om te overnachten.
Paddenstoelen in Smaland
We wandelen weer terug naar de parkeerplaats.

Skurugata nader beschouwd:

De Skurugata wordt beschreven als het meest vreemde verschijnsel in Zuid-Zweden. Niemand weet precies hoe deze opvallende kloof in de rots is ontstaan. Dit heeft natuurlijk aanleiding gegeven tot tal van verhalen over trollen en dieven, die hier avonturen beleven.
De Skurugata bestaat uit een 800 meter lange kloof in de rots die tussen 7 en 24 meter breed is. De verticale rotswanden zijn 35 meter hoog. Het meest waarschijnlijk is dat de kloof is ontstaan door een ijsrivier in de laatste ijstijd. Er zijn meer van dit soort kloven Oost-Småland, de Skurugata is de grootste.
De aanlooproute en de route terug naar de parkeerplaats zijn langer dan de route door de kloof zelf. Kijk, Anders wijst het je even aan.

Praktisch:

  • Skurugata ligt in de provincie Småland in de buurt van het leuke plaatsje Eksjö (waar we later nog een prachtige stadswandeling hebben gemaakt).

  • Als je door deze kloof wilt lopen zijn goede schoenen echt nodig. Dit is geen route voor gympies. Het is een avontuurlijke wandeling waarbij je over rotsen, grote stenen blokken en gevallen bomen gaat. Je kunt onderweg ijs, sneeuw en water tegenkomen.

  • Neem absoluut warme kleding mee. Het kan meevallen, maar het kan er ook koud en guur zijn. Als de wind verkeerd staat, giert die door de kloof. Het temperatuurverschil tussen Skurugata en Skuruhatt kan in de zomer tot 20 graden zijn. Sneeuw en ijs kunnen daarom soms ver in de zomer blijven liggen.

  • Er zijn verschillende rustplaatsen tijdens de wandeling. Vind je het toch te zwaar, dan kun je halverwege de kloof naar boven klimmen.

  • De totale wandeling is maar 2 km, maar je doet er wel 2 uur over.

flavicon wandelvrouw

Verantwoording: Dit blog kwam tot stand in samenwerking met Gate2Marketing en Visit Sweden. Onze reis werd gesponsord en de locale toeristenbureaus hielpen met het uitzoeken en maken van de wandelingen. Zij hebben echter geen enkele invloed op wat en hoe ik bericht over hetgeen ik heb meegemaakt. Zoals je van mij gewend bent geef ik mijn ongezouten mening en schrijf ik wat er in mijn hoofd opkomt en hoe het gebeurd is.