Ik hoorde het inspirerende verhaal van Nhung Dam. Nhung Dam is een actrice die in maart, toen de coronacrisis uitbrak, ineens zonder werk kwam. De pech wilde dat ook net op dat moment haar relatie stuk liep en zij dus helemaal alleen thuis kwam te zitten.

Zij startte met wandelen.

Ze had nog nooit eerder echt gewandeld. Ze vond het nogal suf en niet echt een sport. Vanwege het thuiszitten ging ze van lieverlee reis- en wandelboeken lezen. Ze werd stik jaloers op al die wandelaars die zomaar naar Santiago de Compostela konden lopen. Dat wilde ze ook. Daarom begon ze te wandelen. Zonder vooropgezet plan, gewoon wandelen. Twintig kilometer per dag rond haar woonplaats Amsterdam. Elke dag.

Het prikkelde haar fantasie.

Na zestien dagen wandelen bedacht Nhung Dam dat ze, als ze al die kilometers achter elkaar had gelopen, ze inmiddels in Duitsland zou zijn geweest. Waar zou ze zijn beland? Op Google Maps zocht ze het op. Ze bekeek plaatjes en zocht leuke hotelletjes en restaurantjes uit. Zo maakte ze in gedachten een reis. Dat beviel haar zo goed dat ze besloot om  op diezelfde manier fictief door te wandelen naar Rome, 1623 kilometer in 3 maanden, terwijl ze in werkelijkheid nooit de regio Amsterdam verliet.

Dit is een van de vele voorbeelden die ik tegenkom waarin virtueel gewandeld wordt. Sinds de coronacrisis is veel niet meer mogelijk. De wandelevenementen zijn afgezegd en veel lange afstands routes mogen of kunnen niet meer.

Toch zoeken mensen naar manieren om geactiveerd en geïnspireerd te blijven. Wandelen met een doel is zoveel leuker.

In de Facebookgroep Wandel1000km hadden we al bedacht om de gelopen kilometers bij elkaar op te tellen om uiteindelijk in 1 jaar minimaal 1000 km te wandelen. Een mooi doel om naar te streven. Maar met virtueel wandelen ga je ook echt ergens naar toe of doe je een evenement na. Kijk een naar deze leuke voorbeelden:

6 Voorbeelden van virtueel wandelen

Een virtuele vierdaagse lopen

Toen de coronacrisis uitbrak en alle grote wandelevenementen afgezegd werden, kon je virtueel in je eigen omgeving bijvoorbeeld de Nijmeegse Vierdaagse toch lopen. Bij dit evenement moest je op 21 tot en met 24 juli 2020 de gelopen kilometers registeren om in aanmerking te komen voor een aandenken. De Sallandse Vierdaagse doet dat anders met de Alternatieve Sallandse Vierdaagse. Daar wandel je op locatie de uitgeschreven route, maar ben je niet afhankelijk van een specifieke datum. Je bestelt een boekje voor de route en de medaille krijg er alvast bij. Die moet je dan natuurlijk nog wel verdienen door de routes ook echt te wandelen.

alternatieve sallandse vierdaagse

Virtueel wandelen met een App

Je kunt een app downloaden op je telefoon waarmee je door Boston, New York of door de natuur kunt wandelen. Je kiest een wandeling en onderweg kun je allerlei bezienswaardigheden ‘unlocken’. Wandel je bijvoorbeeld door New York dan kom je al na 900 meter bij het Empire State Building. Die kun je ‘openen’ waarna er allerlei informatie verschijnt. Daarna loop je virtueel door naar Times Square en de Radio City Music Hall. De telefoon telt je stappen en de routes geven je een doel om naar toe te lopen. Vind je dit helemaal geweldig om te doen en heb je de drie gratis wandelingen gedaan dan kun je tegen betalen op veel meer plekken ter wereld wandelen. De app is alleen beschikbaar voor Iphones.

Downloaden voor iPhone: Virtual Walk voor iPhone  

Wandelen met de Conqueror

Veel uitgebreider is de Conqueror app. Daar kies je jouw lange afstandsdoel, bijvoorbeeld de Inca trail, de camino de Santiago of de Applachian trail. Je koppelt je fitnesstracker of smart watch aan de app en begint met wandelen. De app en een webapplicatie laten je doormiddel van kaarten en foto’s zien waar je bent. Ik hoor er enthousiaste geluiden over. Ik zag zelfs dat iemand een kaart opgestuurd kreeg vanuit de plek waar zij nu virtueel liep. Aangekomen op je bestemming ontvang je een enorme medaille. Deze virtuele uitdaging is niet gratis. Je leest er alle alles over op deze website: The conqueror Virtual Challenges.

The Conqueror virtueel wandelen
The Conqueror virtueel wandelen app en website

Wandelvideo’s

Toeractief heeft 5 video’s op haar website staan die je meenemen op een stadswandeling door Kyoto, Parijs, Londen, New York en ons eigen Almere. Nu kan je natuurlijk op de bank gaan zitten en virtueel gaan wandelen, maar het lijkt me leuker en meer bevredigender om de video’s te bekijken terwijl je op de loopband voortstapt.

Wandering Thomas

Kun je geen genoeg krijgen van wandelvideo’s, kijk dan eens bij het YouTube kanaal van Wandering Thomas. Daar vind je een hele verzameling wandelvideo’s met wandelingen tussen de 20 en 45 minuten. Thomas wandelt veel in Nederland, maar er zitten ook een paar opnames in Frankrijk en Griekenland bij. De video’s zijn inclusief omgevingsgeluiden en de voetstappen van Wandering Thomas.

Wandel CD’s

Wist je dat er een hele serie van wandel CD’s bestaat? Je kunt er mee wandelen in het bos, over paradijselijke stranden, door Balinese rijstvelden langs bergmeren en over bergpassen. Je kunt het bijna zo gek niet verzinnen of jij kunt er wandelen, op je loopband wel te verstaan.

virtueel wandelen in de bergen

Virtueel wandelen in het bos

Ken jij nog meer leuke voorbeelden van virtueel wandelen? Laat jouw suggesties hieronder bij de opmerkingen achter. Je doet er anderen plezier mee.

Meer leuke wandel ideeën opdoen? Kijk dan ook eens naar: