Ga je voor de vogels, dan is etappe 3 van het Trekvogelpad een hele mooie. Vooral de omweg door het Wormer- en Jisperveld is prachtig. Het is het grootste aaneengesloten veenweidegebied van West-Europa met 6 soorten broedende weidevogels en 6 soorten broedende eenden. Hou je van kijken naar prachtige huizen aan het water, dan zit je deze etappe ook goed. Ik keek er in ieder geval mijn ogen uit en heb ervan genoten.

Trekvogelpad Etappe 3

Het is maar goed dat ik vandaag ga wandelen; even helemaal mijn hoofd leegmaken. Ik ben er namelijk vandaag niet echt bij. Eerst stap ik over op de verkeerde trein. In plaats van richting Alkmaar ga ik richting Leiden. Ik kom daar pas in Zaandam achter. Snel de trein uit. Nieuw plan maken en terug naar Purmerend. Daar wil ik de bus pakken naar Graft. Dat komt goed uit, die komt over drie minuten zie ik op het digitale bord bij de bushalte. Ik check dat nog even op mijn telefoon, kijk naar het digitale bord en zie dat de bus daarop verdwenen is. Huh? Ik vraag het aan de vrouw die bij de bushalte zit. “Nou”, zegt ze, “die bus komt net langs rijden. Je moet wel je hand opsteken hé, maar jij zat in je telefoon.” Vervolgens krijg ik een tirade over wat mobiele telefoons allemaal voor ellende teweegbrengen.

Het zal allemaal wel. Ondertussen ben ik nog lang niet bij de start van de derde etappe van het Trekvogelpad en echt ZEN ben ik ook nog niet. Ik google maar weer eens naar een oplossing (toch handig zo’n mobiele telefoon) en wandel naar een andere bushalte, waar over een kwartier een andere bus naar Graft voorbij komt. Daar goed mijn hand opgestoken en drie uur nadat ik van huis ging, kom ik in Graft aan.

Graft

Graft-De Rijp is een sfeervol dorp met prachtige huizen. Vooral de Tuingracht, waarbij je zicht hebt op de achterzijdes van de huizen die met hun achtergevel in het water staan, vind ik prachtig. ‘Je zal hier maar wonen.’ Die gedachte zal vaker bij me opkomen vandaag.

Graft-De Rijp is een dubbeldorp dat opbloeide in de 17de eeuw door de haring- en walvisvisserij. Die rijkdom valt nu nog af te zien aan het prachtige Raadhuis met Waag en de Grote Kerk. In het museum In ’t Houten Huis wordt het verhaal van de haringvisserij en de walvisvaart verteld.

Veel fietsers en andere toeristen doen dit plaatsje aan. Je kunt er mooie rondvaarten maken en natuurlijk het museum bezoeken. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat er veel horeca is in dit kleine dorpje. Helaas is mijn ochtend al bijna voorbij en kan ik niet ook nog eens uitgebreid koffie gaan halen. Jammer. Ik loop door en kom op de Westdijk.

Graft - De Rijp

Graft - De Rijp

Graft - De Rijp

Fort Spijkerboor

De dijk is een beetje saai. Ik loop eronder en zie dus niets dan een grasdijk aan mijn rechterhand. Ik hoor wel het geluid van boten die op het water achter de dijk varen. Maar toch loop ik heerlijk. Lekker doorstappen en uitzicht over uitgestrekte weilanden aan mijn linkerhand. Daar zie ik ook voormalig Fort Spijkerboor opdoemen. De vlag hangt in top. Ik denk dat je het kunt bezoeken. Maar ook dat moet ik overslaan.

Trekvogelpad etappe 3

Fort Spijkerboor

Trekvogelpad etappe 3

Pont Jan Hop

Vooraf had ik gecheckt of het veerpont Jan Hop vandaag in de vaart zou zijn. Wel belangrijk, omdat je anders een andere route moet lopen om aan de overkant te komen. Beetje jammer als je daar te laat achter komt, want je moet een heel eind om.

Maar het pontje vaart en ik was al snel aan de overkant. Daar vervolgde ik mijn weg. De route loopt nu een stukje gelijk op met het streekpad De Stelling van Amsterdam. Ook het Waterliniepad loopt hier.

Pont Jan Hop, Trekvogelpad

cafel langs het trekvogelpad

Noord-Hollands Hof

Tijd voor een pauze. Ik stop bij het rustpunt bij boerderij Noord-Hollands Hof. Daar staat een fijne picknicktafel en onder een afdak staan verschillende automaten. Hier kan je niet alleen koffie krijgen maar ook vele streekproducten als melk, eieren, kaas en zelfs drop. Ik zie in de automaat tomatensoep staan. Zal ik? Vroeger op school haalde ik vaak tomatensoep uit de automaat. Ik kan de smaak nog zo terug halen.

