Wandelschoenen in de juiste maat vinden is essentieel voor comfort en prestatie tijdens je wandelavonturen. Niets kan een wandeling zo snel bederven als ongemakkelijke of slecht passende schoenen. Dus, hoe meet je precies wat jouw juiste maat is?

Het Belang van de Juiste Maat

Het dragen van te korte schoenen kan resulteren in pijnlijke tenen en nagelriemen. Wanneer je de bergen in gaat, loop je het risico op blauwe teennagels of erger nog, het verliezen van nagels. Voor meerdaagse wandelingen is het ook belangrijk op te merken dat je voeten na enkele dagen zullen opzwellen, waardoor te korte schoenen ondraaglijk worden. Aan de andere kant kunnen te grote schoenen leiden tot slippen, blaarvorming en ongemak.

Twee Manieren om te Meten

1. Schuiftechniek:

Stap in je schoenen en schuif je voet helemaal naar voren. Als je dan twee vingers tussen je hielbeen en de achterkant van de schoen kunt plaatsen, is de schoen waarschijnlijk passend.

2. Binnenzoolmethode:

Verwijder de binnenzool uit de schoen en plaats je voet erop. Er moet ongeveer een centimeter ruimte aan de voorkant overblijven. Dit geeft je voeten genoeg ruimte om te bewegen tijdens het wandelen, terwijl je toch een goede ondersteuning behoudt.

Schuiftechniek - hoe meet je de juiste maat wandelschoen

Schuiftechniek

binnenzoolmethode - hoe meet je de juiste maat wandelschoenen

Binnenzoolmethode

Gert van den Berg, van Wandelschoenopmaat,  laat het in dit filmpje nogmaals zien.

Extra Tips voor het Kopen van Wandelschoenen

  1. Pas schoenen aan het einde van de dag: Je voeten zwellen gedurende de dag op, dus het is het beste om schoenen te passen wanneer je voeten op hun grootst zijn.
  2. Draag de juiste sokken: Draag de sokken die je tijdens het wandelen zult dragen wanneer je schoenen past. Dit zorgt voor een nauwkeurigere pasvorm.
  3. Loop rond: Neem de tijd om rond te lopen in de schoenen, liefst op verschillende ondergronden, om te controleren op eventuele drukpunten of ongemakken.

Conclusie

Het vinden van de juiste maat wandelschoenen is cruciaal voor een plezierige wandelervaring. Wil je echt een optimale fit, laat je dan adviseren bij een goede betrouwbare wandelschoenenzaak. Op deze manier kun je vol vertrouwen de paden verkennen, wetende dat je voeten goed verzorgd zijn. Veel wandelplezier!

De juiste wandelschoen