In 2019 vroeg ik aan de lezers van Wandelvrouw.nl wat de mooiste wandelingen van Overijssel zijn. De enquête gaf een duidelijke uitslag. Met deze top 5 in de hand ging ik op pad met de e-camper van VisitOverijssel en toerde ik door de provincie, sliep ik op de leukste plekjes en wandelde ik de mooiste wandelroutes van Overijssel. Benieuwd welke dat zijn? Ik heb ze hier voor je op een rijtje gezet.

De mooiste wandelingen van Overijssel

Wandeling Lemeler- en Archemerberg

Start: Bij parkeerplaats van Natuurcamping De Lemeleresch
Lengte: 4 km, maar op verschillende plekken in te korten
Kenmerk: Rondwandeling, gemaakt door Truus Wijnen
Route: van Over Wandelen Gesproken
Beschrijving: Het gebied van de Lemelerberg en de Archemerberg is prachtig om te wandelen. Het kenmerkt zich door een afwisseling van heide, zandvlaktes en bossen die allemaal op hoogte liggen. Op verschillende plekken zijn er uitkijkpunten waar je kunt ervaren dat je op een berg loopt omdat je het beneden liggend akkerbouwland kunt zien liggen. Het is een topwandeling; je bereikt een hoogtepunt op 78m NAP.
Blog Wandelvrouw: Wandelroute Lemelerberg en Achemerberg van Truus Wijnen in 20 foto’s

NS Wandeling Holterberg

Start: Nijverdal
Lengte: 14 km
Kenmerk: NS Wandeling
Route: van de Wandelzoekpagina
Beschrijving: Van station Nijverdal naar Station Holten gaat deze top-wandeling. Hij voert over de heide (in bloei in september!) en door de bossen van landgoed ‘De Noetselerberg’. Je moet soms flink klimmen, maar de route voert over goed begaanbare zandpaden. Via een fraaie beukenlaan daal je af naar station Holten.
Blog Wandelvrouw:NS wandeling Holterberg: van Nijverdal naar Holten

Manderheide

Start: Mander
Lengte: 8,1 km
Kenmerk: Rondwandeling gemaakt door Landschap Overijssel
Route: van Landschapoverijssel
Beschrijving: In het noorden van Twente vind je dit zeldzame cultuurlandschap met zijn bijzondere historie. Midden in het bronnenlandschap op een stuwwal vind je de Manderheide. De Manderheide is aangewezen als N2000 gebied. De heide staat prachtig in bloei in september.
Blog Wandelvrouw: Topwandeling in Overijssel: de Manderheideroute

De vijf mooiste wandelingen van Overijssel

Reestdal, Takkenhoogte en Meeuwenveen

Start: Oud Avereest
Lengte: 13 km
Kenmerk: Trage Tocht
Route: van de Wandelzoekpagina
Beschrijving: Dit is een landschappelijk zeer gevarieerde wandeling op de grens van Overijssel en Drenthe. De veenbeek de Reest slingert hier door een eeuwenoud cultuurlandschap.
Blog Wandelvrouw: Wandelen in het Reestdal: wandelroute trage tocht Oud Avereest

Groene Wissel 335: Giethoorn

Start: 19 km
Lengte: Giethoorn
Kenmerk: Groene Wissel
Route: van de Wandelzoekpagina
Beschrijving: Ontdek het mooie romantische en waterrijke Giethoorn, maar dan niet op de toeristische manier. Met deze route maak je namelijk ook kennis met het rustigere noordelijke en zuidelijke deel; door de afwezigheid van toeristische toeters-en-bellen proef je daar nog de authentieke sfeer. Na Giethoorn wandel je over doorgaans rustige fietspaden door een prachtig natuurontwikkelingsgebied en langs de Beulakerwijde (een groot meer) naar het a-toeristische Dwarsgracht; een kopie van Giethoorn, maar dan kleiner en ruimer. De terugweg gaat over een schelpenpad en enkele land- en boerenwegjes naar de rand van Giethoorn waar je weer op de bus stapt.
Blog Wandelvrouw: Wandelen in Giethoorn, ontdek ook het niet-toeristische deel

wandelen in Overijssel