Ik besluit om voor de tomatensoep te gaan en heb daar al na één slokje verschrikkelijk spijt van. Zo vies. Veel te sterk. Dat papieren bekertje vol zout gooi ik weg. Bah. Ondertussen begint het te regenen. Niet veel, maar handig om even te schuilen onder de afdak bij de apparaten.

Trekvogelpad etappe 3

Trekvogelpad etappe 3, wandelvrouw

Windmolen, Trekvogelpad etappe 3

Noord-Hollands Hof

Windmolen, Trekvogelpad etappe 3

Oostknollendam

Ik wandel door Oostknollendam. Ik had nog nooit van het dorpje gehoord. Maar ook hier denk ik weer: je zal er maar wonen! De huizen grenzen met hun achterzijde aan het water van de Zaan. Echt super.

Oostknollendam

Oostknollendam

Wormer- en Jisperveld

Aan het einde van Oostknollendam maakt de route een rare omweg. Sla hem niet over, want hij is prachtig! Het Wormer- en Jisperveld is een waterrijk natuurgebied waar het wemelt van de vogels. Zo ver als je kijken kunt veenweidegebied. Wat ook leuk is, is dat een kunstenares die hier woont, bezig is om een kunstroute uit te zetten. Overal staan vogelhuisjes en er worden witte palen neergezet waar gedichten op moeten verschijnen.

Het Wormer- en Jisperveld

Het Wormer- en Jisperveld

Het Wormer- en Jisperveld

Trekvogelpad etappe 3

Het Wormer- en Jisperveld

Het Wormer- en Jisperveld

De Poel

Het laatste stukje van de omweg gaat langs een weg met luxe huizen die uitkijken over De Poel, een grote watervlakte. “Je zal hier maar wonen!’

Wormer

Dan langs de buitenzijde van het plaatsje Wormer. Eerst met uitzicht op de Poel, dan een klein stukje door een buitenwijk om vervolgens weer op polderwegen terecht te komen. Ik blijf de originele route van het Trekvogelpad volgen. Ik ken het hier. Ik heb hier vaker gewandeld.

Mijn tip voor mensen die deze omgeving niet kennen is om de alternatieve aan- en aftakroute via de Zaanse Schans te lopen. Die is prachtig! Je komt dan uit bij Station Koog Zaandijk. Aan het stuk Trekvogelpad dat je dan niet loopt, mis je niet echt iets.

Ik wandel over polderwegen en zie tot mijn verbazing een boerencamping. Ik had nog zo gezocht naar een overnachtingsplek aan het einde van deze etappe en had die niet gevonden. Vandaar dat ik er vandaag een dag-etappe van heb gemaakt en straks weer naar huis ga. Ik had hier veel liever met mijn tentje overnacht.

Windmolen, Trekvogelpad etappe 3

Windmolen, Trekvogelpad etappe 3

Trekvogelpad etappe 3

Trekvogelpad etappe 3

Windmolen, Trekvogelpad etappe 3

Einde etappe 3

Net als ik aan het bedenken ben of ik de bus pak naar station Zaandam Kogerveld, of dat ik zelf een route uitzet naar het station, komt er een bus aanrijden. Ik steek mijn hand op en de bus stopt. Ja, hij gaat naar station Kogerveld. Het moet zo zijn. Ik stap in en ga op weg naar huis.

Ik heb vandaag heerlijk gewandeld en mijn hoofd is leeg.

Trekvogelpad Etappe 3 in vogelvlucht

  • Route: Graft – Haaldersbroek

  • Lengte: 20 km

  • Datum gelopen: 26 augustus 2021

  • Landschap: Dorpjes, dijken, veel water, veenweidegebied, polder, kanalen en sloten, pontje, molens, boerenland.

  • Horeca: In Graft-De Rijp zijn verschillende horecagelegenheden. Verder langs de route kom je regelmatig een plek tegen waar je iets kan eten of drinken. Dat kan een Rust Punt zijn, een café of camping.

  • Overnachten: Hij staat niet op de lijst van NIVON, maar er is toch echt een camping op ongeveer 3 km voor het einde van de route. Het is Boerencamping Zwarthoeve. Adres: Engewormer 32, 1531 MX Wormer.

  • Bijzonderheden: De route is bijna in zijn geheel verhard. Slechts een stukje in het natuurgebied Het Wormer- en Jisperveld wandel je over grasland. 

  • Beoordeling: Ik heb vandaag heerlijk gewandeld. Hoewel ongeveer alles over verharde wegen ging heb ik geen hinder gehad van verkeer. Het is heerlijk rustig op de wegen langs deze etappe. Voor het eerst ook echt het gevoel gehad langs het Trekvogelpad te lopen. Veel vogels gezien en het stuk door het natuurgebied Het Wormer- en Jisperveld was heel mooi.

    Ik geef  etappe 3 van het Trekvogelpad een 6.

flavicon wandelvrouw

Wil je ook het Trekvogelpad lopen? Dan zijn dit nuttige linken:

gids trekvogelpad

De wandelgids bestel je bij Nivon, BOL.com, Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig of bij de plaatselijke boekhandel bij jou in de buurt.