Niet zo gek als je nog nooit van de ViaBerna gehoord hebt, deze route is namelijk nog harstikke nieuw. Ik hoorde er pas in het voorjaar van 2022 van, op een Zwitserland netwerk bijeenkomst. Enthousiast werd verteld over de nieuwe 300 km lange route dwars door het kanton Bern. Een speciale uitgave van het Wandelmagazine Schweiz over de ViaBerna werd in mijn handen gedrukt en ik was verkocht. Deze route wilde ik lopen. Alle 20 etappes, van Bellelay naar de Sustenpas. Achter elkaar en eigenlijk meteen. Dat laatste is niet helemaal gelukt, maar wel bijna, want deze zomer gaat het al gebeuren. Lees je mee over wat me te wachten staat?

Gevarieerde route

Wat trekt me nou zo aan in de ViaBerna? Ik denk dat deze wandelroute een fantastische mix laat zien van het o zo mooie Zwitserland. De ViaBerna start rustig op in de Berner Jura, met heidevelden, weilanden en bossen. Wandelen op grote hoogte en diep afdalen in wilde valleien en smalle canyons.

Via het vlakke tot licht heuvelachtige Mittelland met de snelstromende rivier de Aare als grote waterader, passeert de route het middeleeuwse Aarberg en de imposante stad Bern. Het volgen van de loop van de Aare levert verrassend mooie etappes op. In de verte kun je dan al de witte toppen van het Berner Oberland zien.

Via hooggelegen paden met ontzagwekkende uitzichten over de bergen Eiger, Mönch en Jungfrau komt de route uit bij de Sustenpas, het eindpunt van de ViaBerna. Weer zal ik geweldige views hebben over bergmeren en over stoere wandelpaden lopen, net zoals bij de Tell-Trail.

Alles bij elkaar ziet het er super veelbelovend uit, qua route, natuurbeleving en leuke dorpjes en steden onderweg.

ViaBerna 20 etappes
De 20 etappes van de ViaBerna

Leading Quality Trails

Hoewel de ViaBerna nog maar pas bestaat is de kwaliteit van de route gegarandeerd. De route heeft namelijk het certificaat van Leading Quality Trails ontvangen. Die krijg je niet zomaar. Het betekent ondermeer dat de route uitstekend gemarkeerd is, dat de logistiek goed is, de routes aansluiten bij het openbaar vervoer, dat de route zoveel mogelijk verharde wegen vermijdt en dat de natuurbeleving top is. Maar ook dat er voldoende culturele belevenissen zijn, er een goed bijgehouden website is en last but not least er bagagevervoer is langs de gehele route.

De ViaBerna is de eerste Zwitserse route die het keurmerk heeft gekregen. Daarmee is het er één van de slechts twintig in Europa.

leading quality trail
Via Berna SwitzerlandMobility route nummer 38

Markering en GPS

De markering is dus goed geregeld. De hele route is aangegeven als een regionale SwitzerlandMobility route met het nummer 38. Die groene bordjes moet ik dus volgen. Aan het begin en einde van iedere etappe staat een info-bord met extra informatie over de etappe.

Ik vond de route ook in de SwitzerlandMobility-app. Daar staan alle 20 etappes als GPS-routes opgenomen, vergezeld van extra informatie. Wil je de GPX-files in je eigen GPS apparaat inladen, kijk dan eens op deze website voor de files. Je vindt ze vlak onder het topografisch kaartje.

Zwaarte van de ViaBerna

Hoe zwaar de route is, moet ik nog helemaal ervaren. Afgaande op de beschrijving denk ik dat het allemaal redelijk gemakkelijk begint (zwaarte T1 op de Swiss Hiking Scale, SAC), maar dat er aan het einde in het Berner Oberland een goede conditie en bergervaring nodig is (T2 en T3).

De etappes zijn tussen de 10 en 20 kilometer. Dat zegt in berglandschap natuurlijk niets, daar ga je meer uit van de wandeltijd. Die varieert van ruim 3 uur zuivere wandeltijd (de eerste dag) tot een dag van 7 uur wandeltijd.

Ik heb nergens gelezen dat het ergens technisch lastig wordt of dat hoogtevrees een probleem kan zijn. Ik ga het meemaken.

Langeafstand wandelpad/ dagwandelingen

De ViaBerna is een langeafstand wandelpad die je heel goed in stukjes kunt opknippen of waarbij je de etappes als dagwandeling kun doen. Op een hele enkele uitzondering na is de route goed bereikbaar per openbaar vervoer.

Wil je zelf de route plannen, er is een hele handige lijst met hotels en restaurants langs de route. Wil je je bagage laten vervoeren, dan kan dat via Eurotrek. Die reisorganisatie biedt overigens ook kant en klare arrangementen aan over de ViaBerna. Je kunt kiezen voor de Berner Jura, het Mittelland of het Berner Oberland. Of doe ze, net als ik, allemaal.

Ik ga hem dus doen

Ik vertrek 2 augustus 2022 en begin 3 augustus aan de 20 etappes. Ik heb er zo’n zin in. En heerlijke wandelvakantie. Even helemaal los. Ik ga alleen. Ik krijg daar veel vragen over. Ja, ik vind het ook leuk om met een maatje te lopen, dat is gezellig, je kunt ervaringen delen en het is altijd lekker om flink te lachen onderweg. Én je komt met betere foto’s van jezelf thuis. 😀  Maar ik vind het ook heerlijk om in mijn eentje te wandelen. Je beleeft alles veel intenser, het is jouw vakantie en je neemt zelf alle beslissingen, de goede en de foute. Omdat je alleen bent maak je gemakkelijker contact met anderen. Met z’n tweetje ben je toch erg op elkaar gericht.

Ik kan heel goed alleen zijn, kan prima met mijzelf overweg. Maar ik vind het ook leuk om ervaringen te delen. Daarom houd ik deze reis mijn Instagram Stories bij en zal ik af en toe iets plaatsen op Instagram en Facebook.

Elke dag een blog

Ik ga deze reis vooral proberen om elke dag een blog te schrijven over mijn ervaringen op de ViaBerna. Ik heb dat eerder gedaan op de Camino en vond dat heerlijk om te doen. Het is super om daar reacties op te krijgen. Dan loop ik helemaal niet alleen, maar voelt het alsof ik verbonden ben en dat velen met mij meelopen.

Ik publiceer de blogs natuurlijk op Wandelvrouw.nl. Via de homepagina onder het kopje ‘Waar wandelt Bregje’ kun je blogs vinden. Ik zal ook linken naar de blogs plaatsen op Facebook, Twitter en Instagram Stories.

 

Voorproefje van het Berner Oberland. Foto: ChiemSeherin via Pixaby