[table id=3 /]

Een waanzinnige wandeling

Het was één van de eerste boekjes die ik kreeg van Uitgeverij Onregelmatig: de wandelgids ‘Te gek om los te lopen’. Een geweldige titel en een super leuk thema: wandelen rond de vroegere psychiatrische instellingen die van oudsher in prachtige groene omgevingen lagen omdat dat heilzaam zou zijn voor de patiënt. Het boekje lag me nu al jaren aan te staren en ik had er nog niets uit gewandeld. Dus toen ik een wandeling afsprak met Linda Draak om eens kennis te maken, en we naar een route zochten tussen onze twee woonplaatsen in greep ik mijn kans: “Wat denk je van een waanzinnige wandeling in Santpoort?”

Wandelen in Santpoort

Die afspraak was snel gemaakt. We beginnen bij Station Santpoort-Zuid, om via het Provinciaal Ziekenhuis, zoals de psychiatrische instelling genoemd werd, 9 kilometer door de Kennemerduinen te wandelden, en met een tussenstop bij Hotel Duin en Kruitberg voor een lunch, uiteindelijk te eindigen bij Station Santpoort- Noord.

Te gek om los te lopen in Santpoort

Kennismakingswandeling

Ik vind het heerlijk om te wandelen tijdens een kennismaking. Het is ongedwongen en het praat zo makkelijk. Met een beschreven wandeling op pad gaan kan zowel een voordeel als een nadeel zijn. Wil de kennismaking niet zo vlotten, dan heb je het routeboekje als breekijzer. Heb je het veel te druk met praten, tja, dan is het boekje een nadeel. Je let even niet op en je bent de weg zo kwijt. Gelukkig was het laatste het geval, want het was super gezellig met Linda.

Provinciaal ziekenhuis

Tot het Provinciaal Ziekenhuis konden we de route goed vinden. Wat een enorm complex! Het is al sinds 1986 niet meer in gebruik als psychiatrische inrichting. Het pand is nu helemaal gestript en er zijn bouwactiviteiten. Wat geweldig dat dit ziekenhuis een nieuwe bestemming krijgt en in oude luister hersteld wordt.

Het Provinciaal Ziekenhuis in Santpoort
Het Provinciaal Ziekenhuis in Santpoort wordt helemaal verbouwd

De route

We lopen langs de vijver en zijn dan al snel zo afgeleid dat we moeite hebben om de juiste ingang naar de Kennemerduinen te vinden. Met het betere Google-Maps werk komen we weer op de juiste route.

De vijver bij het Provinciaal Ziekenhuis Santpoort, Meerenberg
Reigers fotograferen
Route wandeling Santpoort
Route wandeling Santpoort
Route wandeling Santpoort

Herfst in de Kennemerduinen

Het is prachtig in de Kennemerduinen. De herfstkleuren zijn uitbundig. Het weer is erg onstabiel. Zo schijnt de zon en licht het hele bos op, zo staan we in een vette regenbui, die ook zo weer stopt. Maar bovenal is het genieten van de prachtige omgeving.

Wandelen in de Kennemerduinen bij Santpoort. Herfst
Wandelen in de Kennemerduinen bij Santpoort. Herfst
Wandelen in de Kennemerduinen bij Santpoort. Herfst
Wandelen in de Kennemerduinen bij Santpoort. Herfst
Wandelen in de Kennemerduinen bij Santpoort. Herfst
Wandelen in de Kennemerduinen bij Santpoort. Herfst

Hotel Duin en Kruitberg

Zo’n 2 kilometer voor onze beoogde lunchplek bij hotel Duin en Kruidberg raken we het spoor weer bijster, wat natuurlijk wel gewoon een leuke woordspeling is tijdens deze psychiatrische wandeling. Maar dit is zo opgelost. De routeplanner gaat weer aan en we lopen recht op het hotel af. Wat een schitterend pand toch! Linda gaat creatief in de weer met een stoel voor het ultieme plaatje.

 Creatief met Linda Draak
Creatief met Linda Draak
Creatief met Linda Draak
Hotel Duin en Kruitberg
Hotel Duin en Kruitberg

Brasserie DENK

Er blijkt een leuke brasserie genaamd ‘DENK’ bij het hotel te zijn. En na een heerlijke lunch wandelen we het laatste stukje naar Station Santpoort-Noord.

Brasserie DENK in Santpoort
camping actief Tsjechie
Herfst in Santpoort
Linda Draak

Tijdens het kopen van een kaartje regenen we alsnog he-le-maal nat. Kan zo’n automaat niet gewoon overdekt staan NS?

wandelgids Te gek om los te lopenIk wandel vaker in de Kennemerduinen; het is er prachtig. Meer lezen? Kijk dan ook bij:

Wil jij ook een waanzinnige wandeling maken uit de Wandelgids ‘Te gek om los te lopen’?

Bestel de gids dan via de linken op deze pagina. Dat levert mij een kleine provisie op.

Dank aan Linda Draak voor enkele van de foto’s